Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο ηθοποιός και τραγουδιστής Νίκος Ξανθόπουλος, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας για τα οποία και νοσηλευόταν.
Πριν από λίγες ημέρες και μετά από έναν ολόκληρο μήνα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας, λόγω σοβαρών καρδιολογικών προβλημάτων, ο αγαπημένος ηθοποιός έδειξε σημάδια βελτίωσης και μεταφέρθηκε σε απλή κλίνη συνεχίζοντας τη θεραπεία του.
Ωστόσο, φάνηκε πως η καρδιά του δεν άντεξε και σήμερα, 22 Ιανουαρίου άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι. Καθ΄ όλη τη διάρκεια των γιορτών βρισκόταν στην κλινική έχοντας διαρκώς στο πλευρό του τα μέλη της οικογένειάς του.
Δημοφιλής κυρίως τη δεκαετία του ’60, οπότε πρωταγωνίστησε σε πολλές δραματικές ταινίες, έγινε γνωστός ως «Παιδί του Λαού» από τους ρόλους του φτωχού και κατατρεγμένου λαϊκού παιδιού που ζει μέσα στη δυστυχία αλλά τελικά λυτρώνεται.
Ο Νίκος Ξανθόπουλος είναι παιδί της ΑΕΚ
Εμεινε στην ιστορία ως «παιδί του λαού» καθώς ενσάρκωνε το φιλότιμο και την καλή καρδιά σε εποχές δύσκολες.
Όμως ο Νίκος Ξανθόπουλος υπήρξε και αθλητής και με πολύ καλές επιδόσεις μάλιστα. Το 1952, σε ηλικία 18 ετών, ο ΣΕΓΑΣ εξέδωσε το πρώτο του δελτίο, ως αθλητή, στην αγαπημένη του ΑΕΚ.
Παιδί προσφύγων από τον Πόντο και ο ίδιος, μεγαλωμένος στη Νέα Ιωνία και η ΑΕΚ ήταν η αγάπη και το «καταφύγιό» του. Αθλητής στίβου στα άλματα εις μήκος και στο τριπλούν όπως και στα εμπόδια και μάλιστα με πολύ καλές επιδόσεις. Μάλιστα λίγο αργότερα, δοκίμασε να παίξει και ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ όμως ο δρόμος του είχε σχηματιστεί.
Ο Κατράκης και ο κινηματογράφος
Είδωλό του ήταν ο Μάνος Κατράκης. Ο Νίκος Ξανθόπουλος από μικρός ήταν ανήσυχο πνεύμα. Κάτι που κληρονόμησε από τον πατέρα του, που έκανε διάφορες δουλειές αλλά στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής μπήκε αμέσως στην αντίσταση και για καιρό εξαφανιζόταν από το σπίτι προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη.
Η μεγάλη δοκιμασία που έζησε ο Ξανθόπουλος ήταν όταν συνελήφθη, σε ηλικία 9 ετών, μαζί με την οικογένειά του και οδηγήθηκε στη φυλακή. Όμως έγινε και πιο δυνατός.
Πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, σε ρόλους δραματικούς όπως αναφέραμε: Και μάλιστα με κυρίαρχη τη μορφή της «μάνας» ως «ιερό πρόσωπο» στις ταινίες του.
Στην «Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» και στο ρόλο ενός νέου που ψάχνει τον πατέρα του στην Μικρά Ασία προκάλεσε το κλάμα και τη συγκίνηση του κοινού.
Η πορεία στην τηλεόραση
Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά Αγρίμια. Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού “Το ημερολόγιο ενός θυρωρού”. Υποδύεται τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του.
Ο ρόλος ήταν αφορμή να ξαναρχίσει το κάπνισμα. Το 1994 έπαιξε στην τηλεοπτική δραματική σειρά “Στην κόψη του ξυραφιού”. Το 1989 συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο “Μινόρε μιας καρδιάς” που κυκλοφόρησε σε 3 κασέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Κατόπιν προέκυψε το “Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα” της οποίας τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι.
Κυκλοφόρησε σε δύο κασέτες. Αργότερα προβλήθηκε σε 8 επεισόδια στο MEGA. Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, “Η καρδιά του πατέρα” και “Έρωτας στο περιθώριο” που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.
Η αγάπη για το τραγούδι
Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Μετά το 1971 σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο και μεταπήδησε σε νέα καριέρα στο λαϊκό τραγούδι. Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς.
Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. Τα τραγούδια του υπογράφουν μεταξύ άλλων οι ‘Ακης Πάνου, Χρήστος Νικολόπουλος, Ξαρχάκος και άλλοι.
Στην μακρά αποχή του από κινηματογράφο και τηλεόραση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και περιοδεύσει σε ΗΠΑ, Αυστραλία και σχεδόν όλη την Ευρώπη, γνωρίζοντας πάντα την αποδοχή και την αποθέωση από την Ελληνική ομογένεια.