22:31
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:31
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Nokia: Η άνοδος και η πτώση της εταιρείας που λάνσαρε πρώτη το κινητό τηλέφωνο που επικοινωνεί μέσω GSM – Από το 3210 στην καταστροφική πώληση στη Microsoft

Θρυλικές συσκευές της Nokia από τα τέλη της δεκαετίας του '90

Θρυλικές συσκευές της Nokia από τα τέλη της δεκαετίας του '90

19.03.2023
17:20
Τελευταία ενημέρωση: 20/03/2023 • 10:32
Εσείς θυμάστε το θρυλικό 3210 ή το μικροσκοπικό 8210 της Nokia;

Nokia, connecting people! Το σλόγκαν αυτό και δυο χέρια που ενώνοντας στην άκρη του δείκτη των δακτύλων τους είναι μια εικόνα απόλυτα οικεία για όσους μεγάλωσαν στα μέσα της δεκαετίας του 90.

Πριν ακόμη τα android κινητά κάθε λογής εταιρείας, αλλά και η σαρωτική Apple κατακλύσουν την αγορά με τα έξυπνα τηλέφωνά τους, μια άλλη εταιρεία από τον ευρωπαϊκό βορά κατείχε τα σκήπτρα της κορυφής στον τομέα της επικοινωνίας. Για όσους υπήρξαν παιδιά και έφηβοι εκεί πέριξ του 2000, η Nokia αποτελούσε το πιο πολύτιμο εργαλείο για την απελευθέρωση.

Όχι, πιθανότατα με ένα ντιζαϊνάτο 3210 δεν ήταν δυνατό να επικοινωνήσεις με τον αχανή κόσμο του διαδικτύου, μπορούσες όμως να παίξεις ατελείωτες ώρες φιδάκι. Άσε που τόσο αυτό, όσο και το 8210 της ίδιας εταιρείας χωρούσαν χωρίς δυσκολία στην τσέπη του παντελονιού σου.

Τα πρώτα χρόνια της κινητής τηλεφωνίας, η φινλανδική εταιρεία κατάφερε να «καβαλήσει» το κύμα της αλλαγής και να προσφέρει στον κόσμο τα πιο επιτυχημένα τηλέφωνα χωρίς ιδιαίτερη νοημοσύνη. Το μόνο που μπορούσαν να κάνουν, στην καλύτερη, ήταν να παιανίσουν με ηλεκτρονικό ήχο, τις μελωδίες που τους βάζαμε πληκτρολογώντας αμέτρητους συνδυασμούς από ψηφία και χαρακτήρες.

Η αιωνόβια ιστορία της φινλανδικής εταιρείας

Η ιστορία της Nokia χρονολογείται από το 1865, όταν ιδρύθηκε από τον Fredrik Idestam ως εργοστάσιο παραγωγής χαρτοπολτού κοντά στην πόλη Τάμπερε της Φινλανδίας. Η εταιρεία αυτή εξαγοράστηκε από τη Finnish Rubber Works Ltd. και συγχωνεύθηκε με τη Finnish Cable Works Ltd. την περίοδο 1918-1922.

Οι εταιρείες συγχωνεύτηκαν επίσημα το 1967, θέτοντας τα θεμέλια για την εταιρεία Nokia Corporation. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και τη δεκαετία του 1960, δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, έχοντας ήδη σημαντική εμπειρία στην ηλεκτρονική μηχανική και τις τηλεπικοινωνίες από τη δεκαετία του 1900.

Η Nokia εξαγόρασε πολλές εταιρείες όπως η Salora (εταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων) και έγινε ο 3ος μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεοράσεων κατά την περίοδο 1979-1985. Εξαγόρασε επίσης την Mobira, μια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η οποία το 1984 ενσωματώθηκε πλήρως στον φινλανδικό όμιλο.

Το 1988 το μερίδιο αγοράς της Nokia-Mobira στην παγκόσμια αγορά τηλεφώνων αναλογικής τεχνολογίας ήταν 13,8%, ενώ η Motorola Inc. που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη είχε μερίδιο αγοράς 13,4%.

