Η εμβληματική ταινία του 1970 «Υπολοχαγός Νατάσσα» προβάλλεται κάθε χρόνο ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, όπου εκτός από ένα λαμπερό καστ, πρωταγωνιστεί η εγκαταλελειμμένη βίλα με τα περίφημα λιοντάρια.
Στη δραματική-πολεμική ταινία του Νίκου Φώσκολου, η επιβλητική έπαυλη ήταν το μυστικό αρχηγείο των αντιστασιακών και πρώην σπίτι της Λίζας (Κάκιας Παναγιώτου), του Γερμανού συζύγου της και του γιου τους.
Σε μια iconic σκηνή, ο γιος της, Μαξ (Κώστας Καρράς) αυτοκτονεί με το όπλο του μπροστά από τα μαρμάρινα αγάλματα των λιονταριών, όταν ανακαλύπτει ότι η Ελληνίδα μητέρα του είναι στην Αντίσταση.
Η ιστορία της βίλας είναι άμεσα συνδεδεμένη και στην πραγματικότητα με την γερμανική Κατοχή.
Η «Βίλα Καζούλη» στην Κηφισιά
Μέχρι σήμερα η έπαυλη αποτελεί ένα αριχτεκτονικό στολίδι έκτασης 47 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην Κηφισίας και είναι γνωστή ως «Βίλα Καζούλη».
Το παλιό, διατηρητέο αρχοντικό αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Αθήνας και συνοδεύεται από μεγάλη ιστορία και πολλούς θρύλους. Χτίστηκε στις αρχές του 1910 από τον Αιγυπτιώτη επιχειρηματία της Αλεξάνδρειας Νικόλαο Καζούλη με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως θερινή κατοικία.
Η βαριά σιδερένια πύλη, τα περίτεχνα γλυπτά λιοντάρια (έργο του διάσημου γλύπτη Δημήτρη Φιλιππότη), η μεγάλη μαρμάρινη σκάλα και ο επιβλητικός τρούλος αποτελούν μείγμα νεοκλασικισμού και αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής και προκαλούν δέος.
Η σκοτεινή ιστορία της «Βίλας Καζούλη»
Ο αρχιτέκτονας Παναγιώτης Αριστόφρων, γαμπρός του ιδιοκτήτη, φιλοτέχνησε τον τρούλο που κοσμεί μέχρι σήμερα το κτίριο. Ο Παναγιώτης Αριστόφρων ήταν μελετητής του Πλάτωνα και είχε δημιουργήσει πολύτιμη βιβλιοθήκη φιλοσοφικών έργων, ενώ επιθυμία του ήταν η βίλα να γίνει κάποτε κέντρο μελέτης του μεγάλου φιλοσόφου, κάτι που δεν έμελλε να πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Την περίοδο της Κατοχής η έπαυλη, κατελήφθη από τους Γερμανούς και διετέλεσε φρουραρχείο των SS. Οι αστικοί θρύλοι κάνουν λόγο για ύπαρξη φαντασμάτων μέσα στην έπαυλη λόγω των βασανιστηρίων που υπέστησαν εκεί συλληφθέντες αντιστασιακοί.
Οι φρικιαστικές μέθοδοι βασανισμού των SS οδήγησαν στον θάνατο 12 Έλληνες, που θάφτηκαν στον κήπο της έπαυλης. Μια φήμη που έρχεται να ενισχύσει την «ύπαρξη» φαντασμάτων αποτελεί και η δολοφονία μιας δημοσιογράφου από τους Γερμανούς, έξω από την έπαυλη.
Άλλη μια αφορμή για τους μύθους σχετικά με τη βίλα αποτελεί το ότι είναι χτισμένη πάνω σε τούρκικο νεκροταφείο.
Τα υπόγεια περάσματα, όπως η φημολογούμενη σήραγγα που συνέδεε την έπαυλη με το παρεκκλήσι του Αγ. Παύλου, μέσα στο ΚΑΤ, οι τεράστιοι διάδρομοι και τα σκοτεινά δωμάτια προκαλούν δέος στον επισκέπτη, εξάπτοντας την φαντασία του.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι τις νύχτες στις σκοτεινές γωνίες της άλλοτε λαμπερής και γεμάτης ζωή έπαυλης, περιπλανώνται οι σκιές των νεκρών ενώ πολλοί από τους ιδιοκτήτες έχουν ενισχύσει την διατήρηση των αστικών μύθων.
Η «Βίλα Καζούλη» σήμερα
Η «Βίλα Καζούλη» έχει φιλοξενήσει εξέχουσες προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και Βασιλιάς Γεώργιος ο Α’. Μετά την απελευθέρωση από του Γερμανούς, το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ ενώ το 1949 πέρασε στο Δημόσιο.
Εκεί στεγάστηκε το πρώτο νοσοκομείο ΚΑΤ μέχρι το 1952. Από το 1953 μέχρι και το 1955, στέγασε και περιέθαλψε τους σεισμοπαθείς των Ιονίων Νήσων. Από το 1985 μέχρι το 1987 η βίλα ήταν ιδιοκτησία του ΙΚΑ, ενώ το 1999 στο κτίριο στεγάστηκε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Από τον Ιούνιο του 2014 είναι εγκατεστημένες εκεί οι υπηρεσίες του Πράσινου Ταμείου.
Η πανέμορφη αλλά «στοιχειωμένη» βίλα της Κηφισιάς στέκει αγέρωχη, βγαλμένη από τις σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, εντυπωσιάζοντας τους περαστικούς και τους επισκέπτες.