Ένα έγκλημα που διαπράχθηκε πριν από 51 ολόκληρα χρόνια για τον πιο κυνικό σκοπό: Τα χρήματα! Ο Λεωνίδας, ένας σεσημασμένος νεαρός που ζούσε στην παρανομία από μικρό παιδί και οι φριχτά απάνθρωπες πράξεις του.
Τον Νοέμβριο του 1971 μια συγκλονιστική δίκη με κατηγορούμενο έναν 18χρονο διεξήχθη στο Κακουργιοδικείο της Θεσσαλονίκης και η έκβαση της αποτυπωθεί στα πρωτοσέλιδα του Τύπου. Ο νεαρός άνδρας πίσω από το έγκλημα, είχε νωρίτερα μέσα στο χρόνο δολοφονήσει άγρια έναν 71χρονο έμπορο και βιομήχανο.
Ο ίδιος ενώπιον δικαστών και ενόρκων, ψυχρός και αμετανόητος, είχε ομολογήσει το έγκλημά του. Και δεν ήταν το μόνο. Είχε διαπράξει και άλλες παράνομες πράξεις στο παρελθόν, όχι όμως φόνο, όπως τώρα, και για αυτό μπαινόβγαινε σε ιδρύματα και φυλακές.
Έγκλημα με προϊστορία
Παιδί μιας διαλυμένης οικογένειας, με ένα πατέρα επιληπτικό και αλκοολικό που κακοποιούσε τη μητέρα του και έχοντας άλλα τρία μικρότερα αδέλφια, ο 18χρονος Λεωνίδας είχε μάλλον από πολύ μικρός δείξει με τις πράξεις του το δρόμο που θα ακολουθούσε στη ζωή.
«Όσα έκανα τα έκανα για το χρήμα» είπε στον πρόεδρο του δικαστηρίου όταν τον ρώτησε για τα όσα διέπραξε και δήλωσε συγκινημένος από τις εκκλήσεις του 71χρονου θύματός του, να τον αφήσει να ζήσει. Εκκλήσεις που δεν τον απέτρεψαν από το έγκλημα!
Μάλιστα, ο εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευσή του στη δίκη, είχε κάνει λόγο για «διαστρεβλωμένη ψυχοσύνθεση» του νεαρού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν οι καταβολές. Διαλυμένη οικογένεια, επιληπτικός πατέρας και άλλα τα οποία τέθηκαν στο δικαστήριο».
«Πέραν όμως τούτων ο κατηγορούμενος είχε μεγάλη αγάπη προς το χρήμα. Τα χρήματα ήτο ο μόνος σκοπός της ζωής του» συνέχιζε.
«Το πώς δημιουργήθηκε η ψυχοσύνθεση αυτή δεν ενδιαφέρει, ενδιαφέρει ότι βρισκόμαστε ενώπιον λίαν επικίνδυνου και ψυχρού εγκληματία» κατέληγε ο εισαγγελέας.
Της έλεγε να τον αφήσει να σαπίσει στη φυλακή
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο δικαστήριο δεν παρουσιάστηκε ούτε ένας μάρτυρας υπερασπίσεως του 18χρονου. Μόνο η μητέρα του εμφανίστηκε και αυτή με δυσκολία καθώς, όπως είπε, ο σύζυγός της και πατέρας του Λεωνίδα της έλεγε να μην καταθέσει αλλά να τον αφήσει να σαπίσει στη φυλακή!
Τα αλλεπάλληλα εγκλήματα
Στις 21 Απριλίου του 1971, ο 18χρονος Λεωνίδας έψαχνε από πολύ πρωί κάποιο μαγαζί να «χτυπήσει». Αρχικά, όπως είπε, στο δικαστήριο είχε εντοπίσει ένα κοσμηματοπωλείο στο Βαρδάρη αλλά τελευταία στιγμή «η δουλειά χάλασε» γιατί στο κατάστημα μπήκαν πελάτες.
Τότε στράφηκε στο κατάστημα ρούχων του 71χρονου εμπόρου και βιομηχάνου. Μπήκε μέσα και είπε ότι ήθελε να αγοράσει ένα πουκάμισο.
Όταν το θύμα άρχισε να του δείχνει τα πουκάμισα, ο δράστης με πρόσχημα ότι αυτά δεν του αρέσουν τον παρέσυρε στο βάθος του καταστήματος προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή το έγκλημα.
Εκεί άρχισε να τον χτυπά με ένα πιστόλι στο κεφάλι και αφού του απέσπασε μεγάλο χρηματικό ποσό και βιβλιάρια καταθέσεων, του ζήτησε το κλειδί του χρηματοκιβωτίου.
Ο άτυχος άνδρας του απάντησε ότι δεν τα έχει μαζί του και τότε ο 18χρονος άρχισε να τον χτυπά με μανία με ένα μαχαίρι στο κεφάλι.
Λίγο αργότερα, ο γιος του 71χρονου βρήκε τον πατέρα του αιμόφυρτο μέσα στο κατάστημα και τον μετέφερε αμέσως στο νοσοκομείο. Ο άτυχος άνδρας λίγο πριν καταλήξει κατάφερε να του πει τι είχε ζήσει και να του περιγράψει τον δράστη πίσω από το έγκλημα.
Οι κυνικοί διάλογοι στο δκαστήριο
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής για το στυγερό έγκλημα, οι απαντήσεις που έδωσε ο 18χρονος στην έδρα προκαλούσαν μούδιασμα σε δικαστές και ακροατήριο.
Πήγα για να δημιουργήσω ένα άλλοθι. Εάν με έπιανε η αστυνομία θα έλεγα ότι την ώρα της διαπράξεως του εγκλήματος ήμουν με κοινή γυναίκα!
- Πρόεδρος: Γιατί τον παρέσυρες στο βάθος του καταστήματος;
- Κατηγορούμενος: Για να μη γίνω αντιληπτός από τους περαστικούς έξω από αυτό.
- Πρόεδρος: Στη αρχή με τι τον χτύπησες;
- Κατηγορούμενος: Με το πιστόλι μέχρις ότου έσπασε η λαβή του.
- Πρόεδρος: Γιατί αφού πήρες τα χρήματα και το θύμα σε παρακαλούσε να πάψεις να τον χτυπάς δεν έφυγες;
- Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον σκοτώσω γιατί φοβόμουν μήπως με αναγνωρίσει αν τον άφηνα ζωντανό, επειδή ήμουν σεσημασμένος.
- Πρόεδρος: Το μαχαίρι πότε το χρησιμοποίησες;
- Κατηγορούμενος: Όταν κατάλαβα ότι με το πιστόλι δεν θα τον σκότωνα.
- Πρόεδρος: Δεν συγκινήθηκες καθόλου από τις εκκλήσεις του γέροντα;
- Κατηγορούμενος: Και ποιος δεν θα συγκινούνταν;
- Πρόεδρος: Εσύ όμως δεν σταμάτησες τα χτυπήματα. Και όχι μόνον αυτό αλλά μετά τη ληστεία πήγες με γυναίκα ελευθέρων ηθών. Έτσι δεν είναι;
- Κατηγορούμενος: Ναι έτσι είναι. Αλλά δεν πήγα για ευχαρίστηση. Πήγα για να δημιουργήσω ένα άλλοθι. Εάν με έπιανε η αστυνομία θα έλεγα ότι την ώρα της διαπράξεως του εγκλήματος ήμουν με κοινή γυναίκα!
Μια ημέρα πριν διαρπάξει τη δολοφονία, στις 20 Απριλίου ο 18χρονος είχε μπει σε διαμέρισμα, με σκοπό τη ληστεία. Οι ιδιοκτήτες του όταν γύρισαν από τον κινηματογράφο τον βρήκαν μέσα στη κουζίνα.
Ο Λεωνίδας σήκωσε τη φανέλα και τους έδειξε το μαχαίρι. Τότε, η σύζυγος, που ήταν οχτώ μηνών έγκυος, του έδωσε τη τσάντα της. Ο δράστης την άρπαξε και εξαφανίστηκε. Κι αυτό δεν ήταν το μοναδικό του έγκλημα.
Στις 19 Απριλίου του ίδιου χρόνου, ο κατηγορούμενος προσέθεσε στο φάκελό του ένα ακόμη έγκλημα. Εισέβαλε στο σπίτι συγγενών του. Εκεί, αφού πήρε όσα χρήματα βρήκε, άρπαξε ένα χασαπομάχαιρο και έβαλε φωτιά σε ένα στρώμα, αφού πρώτα το περιέβρεξε με οινόπνευμα. Μάλιστα, πριν αποχωρήσει από το διαμέρισμα των συγγενών του γευμάτισε κιόλας, καθώς από το ψυγείο έλειπαν τρόφιμα.
Ισόβια στον αμετανόητο Λεωνίδα
Με την απόφασή που εξέδωσε το Κακουργιοδικείο επέβαλε στον 18χρονο κατηγορούμενο ισόβια για το έγκλημα της δολοφονίας του 70χρονου και για τις άλλες πράξεις για τις οποίες δικάστηκε κάθειρξη 15 ετών και έξι μηνών κατά συγχώνευση.
Κατά την επιμέτρηση της ποινής ελήφθη υπόψη η μετεφηβική ηλικία του δράστη, ο οποίος άκουσε την απόφαση με πλήρη απάθεια.