Πώς η Nokia μπήκε στον κόσμο των επικοινωνιών

Το ενδιαφέρον είναι ότι αρχικά η εταιρεία δεν ενδιαφερόταν για την παραγωγή κινητών τηλεφώνων. Στη συνέχεια, όμως, το 1990, ο Τζόρνα Ολίλα διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Ο Ολίλα αποφάσισε να μετατρέψει τη Nokia σε μια εταιρεία «προσανατολισμένη στις τηλεπικοινωνίες». Η απόφαση αυτή αποδείχθηκε ότι αποτέλεσε σημείο καμπής για τη Nokia, όπως τη γνωρίσαμε όσοι θυμόμαστε τα ’90s και τις αρχές των ’00s.

Τον Νοέμβριο του 1992, το Nokia 1011 κυκλοφόρησε, καθιστώντας το το πρώτο εμπορικά διαθέσιμο κινητό τηλέφωνο GSM. Στην πραγματικότητα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Χάρι Χόλκερι την 1η Ιουνίου 1991 έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη γη που πραγματοποίησε μια κλήση GSM, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό της Nokia στο δίκτυο της ζώνης 900 MHz που κατασκεύασε η εταιρεία.

Το 1011 είναι το πρώτο τηλέφωνο GSM (είναι ένα ψηφιακό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται ευρέως από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου) μαζικής παραγωγής. Πωλούνταν επίσης ως Mobira Cityman 2000.

Η συσκευή είχε διαστάσεις 195 x 60 x 45 mm και διέθετε μονόχρωμη οθόνη LCD και επεκτεινόμενη κεραία. Η μνήμη μπορούσε να χωρέσει 99 τηλεφωνικούς αριθμούς. Δεν χρησιμοποιούσε ακόμη τον χαρακτηριστικό ήχο κλήσης της Nokia, ο οποίος εισήχθη μόλις το 1994.

Εκείνη την εποχή η συσκευή κόστιζε περίπου 2500 μάρκα γερμανικά μάρκα, το αντίστοιχο 2120 ευρώ σήμερα.

Δείτε διαφημιστικό με το πρώτο κινητό τηλέφωνο της εταιρείας:

Τον Οκτώβριο του 1998, η Nokia ξεπέρασε τη Motorola και έγινε η μάρκα κινητών τηλεφώνων με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Μεταξύ 1996 και 2001, ο κύκλος εργασιών της Nokia πενταπλασιάστηκε, από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύντομα, λειτουργούσε σχεδόν σε 140 χώρες με περισσότερους από 55000 υπαλλήλους.

Τα πιο εμβληματικά κινητά τηλέφωνα της

Αργότερα λάνσαρε κινητά με κάμερα τα οποία έγιναν πολύ δημοφιλή μεταξύ των ανθρώπων. Φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το τηλέφωνο Nokia 1100, το οποίο πούλησε 250 εκατομμύρια κομμάτια. Εξακολουθεί να είναι το κινητό τηλέφωνο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Η Nokia κυκλοφόρησε μερικά από τα πιο εμβληματικά σχέδια κινητών τηλεφώνων στην ιστορία μεταξύ του 1998 και 2000. Το 5110 ήταν το πρώτο τηλέφωνο που προσέφερε αντικαταστάσιμες πρόσοψεις και επίσης ένα από τα πρώτα που περιείχε το θρυλικό παιχνίδι «φιδάκι».

Αυτό το τηλέφωνο διαδέχθηκε το 3210. Το πιο συμπαγές τηλέφωνο, χωρίς εμφανή κεραία, είχε μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, έβγαινε σε διάφορα φωτεινά χρώματα και μπορούσε εύκολα να προσαρμοστεί με μυριάδες καλύμματα τηλεφώνου και κλασικούς ήχους κλήσης.

Όσοι είχαν εκείνο το κινητό γνώριζαν πως η συσκευή μπορούσε να επιβιώσει από αρκετές πτώσεις στο πεζοδρόμιο και περιελάμβανε και αυτό το κολληματικό πλέον φιδάκι. Ήταν ένα προσιτό τηλέφωνο που κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 160 εκατομμύρια κομμάτια παγκοσμίως.

Το 3310 που το ακολούθησε πούλησε επιπλέον 126 εκατομμύρια χρησιμοποιώντας την ίδια συνταγή απλότητας και ανθεκτικότητας, με φιλικό σχεδιασμό που προοριζόταν να απευθύνεται περισσότερο στο ευρύ καταναλωτικό κοινό, σε αντίθεση με τα άχαρη τηλέφωνα επιχειρηματικού προσανατολισμού της δεκαετίας του ’90.

