03:11
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:11
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ιμέλντα Μάρκος: Η σύζυγος του δικτάτορα των Φιλιππίνων που ζούσε μέσα στη χλιδή την δεκαετία του ’80 (εικόνες & βίντεο)

Ιμέλντα Μάρκος /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΑΠΕ

Ιμέλντα Μάρκος /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΑΠΕ

15.05.2022
08:49
Τελευταία ενημέρωση: 15/05/2022 • 21:18
Η ιστορία της Ιμέλντα Μάρκος, της Πρώτης Κυρίας των Φιλιππίνων που έζησε μέσα στα πλούτη

Την δεκαετία του ’80, η σύζυγος του τότε δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος, Ιμέλντα, έγινε σύμβολο υπερβολής και έμεινε στην ιστορία ως μια γυναίκα που αγαπά να ζει μέσα στον πλούτο και την χλιδή.

Όταν βρισκόταν στη Νέα Υόρκη έμενε πάντα στο πολυτελές ξενοδοχείο Waldorf Astoria, αν και είχε ένα υπέροχο σπίτι στην East 66th Street. Είχε πάνω στο king size κρεβάτι της, πέρλες και μαργαριτάρια όλων των αποχρώσεων γιατί «της έφερναν καλή τύχη», όπως εξομολογήθηκε η ίδια στη φίλη της Νίκι Χάσκελ.

Ιμέλντα Μάρκος
Ιμέλντα Μάρκος /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΑΠΕ

Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων

Η Ιμέλντα Μάρκος ήταν γνωστή για το αριστοκρατικό lifestyle της, το ατελείωτο socializing και το γούστο της για ρούχα σχεδιαστών. Πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες ως «Πρώτη Κυρία των Φιλιππίνων», κατά τις οποίες η ίδια και ο σύζυγός της συγκέντρωσαν παράνομα μια περιουσία που άγγιζε τα 10 δισ. δολάρια.

Η τύχη της άλλαξε το 1986, όταν η επανάσταση στη χώρα τους ανάγκασε να εξοριστούν στη Χαβάη.

Ο Μάρκος πέθανε το 1989 και στην Ιμέλντα επετράπη η επιστροφή στην πατρίδα της, όπου μάλιστα κέρδισε τέσσερις εκλογές στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αν και τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από δικαστικές διαμάχες και καταδίκες σε κατηγορίες για διαφθορά.

Ιμέλντα Μάρκος
Ιμέλντα Μάρκος /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΑΠΕ

Η μεγάλη ζωή στις Φιλιππίνες

Σήμερα, στα 92 της, είναι το θέμα του «The Kingmaker», ενός νέου ντοκιμαντέρ που σκιαγραφεί το ταξίδι της από νικήτρια στα καλλιστεία σε Πρώτη Κυρία και τώρα σε μητριάρχη της ισχυρής πολιτικής δυναστείας. Για τους περισσότερους, η Ιμέλντα Μάρκος θα μείνει στην ιστορία ως μια επιδεικτική σύζυγος δικτάτορα, της οποίας το dressing room λέγεται ότι περιείχε 1.200 ζευγάρια παπούτσια.

Παρά την αναταραχή της ηγεμονίας του Φέρντιναντ, η Ιμέλντα σύχναζε σε διεθνείς κύκλους και περνούσε χρόνο με royals, αστέρες, επιχειρηματίες κ.α. Κάτι πάνω της, την έκανε ακαταμάχητη συντροφιά για μεγάλες προσωπικότητες. Εμβληματική ήταν η εμφάνισή της στο πάρτι της Ίρα φον Φίρστενμπεργκ ενώ «αυτοπροσκλήθηκε» στην ορκωμοσία του Προέδρου Νίξον.

Μπορεί να ήταν το έκτο παιδί ενός αφανή δικηγόρου από τη Μανίλα, σύντομα όμως μπήκε στην ελίτ της Δύσης. Παραβρέθηκε σε πάρτι με την βασίλισσα της Ταϊλάνδης και την Παλόμα Πικάσο ενώ η Μάλκομ Φορμπς της διοργάνωσε γιορτή στο γιοτ του, με προσκεκλημένους την Λι Ραντζιβίλ, αδελφή της Τζάκι Κένεντι, και τον Άντι Γουόρχολ.

