02:21
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:21
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Oleksandr Oksanchenko: Ο 53χρονος «Top Gun» της Ουκρανίας που έπεσε στο καθήκον (εικόνες & βίντεο)

Oleksandr Oksanchenko /Φωτογραφία: Facebook/European Airshows

Oleksandr Oksanchenko /Φωτογραφία: Facebook/European Airshows

02.03.2022
09:12
Τελευταία ενημέρωση: 02/03/2022 • 17:17
Γνωστός ως «Grey wolf», ήταν πιλότος του μεγαλύτερου μαχητικού Su-27

Ο θρυλικός Ουκρανός πιλότος Oleksandr Oksanchenko έπεσε πάνω στο καθήκον υπερασπιζόμενος τη χώρα του κατά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.

Ο «μάγος των αιθέρων», παρά την ηλικία του (53 ετών) και ενώ ήταν βετεράνος, συνέχιζε να πετάει με το αεροπλάνο του παίρνοντας μέρος στην πολιορκία του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Grey wolf», ο βετεράνος που επέστρεψε στη μάχη

Γνωστός με το «nom de guerre» «Grey wolf», ο Σμήναρχος Oksanchenko υπήρξε πιλότος του Su-27 της Ουκρανικής Αεροπορίας και συμμετείχε σε δεκάδες επιδείξεις σε όλο τον κόσμο.

Το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε την Παρασκευή πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, όταν ο ίδιος απογειώθηκε με στόχο να σταματήσει τα ρωσικά αεροπλάνα που προσπάθησαν να καταλάβουν το αεροδρόμιο Antonov.

Το αεροσκάφος που πετούσε αποτελεί το μεγαλύτερο μαχητικό του NATO και έχει την κωδική ονομασία «Flanker».

https://twitter.com/AlexKhrebet/status/1498701243404926977

Το αεροσκάφος που πετούσε είναι το μεγαλύτερο μαχητικό του NATO

Σύμφωνα με τη σελίδα του European Airshows στο Facebook, το αεροσκάφος του Oksanchenko καταρρίφθηκε πάνω από το Κίεβο από το σύστημα αεράμυνας S-400 της Ρωσίας.

«Ο Σμήναρχος Oksanchenko δεν ήταν μόνο ένας πολύ έμπειρος πιλότος που κέρδισε πολλά βραβεία για την καλύτερη επίδειξη πτήσης σε πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά ήταν και αληθινός θαυμαστής των αεροπορικών επιδείξεων. Παρά το γεγονός ότι εγκατέλειψε την ενεργό δράση και εντάχθηκε στους εφεδρικούς στα τέλη του 2018, προσφέρθηκε εθελοντικά να παραμείνει στην ουκρανική ομάδα των Flanker Solo Display ως προπονητής/σύμβουλος και ταξίδεψε με την ομάδα κατά τη διάρκεια της σεζόν του 2019, η οποία ήταν και η τελευταία σεζόν airshow για την ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά το European Airshows.

Ο Oksanchenko πραγματοποιούσε πτήσεις επίδειξης στην Ουκρανική Αεροπορία ενώ είχε πάρει μέρος και σε διεθνή air shows, όπως στα Slovak International Air Fest, Czech International Air Fest και Royal International Air Tattoo. Το 2017, έλαβε βραβείο για τις εντυπωσιακές επιδείξεις του.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολόντιμιρ Ζελένσκι τον τίμησε μετά θάνατον ως «Ήρωα της Ουκρανίας», λαμβάνοντας το βραβείο του «Τάγματος του Χρυσού Αστεριού».

Το γραφείο του προέδρου τον περιέγραψε ως το «έναν από τους καλύτερους πιλότους μαχητικών στον κόσμο».  Άφησε πίσω του τη σύζυγό του και δύο κόρες.

https://twitter.com/akkanalke1/status/1498724451743109121



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση