Ναι, υπάρχει πάντα το τηγάνι και το αυγό μάτι. Είναι όμως και εκείνες οι φορές που θέλει κανείς το αυγό πιο μαλακό, τον κρόκο βελούδινο και ρευστό και τη γεύση του πιο ντελικάτη από εκείνη το απλού βραστού.
Ναι, υπάρχουν πολλά μυστικά, ναι υπάρχουν πολλοί σεφ, blogger, φίλοι της μαγειρικής που έχουν τα τρικ και τα κόλπα. Όταν όμως τα Tips τα δίνει ο Jamie Oliver, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.
Καλά, ίσως ο Βρετανός να τα έκανε μαντάρα με τις επιχειρήσεις του τα τελευταία χρόνια, δεν παύει όμως να είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς σεφ ανά τον κόσμο.
Τα Tip του Jamie Oliver για αυγά ποσέ
Στο προκείμενο όμως. Ποσέ λέγονται τα αυγά που ψήνονται χωρίς το τσόφλι σε νερό που σιγοβράζει (και δεν κοχλάζει, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Βρετανός).
Ένα τέτοιο πετυχημένο αυγουλάκι, πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μοιάζει πραγματικά με ονειρεμένο πιάτο για κάθε πρωινό.
Ο Jamie Oliver δεν έχει πολλά και περίεργα μυστικά, ούτε θα σας ζητήσει να πάρετε τη μισή κουζίνα πλάι στην κατσαρόλα όπου θα ποσάρετε το αυγό. Τα Tip για καλό αυγό είναι τα εξής πέντε:
- Πάντοτε επιλέγετε φρέσκα, ολόφρεσκα αυγά. Ναι, αυτό δεν είναι μόνο κανόνας γεύσης και ασφάλειας, είναι και ένα από τα μυστικά για να μην απλώσει το αυγό στο νερό σαν νυφικό και χάσετε όλο το ασπράδι σε γιρλάντες.
- Βάλτε το νερό να βράσει και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά. Πρέπει το νερό να σιγοβράζει, αλλά να μην κοχλάζει, να μην κάνει μπουρμπουλήθρες γιατί διαφορετικά το αυγό θα διαλυθεί πριν ψηθεί.
- Σπάστε προσεκτικά το αυγό σε ένα μικρό μπολ και με αυτό μεταφέρετέ το απαλά στο νερό που σιγοβράζει. Οι σεφ λένε πως αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται σε κάθε συνταγή που θέλει αυγά, γιατί έτσι εξασφαλίζει κανείς πως το αυγό που προσθέτει δεν είναι χαλασμένο.
- Δοκιμάστε να κάνετε μια δίνης το νερό που σιγοβράζει με μια κουτάλα. Ρίξετε το αυγό στο κέντρο της δίνης και δείτε πως θα διατηρήσει τέλειο σφαιρικό, ωοειδές σχήμα όσο ψήνεται. Ο Jamie Oliver προτείνει να το αφήσετε στο νερό για τουλάχιστον 3 λεπτά.
- Εδώ, είναι το απόλυτο μυστικό για αρχάριους. Απλώστε μεμβράνη που αντέχει στη θερμοκρασία στο μπολ, ραντίστε ελαφρά και ελαιόλαδο και σπάστε εκεί το αυγό. Τυλίξτε το με τη μεμβράνη και βάλτε το αυγό έτσι στο νερό που σιγοβράζει να ψηθεί. Με τον τρόπο αυτό θα έχει σίγουρα το τέλειο σχήμα.