17:00
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
17:00
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Για τους Ιάπωνες η καθαριότητα είναι «ολόκληρη η αρχοντιά»! – Μαθητές Δημοτικού καθαρίζουν οι ίδιοι το σχολείο τους, ιεροτελεστία η «φασίνα» την Πρωτοχρονιά

Σφουγγαρίστρες με τις οποίες οι Ιάπωνες διατηρούν τους χώρους καθαρούς / Φωτογραφία: Unsplash

Σφουγγαρίστρες με τις οποίες οι Ιάπωνες διατηρούν τους χώρους καθαρούς / Φωτογραφία: Unsplash

24.11.2022
19:50
Τελευταία ενημέρωση: 25/11/2022 • 8:44
Οι εικόνες με τους Ιάπωνες φιλάθλους στο Κατάρ δεν είναι τυχαίες για την κουλτούρα της χώρας της Άπω Ανατολής

Viral έγιναν οι Ιάπωνες οπαδοί που καθάρισαν την κερκίδα που κατέλαβαν από το Κατάρ, κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα της ομάδας τους για το Μουντιάλ 2022. Ωστόσο, οποιοσδήποτε γνωρίζει καλά την ιαπωνική κουλτούρα, ξέρει πως η κίνηση αυτή αποτελεί καθημερινότητα για τους πολίτες της χώρας της Άπω Ανατολης.

Στην καθημερινότητα τους, οι εργαζόμενοι σε γραφεία ή καταστήματα στην Ιαπωνία συνηθίζουν να καθαρίζουν τους δρόμους γύρω από τον χώρο της δουλειάς τους κάθε πρωί. Κι όταν λέμε τους δρόμους, δεν εννοούμε το στενό σημείο μπροστά στην πόρτα τους, αλλά ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Οι Ιάπωνες μαθαίνουν να καθαρίζουν τον χώρο στον οποίο βρίσκονται από μικρά παιδιά.

Πριν από μερικά χρόνια, τον γύρο του διαδικτύου είχαν κάνει εικόνες μαθητών Δημοτικού που καθάριζαν ενδελεχώς τους χώρους του σχολείου τους στην Ιαπωνία, μια συνήθεια που αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος και κάνει την συνήθεια του σεβασμού του δημόσιου χώρου, κτήμα των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία.

Οι οπαδοί της Ιαπωνίας είναι πάντοτε κύριοι

Οι Ιάπωνες που βρέθηκαν στο γήπεδο για να δουν από κοντά την αναμέτρηση με τη Γερμανία δεν πανηγύρισαν απλά την αναπάντεχη νίκη, έκαναν και επίδειξη πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, καθάρισαν τις εξέδρες, μαζεύοντας με σακούλες όλα ποτήρια και μπουκάλια που χρησιμοποίησαν, με την παρακάτω φωτογραφία να είναι ενδεικτική.

https://twitter.com/433/status/1595677580945940481?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1595677580945940481%7Ctwgr%5E52d8aeda93f45886254215f50b21a4e199a51dc2%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fmountial-2022%2Fmountial-2022-epideixi-politismou-apo-tous-iapones-oi-opadoi-katharisan-tis-exedres-kai-oi-paiktes-ta-apodytiria-vinteo%2F

Οι φανατικοί των αγώνων Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου όμως θυμούνται πως αυτή δεν ήταν μια τυχαία κίνηση από τους Ιάπωνες. Η εθνική ομάδα της Ιαπωνίας είχε μόλις επικρατήσει της Κολομβίας με σκορ 2-1 στον πρώτο της αγώνα του Μουντιάλ 2018, αλλά και στο πρώτο ματς που οι εκπρόσωποι της Άπω Ανατολής κέρδιζαν μια ομάδα της ποδοσφαιρομάνας Λατινικής Αμερικής.

Το γήπεδο στη Ρωσία έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο μετά τον αγώνα, ωστόσο οι Ιάπωνες δεν σκόπευαν να το αφήσουν έτσι. Εξοπλισμένοι με μεγάλες σακούλες σκουπιδιών, τις οποίες φρόντισαν να έχουν μαζί τους πριν τον αγώνα, οι Ιάπωνες -προς έκπληξη όλων όσοι παρακολουθούσαν τη σκηνή- άφησαν τις κερκίδες του γηπέδου καθαρές και τακτοποιημένες, όπως τις είχαν βρει.

Οι Ιάπωνες που καθάρισαν το γήπεδο
Οι Ιάπωνες που καθάρισαν το γήπεδο / Φωτογραφία: Twitter

«Δεν είναι ίδιον του ποδοσφαιρικού πολιτισμού, είναι όμως χαρακτηριστικό της ιαπωνικής κουλτούρας», είχε εξηγήσει τότε, στο BBC, ο Σκοτ Μάκλντιρ, ποδοσφαιριστής που είχε αγωνιστεί στο ιαπωνικό πρωτάθλημα.

Η εθνική Ιαπωνίας ηττήθηκε αργότερα στην ίδια διοργάνωση από εκείνη του Βελγίου. Κι αν η ήττα των παικτών σίγουρα βάραινε τα πόδια τους, η εικόνα που αντίκρισαν οι διοργανωτές από τα αποδυτήρια τούς άφησε κυριολεκτικά άφωνους. Ο χώρος ήταν καθαρός, τακτοποιημένος και σε άριστη κατάσταση, σαν να μην είχε μπει ποτέ ομάδα να κάνει χρήση των αποδυτηρίων.

https://twitter.com/ESPNFC/status/1014116615431114752?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1014116615431114752%7Ctwgr%5E587d54a0de001519e9e3124dbaca289e30fc6343%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FESPNFC2Fstatus2F1014116615431114752provider%3Dtwitter

Η κουλτούρα της καθαριότητας στην Ιαπωνία

Η κουλτούρα του λαού της Άπω Ανατολής είναι πράγματι θαυμαστή και όπως προείπαμε μαθαίνεται στους Ιάπωνες από πολύ μικρή ηλικία.

