01:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Πρωτοσέλιδος χαλβάς: Η συνταγή της Εμινέ Ερντογάν, το λάθος στα συστατικά και ο Άκης Πετρετζίκης

Ο χαλβάς και ο Άκης Πετρετζίκης στο πρωτοσέλιδο της Hurriyet

Ο χαλβάς και ο Άκης Πετρετζίκης στο πρωτοσέλιδο της Hurriyet

16.03.2022
18:03
Τελευταία ενημέρωση: 16/03/2022 • 23:14
Ο χαλβάς της συζύγου του Τούρκου προέδρου έφερε τις δυο χώρες πιο κοντά

Ο χαλβάς της Εμινέ Ερντογάν συσφίγγει τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας καλύτερα και από τις διπλωματικές επαφές των δύο χωρών.

Η περιβόητη συνταγή για χαλβά από ψητά ρεβίθια (στραγάλια) έκανε τον γύρο του διαδικτύου την επομένη της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, η συνταγή, αλλά και ο Άκης Πετρετζίκης βρέθηκαν στο πρωτοσέλιδο της Hurriyet και σήμερα.

Ο χαλβάς, το Challenge και το λάθος της συνταγής

Όπως έγινε γνωστό στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, οι υπεύθυνη της τουρκικής εφημερίδας, με κυκλοφορία 5 εκατομμυρίων φύλλων την ημέρα, συνειδητοποίησαν πως είχαν παραλείψει ένα υλικό στη συνταγή. Έτσι, ο χαλβάς της Εμινέ Ερντογάν δεν θα ήταν επιτυχημένος.

Είχε προηγηθεί ένα άτυπο Challenge των παρουσιαστών της εκπομπής του ΣΚΑΪ, στον Άκη Πετρετζίκη, που τον καλούσαν να φτιάξει την περίφημη συνταγή. Θυμίζουμε πως ο χαλβάς περιλαμβανόταν στο επίσημο δείπνο του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Εντογάν
Η σύζυγος του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Εντογάν

Πρωτοσέλιδος χαλβάς

Μάλιστα, ο Άκης Πετρετζίκης είχε δηλώσεις πως θα ετοιμάσει και την πουτίγκα της Μαρίκας Μητσοτάκη για να συγκρίνει τα δύο γλυκά. Η αναφορά αυτή έγινε γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη είχε αποκαλύψει πως όταν έλαβε από την σύζυγο του Ερντογάν τις συνταγές της, εκείνη της έστειλε τις διάσημες συνταγές της μητέρας της, που πέρα από τα διάσημα ντολμαδάκια περιελάμβανε και γλυκά.

Πρωτοσέλιδο στην Τουρκία ο Άκης Πετρετζίκης για τη συνταγή του χαλβά
Πρωτοσέλιδο στην Τουρκία ο Άκης Πετρετζίκης για τη συνταγή του χαλβά

Κάπως έτσι, όλη αυτή η ιστορία έγινε πρωτοσέλιδο στην τουρκική εφημερίδα, με το πρόσωπο του Άκη Πετρετζίκη να φιγουράρει σε όλα τα κιόσκια της γειτονικής χώρας από το πρωί. Ο διάσημος σεφ δεν έχασε λεπτό και ανάρτησε φωτογραφία, αλλά και σύνδεσμο για τη συνταγή από τον περίφημο χαλβά της Εμινέ Ερντογάν. «Αυτός είναι ο περιβόητος χαλβάς με στραγάλια που όλοι ψάχνετε σήμερα!» γράφει ο Άκης Πετρετζίκης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Akis Petretzikis (@akis_petretzikis)


Νωρίτερα, όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, έστειλαν από την τουρκική Προεδρία βίντεο με την Εμινέ Ερντογάν να φτιάχνει το συγκεκριμένο χαλβά στην ομάδα του Άκη Πετρετζίκη ώστε να φτιάξει σωστά τη συνταγή. 

Ο διάσημος χαλβάς στα πέρατα της Ανατολής

Με το όνομα χαλβάς χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα, τα οποία συναντώνται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, αρκετές της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν).

Πρώτες ύλες για τους χαλβάδες είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι), ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο).

Για ποικιλία στις γεύσεις ή σαν διακόσμηση, προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).

Ο χαλβάς της Τουρκίας με στραγάλι
Ο χαλβάς της Τουρκίας με στραγάλι

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα (χαλβάς), που σημαίνει γλυκό. Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζουν από την όψη και την υφή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.

Τα σύγχρονα διατροφικά αδιέξοδα που δημιούργησε η τεχνολογία τροφίμων με την κατάχρηση συντηρητικών και χημικών υποκατάστατων, έστρεψαν και πάλι το ενδιαφέρον στις διατροφικές συνήθειες των περασμένων δεκαετιών και σε μία σειρά προϊόντων που αποτελούσαν τη βάση της διατροφής από αρχαιοτάτων χρόνων, ώστε άρχισαν να συζητιούνται το πετιμέζι, το ταχίνι και το σουσαμόλαδο.

Από τους γνωστότερους χαλβάδες είναι ο σησαμένιος, ο σιμιγδαλένιος, ο φαρσαλινός ή παζαριώτικος, παραδοσιακός χαλβάς των Φαρσάλων, ο περσικός και ο κετέν χαλβάς. Ο χαλβάς από σησάμι (σωστότερα από ταχίνι) είναι νηστίσιμος, ανάλογα, όμως, με την τήρηση της νηστείας για το λάδι, νηστίσιμοι θεωρούνται και οι άλλοι δύο τύποι εφόσον έχουν παρασκευαστεί τοιουτοτρόπως.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση