22:52
25/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:52
25/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μαντώ Μαυρογένους: Η Παριανή ηρωίδα δίνει το όνομά της στο αεροδρόμιο της Μυκόνου

Άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους στην Μύκονο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Άγαλμα της Μαντώς Μαυρογένους στην Μύκονο / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.04.2022
16:49
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2022 • 21:24
Οι πρόγονοι της Μαντώς Μαυρογένους γεννήθηκαν και έζησαν στην Πάρο

Σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη» μετονομάστηκε πρόσφατα το αεροδρόμιο της Μυκόνου, αποτίοντας φόρο τιμής στη μεγάλη αγωνίστρια Μαντώ Μαυρογένους που πρωτοστάτησε στην Επανάσταση του 1821 και η δράση της συνυφάνθηκε με την τοπική ιστορία του νησιού.

Η πρόταση να μετονομαστεί ο Κρατικός Αερολιμένας Μυκόνου σε Κρατικό Αερολιμένα Μυκόνου «Μαντώ Μαυρογένη» από τον δήμο του νησιού έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Η Μαντώ Μαυρογένους  συνέδεσε το όνομά της με την ιστορία της Μυκόνου και των Κυκλάδων, καθώς πλοία εξοπλισμένα με δικά της έξοδα καταδίωξαν Αλγερινούς που λυμαίνονταν τα νησιά. Επίσης, εξόπλισε δύο επανδρωμένα πλοία με τα οποία καταδίωξε πειρατές που επιτέθηκαν στη Μύκονο και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Τον Οκτώβριο του 1822 μάλιστα, οι Τούρκοι απωθήθηκαν από τη Μύκονο υπό την ηγεσία της.

Οι πρόγονοι της Μαντώς Μαυρογένους γεννήθηκαν και έζησαν στην Πάρο

Η Μαντώ Μαυρογένους, υπήρξε μια σπάνια ιστορική φυσιογνωμία που αφιερώθηκε εξ΄ ολοκλήρου στα δίκαια της Ελευθερίας του Έθνους, κάνοντας με τη ζωή της και την προσφορά της στον Αγώνα πράξη, την ανιδιοτελή και απεριόριστη αγάπη στην πατρίδα.

Οι πρόγονοι της φλογερής ηρωίδας, γεννήθηκαν και έζησαν στην Πάρο. Ο προπάππους της, ονόματι Ιωάννης Μαυρογένης, εγκαταστάθηκε στα Μάρμαρα της Πάρου. Έφερε στη ζωή τον Νικόλαο Μαυρογένη, ηγεμόνα της Βλαχίας, ο οποίος χρηματοδότησε την κατασκευή των τριών μαρμάρινων κρηνών που βρίσκονται σήμερα στον κεντρικό δρόμο του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας. Ο άλλος γιός του Ιωάννη, ο Δημήτριος, έφερε στη ζωή τον Πέτρο Μαυρογένη, πατέρα της Μαντώς.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η Μαντώ, κατοίκησε στην Πάρο όπου ζούσαν μερικοί από τους συγγενείς της. Απεβίωσε στην Πάρο το 1848, στο νησί των προγόνων της. Η σορός της διήλθε από τα κεντρικά σοκάκια της Παροικίας και κατέληξε στον Ι.Ν. Παναγίας Εκατονταπυλιανής όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η κεντρική πλατεία της Παροικιάς φέρει το όνομά της

Σήμερα, η κεντρική πλατεία της Παροικιάς φέρει το όνομά της και εκεί στέκει η προτομή της. Στην Πάρο επίσης υπάρχει για να θυμίζει τη σπουδαία ηρωίδα το σπίτι όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της και άφησε την τελευταία της πνοή. Στον κεντρικό δρόμο του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας, τρεις κρήνες όπως προελέχθη, φιλοτεχνημένες από παριανό μάρμαρο με την εγχάρακτη επιγραφή «Μαυρογένης», υπάρχουν για να θυμίζουν στους νεότερους τη δωρεά του θείου της Νικόλαου Μαυρογένη στον γενέθλιο τόπο του την Πάρο.

Η Μαντώ Μαυρογένους  έγινε κέρινο ομοίωμα

Η Μαντώ Μαυρογένους έγινε κέρινο ομοίωμα, είναι το πέμπτο δημιούργημα που φιλοτέχνησε ο ταλαντούχος Καβαλιώτης καλλιτέχνης Θόδωρος Κοκκινίδης, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θοδωρή Κοκκινίδη, στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου, συμμετείχε στον επετειακό εορτασμό φιλοτεχνώντας συνολικά τέσσερα νέα κέρινα ομοιώματα: του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Ιωάννη Καποδίστρια που φιλοτεχνήθηκε το 2019 και τώρα της Μαντώς Μαυρογένους που πήρε ήδη τη θέση της στη μεγάλη αίθουσα.

Κοκκινίδης για Μαντώ Μαυρογένους: «Στόχος μου να φανεί η καθαρότητα και η τιμιότητα στη σκέψη της»

«Τα όπλα της Μαντώς Μαυρογένους», τονίζει ο κ. Κοκκινίδης μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «ήταν το φωτεινό πνεύμα της, η έντονη προσωπικότητά της, η επιμονή της, το θάρρος, η πίστη και η οικονομική της δύναμη που παρείχε στον αγώνα. Θέλησα να δώσω στο δημιούργημα την αίσθηση της καθαρής αλαβάστρινης επιδερμίδας με το λευκό χρώμα ώστε να καταδείξω τη νιότη και την υψηλή καταγωγή της.

Στόχος ήταν να φανεί η καθαρότητα και η τιμιότητα στη σκέψη της, η αποφασιστικότητά της άλλα και η τρυφερότητα που τη διέκρινε. Όλο το έργο αποπνέει μια αίσθηση ρομαντισμού με τη λεπτή σιλουέτα της να αναδεικνύει τη φινέτσα που διέθετε στην εποχή της. Με αυτό το κέρινο ομοίωμα ολοκληρώνεται ένας πρώτος κύκλος με δημιουργίες προσωπικοτήτων που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση».

Όπως συνέβη με τις φορεσιές όλων των άλλων ηρώων της ελληνικής επανάστασης έτσι και το υψηλής αισθητική ρούχο της Μαντώς Μαυρογένους κόπηκε, ράφτηκε και κεντήθηκε εξολοκλήρου στο χέρι με την πολύτιμη βοήθεια της μητέρας του κ. Κοκκινίδη.

Η αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τιμήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια με τον βαθμό της αντιστρατήγου για τη συνολική προσφορά της στον Αγώνα, στη συνέχεια διώχθηκε και εξορίστηκε από τον πολιτικό Ιωάννη Κωλέττη και τελικά πέθανε πάμφτωχη στην Πάρο, καθώς είχε ξοδέψει όλη της την περιουσία για τις ανάγκες της επανάστασης».

34 συνολικά κέρινα ομοιώματα στο μουσείο

Με το τελευταίο δημιούργημα το μουσείο αριθμεί συνολικά 34 κέρινα ομοιώματα, 22 Ελλήνων και 12 ξένων προσωπικοτήτων.

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θόδωρου Κοκκινίδη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου, δυτικά της Καβάλας, στην τοπική κοινότητα Κηπιών. Για να φτάσει ο επισκέπτης διασχίζει έναν κατάφυτο δρόμο μοναδικής ομορφιάς στη σκιά του φημισμένου όρους Παγγαίου.

Η φυσική ομορφιά της διαδρομής είναι τέτοια που- κατά κάποιο- τρόπο προετοιμάζει τον επισκέπτη να μπει σ’ έναν κόσμο γεμάτο από αγαπημένα πρόσωπα ορισμένα από τα οποία σημάδεψαν την ιστορία, τα γράμματα και τις τέχνες τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση