To ελληνικό νοσοκομείο «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη υπέστη μεγάλες ζημιές από την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο κτίριο χθες Πέμπτη (4/8).
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα η πυρκαγιά που ξέσπασε στην ταράτσα κι ενδέχεται να προκλήθηκε από πρόβλημα που εκδηλώθηκε στο σύστημα ηλεκτροδότησης του νοσοκομείου.
Το προσωπικό και τα σωστικά συνεργεία απομάκρυναν με ασφάλεια 104 άτομα που ήταν στο κτήριο, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο και γηροκομείο, χωρίς κανείς τους να κινδυνέψει ή να τραυματιστεί.
Μια ημέρα μετά την καταστροφική φωτιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο ιστορικό κτήριο που πρωτολειτούργησε το 1753 στην Κωνσταντινούπολη μίλησε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Ουζούνογλου. «Το συγκεκριμένο κτήριο προέρχεται από συνένωση τριών παλαιότερων νοσοκομείων στην Κωνσταντινούπολη, όπου δημιουργήθηκε η ιδέα του νοσοκομείου, ως αποτέλεσμα της επιρροής του Βυζαντίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών στην ΕΡΤ.
«Βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της Πόλης, έξω από το «Επταπύργιο», με τον κ. Ουζούνογλου να αποκαλύπτει πως είναι ένα συγκρότημα που αποτελείται από νοσοκομείο και γηροκομείο, πολύ κοντά στην ιστορική Μονή Ζωοδόχου Πηγής. Και όπως τόνισε, σε όλη τη διάρκεια του 19ου αιώνα το νοσοκομείο «Βαλουκλή» ήταν το πρωτοπόρο ίδρυμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
«Μεγάλοι γιατροί έχουν περάσει από αυτό. Το ίδρυμα έγινε γνωστό με ένα τραγικό γεγονός. Είναι το μεγαλύτερο ίδρυμα του Ελληνισμού», δήλωσε ο κ. Ουζούνογλου.
Balıklı Rum Hastanesi'nde inceleme ve hasar tespit çalışmalarıhttps://t.co/MzLULBykbc pic.twitter.com/MEVg2b43Tk
— Demirören Haber Ajansı (@dhainternet) August 5, 2022
Η ιστορία του νοσοκομείου «Βαλουκλή» στην Κωνσταντινούπολη
Το νοσοκομείο έλκει την ιστορία του από την εποχή λίγο μετά την Άλωση της Πόλης το 1454. Τότε βρισκόταν στην περιοχή Karaköy, όπου βρισκόταν το Büyük Balıklı Han. Σύμφωνα με τα αρχεία, το νοσοκομείο μεταφέρθηκε έξω από τα τείχη της πόλης στη σημερινή του θέση λόγω της επιδημίας πανώλης τον 18ο αιώνα.
Το σύγχρονο νοσοκομείο έλκει τις βάσεις του στο 1753 από την εμπορική στοά με το όνομα «Νοσοκομείο Yedikule». Όταν τα ξύλινα θεμέλια του νοσοκομείου καταστράφηκαν στην πυρκαγιά το 1790, ξαναχτίστηκαν με τη συμβολή του Πατριάρχη 7ου Νεόφυτου και του μεταφραστή Γιώργου Χουμούζι.
Με το διάταγμα του Σουλτάνου Μαχμούτ χτίστηκε το 1836-1838 νέο νοσοκομείο μαζί με το Νοσοκομείο Yedikule, όπου θα μεταφέρονταν οι ασθενείς των άλλων δύο ελληνικών νοσοκομείων της Κωνσταντινούπολης.
Οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις αρχές του 1839. Μετά τις ζημιές του νοσοκομείου στον σεισμό του 1894, χτίστηκαν νέα κτίρια. Χτισμένο το 1894, το κτίριο ανακαινίστηκε το 1991.
Το 2011, το νοσοκομείο είχε 39 γιατρούς, 98 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό. Συνολικά εργάζονται εκεί 440 άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη της ελληνικής κοινότητας.
Balıklı Rum Hastanesi'ndeki hasar havadan görüntülendi
— MedyaTava (@medyatavacom) August 5, 2022