Δεν είναι τυχαίο πως είναι αδιανόητο να εισέλθει κανείς στο σπίτι ή ακόμη και στη σχολική αίθουσα φορώντας τα βρώμικα παπούτσια του. Με αυτή την καθημερινή συνήθεια, οι μαθητές συνειδητοποιούν τη σημασία της τάξης και της καθαριότητας και είναι περήφανοι γι’ αυτή. Δεν θέλουν να λερώσουν ή να δημιουργήσουν χάος σε έναν χώρο, τον οποίο άλλωστε θα πρέπει να συμμαζέψουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα γαλλικού μέσου, του slate.fr, το κλίμα στην Ιαπωνία διαδραμάτισε πολύ ενεργό ρόλο στη συνήθειά τους αυτή. Ζεστό και υγρό, συμβάλλει ώστε τα τρόφιμα να χαλάνε γρήγορα, τα βακτήρια να αναπτύσσονται επίσης αστραπιαία, όπως και να εμφανίζονται κάθε λογής έντομα. Η καλή υγιεινή λοιπόν αποτελεί προϋπόθεση καλής υγείας. Μια φράση που τώρα πλέον, στην εποχή του κορωνοϊού, έχει αποστηθίσει ολόκληρος ο πλανήτης.

Το 95% των σχολείων στην Ιαπωνία δεν έχει ανάγκη από προσωπικό καθαριότητας, αφού είναι οι μαθητές τους, αγόρια και κορίτσια, που αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση. Ωστόσο, δεν καθαρίζουν με τις ώρες -αρκούν 15 λεπτά την ημέρα!

Η καθαριότητα πρώτο μέλημα για τους Ιάπωνες πριν την Πρωτοχρονιά

Και όχι, η εκθαμβωτική καθαριότητα στους δημόσιους χώρους δεν είναι ζήτημα οργάνωσης σε κρατικό ή τοπικό επίπεδο. Οι Ιάπωνες έχουν μάθει να κρατούν οι ίδιοι καθαρούς τους χώρους όπου ζουν. Φαίνεται άλλωστε πως στη σχολή ζεν του βουδισμού, απλές καθημερινές ασχολίες, όπως η καθαριότητα και η μαγειρική, θεωρούνται πνευματικές ασκήσεις, όπως και ο διαλογισμός.

Δεν είναι τυχαίο πως στο τέλος κάθε χρόνου οι Ιάπωνες επιδίδονται στο Οσότζι , τη «μεγάλη καθαριότητα», που έχει ως στόχο να εξαφανίσει τα ίχνη του έτους που αφήνουν πίσω τους, προκειμένου να υποδεχτούν τη νέα χρονιά.

Η πρώτη πρωτοχρονιάτικη παράδοση συμβαίνει στα τέλη Δεκεμβρίου. Οσότζι σημαίνει «μεγάλος καθαρισμός» και συνήθως πραγματοποιείται ακριβώς πριν από το νέο έτος. Οι άνθρωποι κάνουν ένα βαθύ καθάρισμα του σπιτιού τους πετώντας οτιδήποτε παλιό, περιττό ή χαλασμένο που μπορεί να έχει συσσωρευτεί τον περασμένο χρόνο.

Ένα καθαρό σπίτι είναι μια καθαρή αρχή για το νέο έτος. Αυτές τις τελευταίες ημέρες οι άνθρωποι αρχίζουν επίσης να προετοιμάζουν το σπιτικό πλούσιο Osechi Ryori μια σειρά από πιάτα που τρώγονται παραδοσιακά το νέο έτος και αντιπροσωπεύουν ευχές για το μέλλον.

Παραδοσιακό σπίτι στην Ιαπωνία / Φωτογραφία: Unsplash
Παραδοσιακό σπίτι στην Ιαπωνία / Φωτογραφία: Unsplash

Οι εορτασμοί για το νέο έτος είναι μια στιγμή για να αναλογιστούμε το παρελθόν, να αποβάλουμε τα κακά και να προχωρήσουμε σε ένα καλύτερο μέλλον, αναφέρει η ιαπωνική φιλοσοφία. Η Ιαπωνία γιορτάζει το νέο έτος την 1η Ιανουαρίου ακολουθώντας το Γρηγοριανό ημερολόγιο, αλλά αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Μέχρι την αποκατάσταση Μέιτζι τον 19ο αιώνα, η Ιαπωνία εξακολουθούσε να ακολουθεί το σεληνιακό ημερολόγιο και γιόρταζε το σεληνιακό νέο έτος.

Ενώ η Σεληνιακή Πρωτοχρονιά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εορτασμό σε πολλές ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, η Ιαπωνία δεν γιορτάζει πλέον τη Σεληνιακή Πρωτοχρονιά ως δημόσια αργία.

Ωστόσο, παρόλο που η Ιαπωνία πέρασε στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, οι Ιάπωνες έχουν διατηρήσει τις τοπικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς που κάνουν τη γιορτή στην Ιαπωνία μια πραγματικά μοναδική εμπειρία!



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση