Οι «The Beatles» το πασίγνωστο αγγλικό ροκ συγκρότημα (αναφέρονταν και ως «Σκαθάρια» στα ελληνικά), αποτελούνταν από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Τζον Λένον, τον τραγουδιστή και μπασίστα Πολ ΜακΚάρτνεϋ, τον κιθαρίστα Τζορτζ Χάρισον και τον ντράμερ Ρίνγκο Σταρ.
Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή και επαναστατικά συγκροτήματα στην ιστορία της μουσικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού συνδέσμου δισκογραφικών εταιρειών (RIAA), οι Beatles αποτελούν το μουσικό συγκρότημα με τις υψηλότερες πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 178 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες πωλήσεις, ενώ παγκοσμίως πούλησαν πάνω από 600 εκατομμύρια αντίτυπα.
Συνολικά οι Beatles κυκλοφόρησαν δώδεκα άλμπουμ ηχογραφημένα σε στούντιο και singles.
Μια συνέντευξη τον Μάρτιο του ’66 «μαύρισε» τους Beatles
Οι Beatles διοργάνωσαν την τρίτη και τελευταία περιοδεία στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 1966. Αποτελούνταν από 19 παραστάσεις, οι 17 σε χώρους των ΗΠΑ και δύο στον Καναδά. Η περιοδεία σημαδεύτηκε από αντιδράσεις σχετικά με την περιβόητη δήλωση του Τζον Λένον, ότι οι Beatles είναι «πιο δημοφιλείς από τον Ιησού».
Τη δήλωση αυτή, ο Τζον Λένον την έκανε τον Μάρτιο του 1966, ωστόσο όταν δημοσιεύτηκε αρχικά η συνέντευξη στην εφημερίδα The Evening Standard δεν υπήρξε κάποια αντίδραση.
Οι οργισμένες αντιδράσεις ήρθαν αργότερα από τις χριστιανικές κοινότητες, όταν αναδημοσιεύτηκε η συνέντευξη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
Η δήλωση του Λένον προκάλεσε διαμαρτυρίες και απειλές, ιδιαίτερα στο νότο των ΗΠΑ και μάλιστα μερικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί σταμάτησαν να παίζουν τραγούδια των Beatles.
Παράλληλα, δίσκοι τους κάηκαν δημόσια, συνεντεύξεις τύπου ακυρώθηκαν και η ΚΚΚ (μια αμερικανική λευκή τρομοκρατική ομάδα μίσους της οποίας κύριοι στόχοι είναι Αφροαμερικανοί, Εβραίοι, Λατινοαμερικανοί, Ασιάτες Αμερικανοί, Καθολικοί, Ιθαγενείς Αμερικανοί, καθώς και μετανάστες, αριστεριστές, ομοφυλόφιλοι, μουσουλμάνοι και άθεοι, η γνωστή Κου Κλουξ Κλαν) πραγματοποίησε διαμαρτυρίες για τις συναυλίες των Beatles.
Οι Beatles στις ΗΠΑ και οι απειλές του ΚΚΚ
Οι Beatles έφτασαν στο Σικάγο για τις δύο πρώτες συναυλίες τους στις 11 Αυγούστου του 1966 στη σκιά τις περιβόητης δήλωσης του Λένον για τον Χριστό και το συγκρότημα.
Πραγματοποίησαν μια συνέντευξη Τύπου στη σουίτα του Barrow στο ξενοδοχείο Astor Tower στο Σικάγο και οι μάνατζερ του συγκροτήματος συμβούλεψαν τον Λένον να βγει και να ζητήσει συγγνώμη για τη δήλωση που προκάλεσε σάλο.
Υποθέτω ότι αν έλεγα ότι η τηλεόραση ήταν πιο δημοφιλής από τον Ιησού, θα είχα αποφύγει τις αντιδράσεις. Λυπάμαι που άνοιξα το στόμα μου
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Λένον είπε: «Υποθέτω ότι αν έλεγα ότι η τηλεόραση ήταν πιο δημοφιλής από τον Ιησού, θα είχα αποφύγει τις αντιδράσεις. Λυπάμαι που άνοιξα το στόμα μου» είπε.
«Δεν είμαι κατά του Θεού, κατά του Χριστού , ή κατά της θρησκείας. Εννοούσα για το πώς οι άλλοι άνθρωποι έβλεπαν και διέδιδαν τους Beatles», όπως αναφέρει το wikipredia.net.
Δύο μέρες αφότου έφτασαν στις ΗΠΑ, το άλμπουμ «Revolver» έφτασε στο Νο. 1 στα chart της Βρετανίας. Όμως, παρά τη συγγνώμη του Λένον, τα μηνύματα μίσους συνεχίστηκαν. Οι ΚΚΚ απείλησαν πως θα διοργανώσουν διαμαρτυρία στη συναυλία τους στην Ουάσιγκτον.
Μάλιστα, πέντε υποστηρικτές του KKK με λευκές μάσκες εμφανίστηκαν, αλλά οι 32.000 οπαδοί των Beatles τους «εξαφάνισαν».
Το KKK κάρφωσε έναν δίσκο των Beatles σε έναν ξύλινο σταυρό
Μετά ήρθε το περιστατικό στο Μέμφις. Στις 19 Αυγούστου, οι Beatles επρόκειτο να δώσουν δύο συναυλίες. Πριν από την πρώτη συναυλία στο Μέμφις, η συνοδεία τους έλαβε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που έλεγε ότι «ένας ή όλο το συγκρότημα θα δολοφονηθεί κατά τη διάρκεια της παράστασης».
Κανείς δεν είχε καμία αμφιβολία ποιος από τους Beatles θα ήταν ο πρωταρχικός στόχος. Έξω από το στάδιο, το KKK κάρφωσε έναν δίσκο των Beatles σε έναν ξύλινο σταυρό, ορκιζόμενος εκδίκηση.
Αν και δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα κατά τη διάρκεια της απογευματινής συναυλίας, ένα μέλος του κοινού πέταξε μια αναμμένη κροτίδα στη σκηνή που δεν χτύπησε κανένα από τα μέλη, αλλά το συγκρότημα πίστεψε ότι κάποιος είχε προσπαθήσει να τους πυροβολήσει.
Όταν έσκασε η κροτίδα, ο Μπάροου θυμήθηκε ότι «όλοι ήμασταν στο πλάι της σκηνής, συμπεριλαμβανομένων των τριών Beatles και κοιτάξαμε αμέσως τον Τζον Λένον», όπως αναφέρει το smh.com.
Την επόμενη μέρα επρόκειτο να εμφανιστούν στο Crosley Field του Σινσινάτι, αλλά και πάλι υπήρχε ανησυχία για την ασφάλειά τους, αυτή τη φορά λόγω καταρρακτωδών βροχών και κεραυνών.
Οι διοργανωτές δεν κατάφεραν να χτίσουν το υποσχόμενο κουβούκλιο, αναγκάζοντας τους Beatles να αναβάλουν μια συναυλία για μοναδική φορά στην καριέρα τους.
Η συναυλία στο Σινσινάτι επαναπρογραμματίστηκε για την επόμενη μέρα, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να εμφανιστούν δύο φορές σε μια μέρα σε δύο πόλεις που απέχουν 550 χιλιόμετρα μεταξύ τους (η δεύτερη παράσταση ήταν στο Μιζούρι).
Ο αρχικός ενθουσιασμός για τις περιοδείες των Beatles είχε εξασθενίσει.
Τελευταία συναυλία των Beatles και το «αντίο» του Χάρισον
Η τελευταία συναυλία της καριέρα των Beatles πραγματοποιήθηκε στις 29 Αυγούστου στο Candlestick Park στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Το συγκρότημα έπαιξε απέναντι σε κοινό 25.000 ατόμων, αφήνοντας 7.000 εισιτήρια απούλητα.
Λόγω των μειωμένων πωλήσεων εισιτηρίων και των υψηλών κασέ των Beatles που είχαν προκαθορίσει το ύψος της αμοιβής τους στα 50.000 δολάρια, πέραν της ορχήστρας, όρος που έβαζαν οι Βρετανοί για να ικανοποιήσουν το τοπικό σωματείο μουσικών, η συναυλία ήταν ζημιογόνος για την εταιρεία.
Στις 9:27 μ.μ., οι Beatles ανέβηκαν στη σκηνή. Τα τελευταία λόγια στο κοινό ήρθαν από τον ΜακΚάρτνεϊ καθώς ετοιμαζόταν να παίξει τον Long Tall Sally. «Θα θέλαμε να πούμε ότι ήταν υπέροχο που βρισκόμαστε εδώ σε αυτόν τον υπέροχο αέρα της θάλασσας. Συγγνώμη για τον καιρό. Θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να συμμετάσχετε. Χτυπήστε, τραγουδήστε, μιλήστε, κάντε οτιδήποτε».
Θα θέλαμε να πούμε ότι ήταν υπέροχο που βρισκόμαστε εδώ σε αυτόν τον υπέροχο αέρα της θάλασσας
Μετά το σόου, οι Beatles μεταφέρθηκαν γρήγορα στο αεροδρόμιο με ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο. Πέταξαν από το Σαν Φρανσίσκο στο Λος Άντζελες. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο Χάρισον ακούστηκε να λέει: «Αυτό, λοιπόν. Δεν είμαι πια σκαθάρι (Beatle)».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Beatles (@thebeatles)