Ιμέλντα Μάρκος με τον σύζυγό της
Ιμέλντα Μάρκος με τον σύζυγό της /Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΑΠΕ

Εβίτα Περόν ή Τζάκι;

Ωστόσο, το jet set της Ιμέλντα δεν εντυπωσίαζε τους πάντες. Οι κριτικοί την παρομοίαζαν με την Πρώτη Κυρία της Αργεντινής, Εβίτα Περόν, που ήταν το διεθνές πρόσωπο του αυταρχικού καθεστώτος του συζύγου της.

Της ίδιας δεν της άρεσε καθόλου, προτιμούσε να την συγκρίνουν με την Τζάκι, ούτε συμπαθούσε το παρατσούκλι «Iron Butterfly».

Ο βιογράφος της δήλωσε στο Town & Country Mag: «Όταν οι Μάρκος εκλέχτηκαν το 1965, υιοθέτησαν ένα στιλ τύπου Κένεντι. Θα ήταν το Κάμελοτ των Φιλιππίνων και η Ιμέλντα θα ήταν η Τζάκι». Ξόδευε ανεξέλεγκτα καθώς η έπαυλή τους, που ήταν διακοσμημένη σαν γαλλικό κάστρο, περιείχε περσικά χαλιά, πιάνο με ουρά, χρυσά μπάνια αλλά και έργα του Πικάσο, του Βαν Γκογκ κ.α.

Λίγο αργότερα, το ζευγάρι εκδιώχθηκε από τη χώρα, ξεκινώντας χρόνιες δικαστικές διαμάχες που συνεχίζονται έως σήμερα.

Η Ιμέλντα αρνείται ότι έχει κάνει οτιδήποτε κακό ή παράνομο ποτέ στη ζωή της. «Η συνείδησή μου είναι καθαρή. Αν ήμουν διεφθαρμένη, θα φαινόταν στο πρόσωπό μου», δήλωσε ή ίδια στην ερευνήτρια το 1985, σχετικά με τα λεφτά που χάθηκαν από τη χώρα.

Συντριπτική νίκη για τον γιο του δικτάτορα Μάρκος στις Φιλιππίνες

Ο γιος και συνονόματος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων, Φερντινάντ Μάρκος πήρε την συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές, επαναφέροντας την οικογένειά του στην κορυφή της εξουσίας 36 χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τον πατέρα του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το σύνολο των εκλογικών κέντρων, ο Μάρκος Τζούνιορ, γνωστός και ως «Μπονγκ Μπονγκ», έχει συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψήφων, ποσοστό διπλάσιο από αυτό της κύριας αντιπάλου του, της απερχόμενης αντιπροέδρου των Φιλιππίνων Λένι Ρομπρέντο.

Ο Φέρντιναντ και η Ιμέλντα Μάρκος
Ο Φέρντιναντ και η Ιμέλντα Μάρκος / Φωτογραφία: Getty Images

Σε ομιλία του ο 64χρονος Μάρκος Τζούνιορ απέφυγε να γιορτάσει τη νίκη του. «Ας περιμένουμε να είναι εντελώς ξεκάθαρο, η καταμέτρηση να φτάσει στο 100% των ψήφων, και τότε μπορούμε να γιορτάσουμε», δήλωσε.

Στη Μανίλα εκατοντάδες ενθουσιασμένοι υποστηρικτές του έριξαν πυροτεχνήματα και βγήκαν στους δρόμους με σημαίες των Φιλιππίνων.

Περίπου 67 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι είχαν κληθεί στις κάλπες για τις εκλογές, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αλλά και οι βουλευτές, οι μισοί γερουσιαστές, οι κυβερνήτες των επαρχιών και χιλιάδες άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι.

Φερντινάντ Μάρκος - Εκλογές
Φερντινάντ Μάρκος – Εκλογές / Φωτογραφία: Twitter

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση