Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της επαίσχυντης Χούντας των Συνταγματαρχών είχε ξεκινήσει και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το επεσήμαινε σε κάθε τόνο από το εξωτερικό όπου βρισκόταν εξόριστος.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εκφράσει την ανησυχία του για την διακυβέρνηση της χώρας από τους στρατιωτικούς σε δηλώσεις του σε διεθνή Μέσα, ενώ οι παρεμβάσεις του από την αρχή της επταετίας είχαν προκαλέσει την οργή των Συνταγματαρχών. Σε δηλώσεις του το καθεστώς κατηγόρησε τον μετέπειτα πρώτο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης για πνεύμα εθνικής ανευθυνότητας.
Οι επιθέσεις στο καθεστώς
Στις 30 Σεπτεμβρίου 1969 ο Καραμανλής απάντησε στους Χουντικούς, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς τυραννικό το οποίο αποσύνθεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις, υπονόμευσε την οικονομία και απομόνωσε τη χώρα διεθνώς. Σε άλλες του δηλώσεις ο Σερραίος πολιτικός σημείωνε πως σκόπευε να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική με στόχο την επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα.
«Οφείλω, δε, με την ευκαιρίαν αυτή να βεβαιώσω τους ανησυχούντας διά το μέλλον ότι δεν θα έλυα τη σιωπή μου, εάν δεν επίστευα ότι η χώρα δύναται ακινδύνως να επανέλθει εις την ομαλότητα και εάν δεν ήμουν διατεθειμένος να συμβάλλω, εν ανάγκη, εις τούτο και προσωπικώς», δήλωνε.
Η αποστασία των εφημερίδων Βραδυνή και Θεσσαλονίκη
Σαν σήμερα, στις 23 Απριλίου 1973, οι εφημερίδες “Βραδυνή” και “Θεσσαλονίκη” δημοσιεύουν δηλώσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή εναντίον της δικτατορίας. Σε αυτές, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανέφερε, ήταν πλέον σαφές πως οι δικτάτορες δεν σκόπευαν να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τους κατηγορούσε για ανειλικρινή τακτική και εμπαιγμό εις βάρος του Ελληνικού λαού.
Αναφερόταν στα προβλήματα που είχε δημιουργήσει η Χούντα στη χώρα και καλούσε τους Συνταγματάρχες να παραχωρήσουν τη θέση τους σε μία έμπειρη κυβέρνηση, η οποία θα οδηγούσε τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές.
Οι υπεύθυνοι των εφημερίδων είχαν φροντίσει να παρακάμψουν την λογοκρισία του καθεστώτος. Τύπωσαν έτσι δύο φορές το φύλλο της 23ης Απριλίου, μια χωρίς τις δηλώσεις Καραμανλή, προκειμένου να παρακάμψουν τους λογοκριτές και τη δεύτερη με το φύλλο όπως κυκλοφόρησε στα περίπτερα της εποχής. .
Αμέσως οι Συνταγματάρχες διέταξαν την κατάσχεση των φύλλων και κυνήγησαν τους υπευθύνους της εφημερίδας «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη». Ωστόσο, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την κυκλοφορία των φύλλων, καθώς πολλά είχαν ήδη πωληθεί και φωτοτυπηθεί με αποτέλεσμα να διανεμηθούν από χέρι σε χέρι.
Λίγους μήνες αργότερα, οι Συνταγματάρχες διέκοψαν την κυκλοφορία της εφημερίδας Βραδυνή και σφράγισαν τα γραφεία.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει στην Ελλάδα
Με το αεροπλάνο που του προσέδερε ο τότε Γάλλος πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεφε στην Ελλάδα έναν χρόνο αργότερα, φέροντας στις αποσκευές του την πολυπόθητη δημοκρατία.
«Συχνά σκεπτόμουν τη συγκίνηση που θα δοκίμαζα όταν θα ξαναπατούσα το έδαφος της πατρίδος. Και μπορώ να σας αποκαλύψω ότι με τη σκέψη αυτή εδάκρυζα προκαταβολικά» έλεγε φτάνοντας στην Αθήνα.
«Και όμως ουδέποτε υπήρξα τόσο ψύχραιμος, ουδέποτε είχα τόση αυτοκυριαρχία όσο τη στιγμή που έφθανα στο αεροδρόμιο. Και αυτό, γιατί το αίσθημα των ευθυνών που επρόκειτο να αναλάβω ήταν τόσο έντονο ώστε να πνίγει, να εξαφανίζει κάθε άλλο αίσθημα» πρόσθετε.
Το 1998, 25 χρόνια μετά τις δηλώσεις που έπληξαν τη Χούντα εκ των έσω, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ιδρυτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα άφηνε την τελευταία του πνοή.