Η άνοδος και η πτώση

Όταν ο Στίβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007, άλλαξε όλη η εξίσωση των κινητών τηλεφώνων. Οι άνθρωποι άρχισαν να ενδιαφέρονται για μια καλύτερη διεπαφή χρήστη και για τη χρήση διαφορετικών εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα.

Η Google μπόρεσε να το εντοπίσει αυτό και δημιούργησε το Android. Δυστυχώς, η φινλανδική εταιρεία έδειχνε να είναι πολύ σίγουρη για τα κινητά της. Αναμφίβολα, οι συσκευές της Nokia ήταν από τις καλύτερες στον κόσμο, αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Οι άνθρωποι ήθελαν περισσότερα από τα κινητά τηλέφωνα.

Το λειτουργικό σύστημα Symbian της Nokia δεν ήταν αρκετά καλό για να αντιμετωπίσει το iOS της Apple ή το Android της Google. Μέχρι να το συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι της Nokia, ήταν πολύ αργά.

Η νέα εποχή της Nokia

Επιχειρώντας να παρουσιάσει τον εαυτό της ως μια τεχνολογική φίρμα που δεν περιλαμβάνει μόνον συσκευές κινητής τηλεφωνίας, η Nokia ανανέωσε το λογότυπό της με ένα απλοποιημένο και γωνιώδες ντιζάιν.

Το νέο λογότυπο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων Lippincott, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της να εκφράσει τον εαυτό της ως «έναν ηγέτη καινοτομίας B2B που υλοποιεί το δυναμικό του ψηφιακού σε κάθε βιομηχανικό τομέα».

Το σχέδιο του προηγούμενου λογότυπου, το οποίο είχε σχεδιαστεί το 1979, απλοποιήθηκε για να γίνει πιο μινιμαλιστικό και γωνιώδες με πιο λεπτούς χαρακτήρες. Το αναγνωρίσιμο βαθύ μπλε της Nokia έγινε πιο φωτεινό.

Οι διαγώνιες γραμμές του «K» στο προηγούμενο λογότυπο διατηρήθηκαν με σχήμα βέλους στο νέο λογότυπο, αλλά αφαιρέθηκε το όρθιο στέλεχος του γράμματος. Αφαιρέθηκαν στελέχη από τα γράμματα «N» και «A» για να δώσουν μια αφαιρετική, εκσυγχρονισμένη εμφάνιση. Το γράμμα «O» άλλαξε σχήμα, από στρογγυλεμένο τετράγωνο στο παλιό λογότυπο σε κυκλικό σχήμα στο καινούργιο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nokia (@nokia)

«Σχεδιάστηκε ως σύμβολο συνεργασίας, η οποία για τη Nokia είναι κρίσιμης σημασίας για την υλοποίηση του ραγδαία αυξανόμενου δυναμικού των δικτύων, ξεκλειδώνοντας κατακτήσεις σε βιωσιμότητα, παραγωγικότητα και προσβασιμότητα» σημείωσε η εταιρεία.

Η Nokia πούλησε την επιχείρηση κινητών τηλεφώνων της στη Microsoft το 2014 σε μια καταστροφική συμφωνία που είχε ως αποτέλεσμα η Microsoft να προβεί σε μια τεράστια απομείωση 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το επόμενο έτος.

Έκτοτε, η εταιρεία αγωνίζεται να αποβάλει τη φήμη της ως εταιρεία τηλεφώνων, ενώ εστιάζει σε τεχνολογίες κινητής τηλεφωνίας και δικτύων cloud. Παρόλ’ αυτά το τελευταίο διάστημα έχει κάνει προσπάθεια να λανσάρει νέες συσκευές, που θα δανείζονται από την αίγλη των περασμένων ετών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων επανεκδόσεων των πιο αγαπημένων της συσκευών.

Nokia: Η άνοδος και η πτώση της εταιρείας που λάνσαρε πρώτη το κινητό τηλέφωνο που επικοινωνεί μέσω GSM - Από το 3210 στην καταστροφική πώληση στη Microsoft
Τα τρία μοντέλα που βγάζει η Nokia



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση