09:07
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
09:07
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου με 1,4 δισ πολιτών – Ξεπέρασε την Κίνα για πρώτη φορά από το 1950

Εντυπωσιακό μνημείο στην Ινδία / Φωτογραφία: Unsplash

Εντυπωσιακό μνημείο στην Ινδία / Φωτογραφία: Unsplash

24.04.2023
22:17
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2023 • 9:37
Η Ινδία είναι και επίσημα η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο

Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ για τον πληθυσμό, η πιο σημαντική μεταβολή στα παγκόσμια δημογραφικά δεδομένα από την αρχή της καταγραφής.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΗΕ, οι οποίες υπολογίζονται μέσω διαφόρων παραγόντων, όπως τα στοιχεία των απογραφών και τα ποσοστά γεννήσεων και θανάτων, η Ινδία έχει πλέον πληθυσμό 1.425.775.850 κατοίκων, ξεπερνώντας για πρώτη φορά την Κίνα.

Ενδεικτικό του ρυθμού αύξησης του πληθυσμού στην Ινδία είναι το γεγονός πως το ορόσημο αυτό αναμενόταν να επιτευχθεί το 2027 και τελικά ξεπεράστηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Πλανήτης
Πλανήτης / Φωτογραφία: Unsplash

Είναι επίσης η πρώτη φορά από το 1950, όταν τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν για πρώτη φορά να τηρούν αρχεία για τον παγκόσμιο πληθυσμό, που η Κίνα εκτοπίζεται από την πρώτη θέση.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός άλλωστε ξεπέρασε τον περασμένο Νοέμβριο τα 8 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται «για ένα σημαντικό ορόσημο στην ανθρώπινη ανάπτυξη» και μια υπενθύμιση «της κοινής μας ευθύνης να φροντίζουμε τον πλανήτη μας». Το 1950 στη Γη υπήρχαν μόλις 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να αυξηθεί στα 8,5 δισεκ. το 2030 και στα 10,4 δισεκ. το 2100, καθώς ο ρυθμός θνησιμότητας επιβραδύνεται, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού.

1 δισ περισσότεροι οι πολίτες στην Ινδία σε 73 χρόνια

Στην Ινδία, ο πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο από το 1950. Αν και η ανάπτυξη έχει πλέον επιβραδυνθεί, ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για τις επόμενες δεκαετίες, φθάνοντας στο ανώτατο σημείο του 1,7 δισεκατομμυρίου μέχρι το 2064.

Διαβάζουμε στον Guardian, πως σήμερα γεννιούνται κατά μέσο όρο 86.000 μωρά την ημέρα στην Ινδία σε σύγκριση με μόλις 49.400 στην Κίνα. Στο Μουμπάι περίπου το 40% του πληθυσμού ζει σε παραγκουπόλεις, περιοχές με συνωστισμό όπου οι άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδια καταλύματα και τις περισσότερες φορές δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτρικό ή εγκαταστάσεις υγιεινής.

Η Πουνάμ Μουτρέτζα, εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Πληθυσμού της Ινδίας, δήλωσε ότι ενώ ορισμένοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο τίτλος της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, η αύξηση του πληθυσμού της Ινδίας δεν αντιμετωπίζει πλέον την «έκρηξη» που πολλοί φοβόντουσαν.

Κόσμος στην Ινδία
Κόσμος στην Ινδία / Φωτογραφία: Unsplash

«Παλαιότερες προβλέψεις έλεγαν ότι θα ξεπεράσουμε την Κίνα το 2027, οπότε αυτό συνέβη τέσσερα χρόνια ταχύτερα, κυρίως λόγω του νεαρού πληθυσμού μας», δήλωσε η Μουτρέτζα.

«Ταυτόχρονα, όμως, μειώσαμε επίσης τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού μας και φτάσαμε στη σταθεροποίηση του ταχύτερα από ό,τι είχαμε φανταστεί και θα συνεχίσουμε να επιβραδύνουμε όσο παραμένουμε στο σωστό δρόμο. Επομένως, δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας» συνέχισε.

