14:57
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:57
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Απόδραση απ’ το Αλκατράζ: Οι 3 κατάδικοι που κατάφεραν να το σκάσουν από τις περιβόητες φυλακές- Το απίθανο κόλπο και το μυστήριο που δεν λύθηκε ποτέ

Οι φυλακές του Αλκατράζ σήμερα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι φυλακές του Αλκατράζ σήμερα / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

11.06.2022
08:13
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2022 • 13:06
Μέχρι και σήμερα, 60 χρόνια μετά, μένει άλυτη η υπόθεση της μοναδικής απόδρασης από τις φυλακές του Αλκατράζ

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Αμερικανικής ιστορίας  έλαβε χώρα σαν σήμερα, πριν από 60 ολάκερα χρόνια στις 11 Ιουνίου του 1962, όταν τρεις κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν από τις φυλακές του Αλκατράζ, το περίφημο νησί – φρούριο, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει τι απέγιναν μετά.

Σημειώνεται ότι στις διαβόητες φυλακές του Αλκατράζ κρατούνταν οι πιο επικίνδυνοι εγκληματίες της εποχής στις ΗΠΑ, ενώ το σωφρονιστικό ίδρυμα θεωρούνταν απροσπέλαστο λόγω της φύλαξής του, αλλά και του ότι τα νερά του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο που περιέβαλαν το νησί ήταν γεμάτα κινδύνους.

Οι τρεις κατάδικοι που φέρονται να απέδρασαν από το Αλκατράζ
Οι τρεις κατάδικοι που φέρονται να απέδρασαν από το Αλκατράζ / Φωτογραφία: FBI

Ωστόσο, οι Frank Morris, Clarence Anglin και John Anglin έμειναν στην ιστορία ως οι μοναδικοί κρατούμενοι που κατάφεραν να αποδράσουν από το θαλάσσιο φρούριο του Αλκατράζ. Παρόλο που οι αρχές εκτιμούν ότι χάθηκαν για πάντα μέσα στην θάλασσα, δεν βρέθηκαν ποτέ οι σοροί τους, αλλά ούτε εντοπίστηκαν τα ίχνη τους. Πρόσφατα ένα γράμμα ήρθε στην επιφάνεια ανατρέποντας την μέχρι σήμερα κυρίαρχη άποψη. Θα μπορούσαν άραγε οι τρεις κρατούμενοι, 56 χρόνια μετά, να είναι ακόμη ζωντανοί;

Η επιστολή το 2013

Το  2013, ήρθε στην δημοσιότητα μία επιστολή η οποία εστάλη στην αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο και σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός KPIX του δικτύου CBS, ένας άνθρωπος που ισχυρίζεται ότι είναι ένας από τους δραπέτες, δήλωσε ότι και οι τρεις φυλακισμένοι επέζησαν της προσπάθειας, όμως εκείνος ήταν ο μόνος που ζούσε ακόμα.

Το όνομά μου είναι John Anglin. Απέδρασα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδελφό μου, Clarence, και το Frank Morris

Στο γράμμα του ο Anglin έγραφε: «Το όνομά μου είναι John Anglin. Απέδρασα από το Αλκατράζ τον Ιούνιο του 1962 με τον αδελφό μου, Clarence, και το Frank Morris. Είμαι 83 ετών και σε κακή κατάσταση. Έχω καρκίνο. Ναι, όλοι τα καταφέραμε εκείνο το βράδυ!» Η επιστολή ανέφερε ότι ο Morris πέθανε το 2008 και ο Clarence Anglin το 2011.

Ο ηλικιωμένος δραπέτης συνέχιζε: «Αν ανακοινώσετε στην τηλεόραση ότι μου υπόσχεστε να μπω φυλακή, για όχι περισσότερο από ένα χρόνο, και να λάβω ιατρική βοήθεια, θα σας γράψω ξανά για να σας ενημερώσω ακριβώς πού βρίσκομαι. Δεν αστειεύομαι».

Ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας Marshals των ΗΠΑ δήλωσε στη Washington Post ότι ο οργανισμός πιστεύει πως η επιστολή δεν είναι άξια προσοχής. Σύμφωνα με αυτούς, η επιστολή δόθηκε σε εργαστήριο του FBI για ανάλυση χειρογράφου, και συγκρίνοντάς το με δείγματα και από τους τρεις δραπέτες, τα αποτελέσματα κρίθηκαν «αδιάφορα».

Δεν έχει γίνει σαφές γιατί χρειάστηκαν σχεδόν πέντε χρόνια για να μπορέσει η επιστολή να έρθει στην επιφάνεια, ενώ οι αξιωματούχοι του FBI δεν φαίνεται να έχουν τη διάθεση να δώσουν περισσότερες εξηγήσεις.

Η ιστορία της απόδρασης από το Αλκατράζ

Τα μέχρι τώρα δεδομένα σε σχέση με τη υπόθεση, όπως τα καταγράφει και η επίσημη ιστοσελίδα του FBI, έχουν ως εξής: Περίπου έξι μήνες πριν από την απόπειρα απόδρασης, τέσσερις κρατούμενοι του Αλκατράζ άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεγάλη φυγή, χρησιμοποιώντας υλικά που έβρισκαν ή έκλεβαν, συμπεριλαμβανομένου ενός σπασμένου κινητήρα ηλεκτρικής σκούπας, για να φτιάξουν ένα αυτοσχέδιο τρυπάνι.

Κάθε ένας από τους άνδρες άνοιγε σταδιακά μικροσκοπικές τρύπες γύρω από την υποδοχή του εξαερισμού, στο πίσω μέρος των κελιών τους, και έπειτα έριξαν ένα τμήμα του τοίχου, αρκετά μεγάλο ώστε να περάσουν από μέσα. Για εβδομάδες, οι κρατούμενοι χρησιμοποιούσαν τους αεραγωγούς για να αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα κενό διάδρομο που χρησιμοποίησαν ως «μυστικό συνεργείο» για να κατασκευάσουν τον εξοπλισμό της διαφυγής.

Οι φυλακές του Αλκατράζ
Οι φυλακές του Αλκατράζ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι κρατούμενοι, βάζοντας όλη τους την εφευρετικότητα σε εφαρμογή, χρησιμοποίησαν περισσότερα από 50 κλεμμένα αδιάβροχα, μετατρέποντάς τα σε μια αυτοσχέδια λαστιχένια βάρκα, με ραφές προσεκτικά ραμμένες μεταξύ τους και ασφαλισμένες με μια τεχνοτροπία που είχαν αντιγράψει από περιοδικά που βρέθηκαν στην κατοχή τους (χρησιμοποιούσαν τους καυτούς σωλήνες της φυλακής για να λιώνουν το πλαστικό και να κάνουν τις ενώσεις). Κατασκεύασαν επίσης ξύλινα κουπιά και μετασχημάτισαν ένα μουσικό όργανο σε εργαλείο για να φουσκώσουν την αυτοσχέδια βάρκα.

Εικόνα των φυλακών του Αλκατράζ όσο λειτουργούσαν
Εικόνα των φυλακών του Αλκατράζ όσο λειτουργούσαν / Φωτογραφία: FBI

Ταυτόχρονα, αναζητούσαν διέξοδο από το κτίριο. Το ταβάνι είχε ύψος 9 μέτρα και κάτι, αλλά χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο σωλήνων κατάφεραν να ανέβουν, άνοιξαν τον ανεμιστήρα στην κορυφή του φρεατίου και τον κράτησαν προσωρινά ανοιχτό με ένα ψεύτικο μπουλόνι από σαπούνι.

Η απόδραση

Μεταξύ της νύχτας της 11ης Ιουνίου και του πρωινού της 12ης Ιουνίου του 1962, ο Morris και οι αδελφοί Anglin έκαναν την απόδρασή τους πραγματικότητα, γλιστρώντας από τους αεραγωγούς του Αλκατράζ για τελευταία φορά, αρπάζοντας τον εξοπλισμό από το μυστικό συνεργείο τους και ανεβαίνοντας μέχρι την οροφή της φυλακής. Στα κελιά τους είχαν τοποθετήσει ψεύτικα κεφάλια, ζωγραφισμένα με μπογιές και με πραγματικές τρίχες, που κατάφεραν να ξεγελάσουν πρόσκαιρα τους φύλακες.

Οι περίτεχνες κούκλες που έφτιαξαν οι δραπέτες
Οι περίτεχνες κούκλες που έφτιαξαν οι δραπέτες / Φωτογραφία: FBI

Έκτοτε η τύχη τους αγνοείται. Σύμφωνα με το FBI, ο Allen West, ένας από τους τέσσερις άνδρες που είχαν αρχικά σχεδιάσει την απόδραση, δεν ήταν έτοιμος εγκαίρως και έμεινε πίσω. Πέθανε το 1978.

Το FBI, ανακρίνοντάς τον, συγκέντρωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδια που οδήγησαν στη διαφυγή, όμως τα στοιχεία παρέμεναν ελάχιστα, εκτός από κάποια κομμάτια των αυτοσχέδιων κουπιών και ένα σωσίβιο, που ξεβράστηκαν στην ξηρά.

Η θρυλική απόδραση που βγήκε στη μεγάλη οθόνη

Η άλυτη υπόθεση έχει εμπνεύσει από τηλεοπτικά και κινηματογραφικά αφιερώματα («Απόδραση από το Αλκατράζ») μέχρι διαδραστικά μοντέλα των συνθηκών που επικρατούσαν τη νύχτα της απόδρασης, ώστε να ελεγχθούν τα πιθανά σενάρια.

Το Αλκατράζ έκλεισε ως φυλακή τον Μάρτιο του 1963, λιγότερο από ένα χρόνο μετά την περίφημη απόδραση, αλλά η εγκατάσταση παραμένει ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά αξιοθέατα της περιοχής του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και το σημείο εκκίνησης για το εξαντλητικό πρωτάθλημα στο τρίαθλο με τον τίτλο ”Escape from Alcatraz” («Απόδραση από το Αλκατράζ»).

Το FBI έκλεισε την υπόθεση

Το FBI έκλεισε επισήμως την υπόθεση των αποδράσεων το 1979. Ωστόσο, η Υπηρεσία Αξιωματικών Marshals συνέχισε να κάνει έρευνες και δήλωσε ότι θα το κάνει έως ότου αποδειχθούν νεκροί οι δραπέτες ή μέχρι να γίνουν 99 ετών.

Οι συγγενείς του John και του Clarence Anglin πιστεύουν ακράδαντα ότι οι άνδρες επέζησαν της διαφυγής τους: Τουλάχιστον τέσσερα μέλη της οικογένειας Anglin, μεταξύ των οποίων δύο ανίψια και μια από τις αδελφές τους, μίλησαν στην εφημερίδα San Francisco Chronicle το 2013, αναφέροντας ότι οι άνδρες ήταν ζωντανοί και ότι είχαν λάβει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα το 1962. Στην κάρτα αναγραφόταν το εξής: «Για τη μητέρα, από τον John. Καλά Χριστούγεννα.»



Aκολουθήστε το thestandard.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο thestandard.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση