Το φαινόμενο υδροστρόβιλος εμφανίζεται αρκετά συχνά πλέον στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και σύμφωνα με τους ειδικούς οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Αυτό είναι το φαινόμενο του υδροστρόβιλου
Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.
Αν και πιο αδύναμος από τους ανεμοστρόβιλους, ένας υδροστρόβιλος εμφανίζει ταχύτητα ανέμων πάνω απο 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά εξανεμίζεται. Οι πιο πολλοί υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη και η εμφάνισή τους οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ένας ανεμοστρόβιλος σχηματίζεται πάνω από τη στεριά και είναι στην ουσία µια κατακόρυφη στήλη ατμοσφαιρικού αέρα που παρουσιάζει έντονη περιστροφή και επεκτείνεται από τη βάση των νεφών µιας καταιγίδας προς το έδαφος, εμφανίζοντας τη χαρακτηριστική χοάνη. Αν ένας ανεμοστρόβιλος εκδηλωθεί πάνω από τη θάλασσα ονομάζεται υδροστρόβιλος ενώ στρόβιλοι μικρότερου μεγέθους μπορούν να εμφανιστούν πάνω από ερημικές περιοχές ή επίπεδες εκτάσεις που καλύπτονται από χώμα, παίρνοντας το όνομα σκονοδιάβολοι.
Βίντεο από υδροστρόβιλους στις ελληνικές θάλασσες
Τον Οκτώβριο του 2020, υδροστρόβιλος εμφανίστηκε λίγο έξω από τη Νάξο, όπως το είχε καταγράψει το cyclades24.gr.
Τον Νοέμβριο του ’18 υδροστόβιλος έκανε την εμφάνισή του ανοιχτά της Σητείας, όπως είχε αναφέρει το neakriti. Κάμερα αναγνώστη κατέγραψε τη στιγμή που ο υδροστρόβιλος «χτυπά» στα ανοιχτά της Σητείας, ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο όταν σαν απλώς παρατηρητής το θαυμάζεις από ασφαλή απόσταση.
Τον περασμένο Νοέμβριο, υδροστρόβιλος σχηματίστηκε στη Ζάκυνθο στο κόλπο των Αλυκών, όπως φαίνεται σε πλάνα από το zantetimes. Εκείνη την ημέρα, σημειώθηκαν σημαντικές πτώσεις δέντρων σε διάφορες περιοχές του νησιού, με σημαντικότερες στον Παντοκράτορα, το Κερί και στους Αμπελόκηπους, καθώς τα δέντρα που έπεσαν ήταν μεγάλα και παρέσυραν καλώδια ή ακόμα και κολώνες της ΔΕΗ, προκαλώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.
Τον Νοέμβριο του ’19 είχε εμφανιστεί στη θάλασσα της Χίου
Στη Σιθωνία Χαλκιδικής το Νοέμβριο του ’21 σε πλάνα από το GRTimes.
Τέλος, πριν λίγες μέρες στη Σκιάθο το Forecast Weather Greece στο Facebook έδειξε το χιονισμένο λιμάνι της Σκιάθου και στο βάθος να διακρίνεται ο υδροστρόβιλος.
Στη Ρόδο