Το ακριβές μέγεθος του πληθυσμού στην Ινδία δεν είναι ακόμη γνωστό, λόγω της καθυστέρησης της κυβέρνησης να διενεργήσει την απογραφή, η οποία συνήθως πραγματοποιείται κάθε δεκαετία.

Ήταν να γίνει το 2021, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η κυβέρνηση στην Ινδία, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την ημερομηνία που θα ξεκινήσει.

Η πολιτική του ενός παιδιού που «επιβράδυνε» τον πληθυσμό της Κίνας

Η μείωση του πληθυσμού της Κίνας ακολουθεί δεκαετίες αυστηρών νόμων για να τεθεί υπό έλεγχο η ραγδαία αύξηση των γεννήσεων στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης της πολιτικής του ενός παιδιού τη δεκαετία του 1980.

Αυτή περιελάμβανε πρόστιμα για την απόκτηση επιπλέον παιδιών, αναγκαστικές αμβλώσεις και στειρώσεις. Αν και αρχικά ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικές στον έλεγχο του πληθυσμού, οι πολιτικές αυτές έπεσαν θύμα της ίδιας τους της επιτυχίας και η χώρα αντιμετωπίζει τώρα έναν γηρασμένο πληθυσμό σε απότομη μείωση, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό γλυπτό σε κτίριο στην Κίνα / Φωτογραφία: Unsplash
Χαρακτηριστικό γλυπτό σε κτίριο στην Κίνα / Φωτογραφία: Unsplash

Μέρος του προβλήματος είναι ότι λόγω της παραδοσιακής προτίμησης για τα αγόρια, η πολιτική του ενός παιδιού οδήγησε σε μια τεράστια ανισορροπία μεταξύ των φύλων. Οι άνδρες είναι πλέον περισσότεροι από τις γυναίκες κατά περίπου 32 εκατομμύρια.

«Πώς μπορεί η χώρα να στηρίξει τώρα τα ποσοστά γεννήσεων, με εκατομμύρια γυναίκες που λείπουν;» αναρωτιέται η Μέι Φονγκ, συγγραφέας του One Child, ενός βιβλίου για τις επιπτώσεις της πολιτικής.

Τι δείχνουν οι δείκτες του παγκόσμιου πληθυσμού

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται με τον βραδύτερο ρυθμό από το 1950, έχοντας μειωθεί κάτω από το 1% το 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Το 2021, η μέση γεννητικότητα του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν 2,3 γέννες ανά γυναίκα στη διάρκεια ζωής τους, έχοντας μειωθεί από περίπου 5 γέννες το 1950.

Οι παγκόσμιοι δείκτες κρύβουν μια τεράστια δημογραφική ποικιλομορφία. Περισσότερη από τη μισή αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού ως το 2050 θα προέρχεται από 8 μόνο χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, την Ινδία, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και την Τανζανία.

Άνθρωποι από την Τανζανία
Άνθρωποι από την Τανζανία / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο τέλος του αιώνα οι τρεις πιο πολυπληθείς πόλεις παγκοσμίως θα βρίσκονται στην Αφρική: το Λάγος στη Νιγηρία, η Κινσάσα στη ΛΔ Κονγκό και η Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία. Ο πληθυσμός της Τανζανίας εκτινάχθηκε σχεδόν κατά 40% μέσα σε 10 χρόνια, φτάνοντας τα 61,7 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύθηκε το 2019, η παλιά πρωτεύουσα της Τανζανίας και πολυπληθέστερη πόλη της, το Νταρ ες Σαλάμ είναι «μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πόλεις στην Αφρική και, με ρυθμό ανάπτυξης 6,5%, αναμένεται να φτάσει τα 10 εκατομμύρια κατοίκους έως το 2030».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με την χαμηλότερη γεωγραφική πυκνότητα στον κόσμο, ενώ στην Ευρώπη, μόνο οι Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία θα διαθέτουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 50 εκατομμυρίων ως το 2100. Ως την ίδια χρονιά, η Ελλάδα θα μειωθεί στο ήμισυ, με τον πληθυσμό της να προβλέπεται να ανέρχεται σε 6,5 εκατομμύρια!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση