20:28
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:28
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι την απελευθέρωση (εικόνες & βίντεο)

Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο / Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο / Φωτογραφία: Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28.10.2022
15:53
Τελευταία ενημέρωση: 29/10/2022 • 10:19
Ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος γιορτάζεται στην Ελλάδα όχι στο τέλος αλλά στην αρχή του!

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που γιορτάζουν, και έχουν καθιερώσει ως ημέρες αργίας, τη λήξη των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ελλάδα γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου, δηλαδή με την έναρξη της ελληνοϊταλικής σύρραξης!

Οι Έλληνες δεν ήταν προετοιμασμένοι για τον πόλεμο και σίγουρα δεν είχαν τα ίδια στρατιωτικά μεγέθη με τους Ιταλούς του Μουσολίνι, όμως κατάφεραν να τους κατατροπώσουν, περνώντας μάλιστα και στην αντεπίθεση.

Έκτακτο παράρτημα του «Ασύρματου» για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο
Έκτακτο παράρτημα του «Ασύρματου» για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Έναν χρόνο αργότερα, το 1941, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε αφήσει το στίγμα του στην Ελλάδα, η οποία βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή.

Όμως, οι Έλληνες, είτε κρυφά είτε πιο φανερά, τόσο στις 28 Οκτωβρίου του 1941 όσο και τα επόμενα δυο χρόνια, τίμησαν τους πεσόντες στο αλβανικό μέτωπο.

Το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο
Το πρωτοσέλιδο της Καθημερινής για τον ελληνοϊταλικό πόλεμο

Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος, ο εορτασμός και ο εμφύλιος

Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν γιορτάζει την απελευθέρωσή της. Σύμφωνα με την ιστορικό Τασούλα Βερβενιώτη, αυτό συμβαίνει γιατί μετά την απελευθέρωση που σήμαινε πως έλαβε τέλος ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος ήρθε ο εμφύλιος που ανάγκασε ουσιαστικά την χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Αυτό έκανε την κυβέρνηση να ορίσει την 28η Οκτωβρίου 1940 ως εθνική επέτειο και όχι την 12η Οκτωβρίου (Αθήνα) ή την 18η Οκτωβρίου 1944, ημέρα που ο Γ. Παπανδρέου ύψωσε τη σημαία στην Ακρόπολη. Ούτε ακόμη, την 30η Οκτωβρίου 1944 ( αποχώρηση των Ναζί από τη Θεσσαλονίκης που σηματοδότησε το τέλος στο κεφάλαιο «Β’ Παγκόσμιος πόλεμος» για τη συμπρωτεύουσα.

Τέλος, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ως εθνική επέτειο την 9η Μαΐου 1945, μια ημέρα που γιορτάζει η Ευρώπη το τέλος του πολέμου, μιας και εμείς είχαμε ήδη απαλλαχθεί από τη ναζιστική κατοχή, από τον Οκτώβριο του 1944.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο παρακάτω από το aylonfilmarchives, ακόμα και είκοσι χρόνια μετά, στις 12 Οκτωβρίου 1964, στην Αθήνα γιόρταζαν την αποχώρηση των Ναζί από την ελληνική πρωτεύουσα.

Η ταινία που ακολουθεί είναι γεμάτη πλάνα πλήθους ευτυχισμένων ανθρώπων, που χειροκροτούν και περπατούν κρατώντας σημαίες, γιορτάζοντας την 20η επέτειο της απελευθέρωσης της πρωτεύουσας της Ελλάδας από τη ναζιστική Κατοχή και αποχώρησης των Γερμανικών στρατευμάτων.

Οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν σταδιακά από την Αθήνα από το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς Βορρά. Στις 8 το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, οι ελάχιστοι Γερμανοί που είχαν απομείνει στην Αθήνα, συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Εκεί, σε μία πρόχειρη όσο και βιαστική τελετή, ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός Χέλμουτ Φέλμι, συνοδευόμενος από τον κατοχικό δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο, κατέθεσε στεφάνι.

Το μόνο που απέμενε ήταν η υποστολή της ναζιστικής σημαίας από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης. Ένας Γερμανός στρατιώτης κατέβασε τη σβάστικα χωρίς καμία επισημότητα στις 9:15 το πρωί, την πήρε υπό μάλης και αποχώρησε με σκυμμένο το κεφάλι, σηματοδοτώντας το τέλος της γερμανικής κατοχής που διήρκεσε 1.625 μέρες και την αρχή ενός τρελού πανηγυριού στους δρόμους της Αθήνας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση