16:54
21/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:54
21/12/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αλήθεια ή προπαγάνδα; Τι ισχύει τελικά με το περίφημο «φάντασμα του Κιέβου», τον πιλότο θρύλο των Ουκρανών που κατέρριψε 40 ρωσικά μαχητικά

Το «φάντασμα του Κιέβου», ο Ουκρανός πιλότος ήρωας / Φωτογραφία: Twitter @DefenceU

Το «φάντασμα του Κιέβου», ο Ουκρανός πιλότος ήρωας / Φωτογραφία: Twitter @DefenceU

15.05.2022
15:50
Τελευταία ενημέρωση: 16/05/2022 • 9:07
Το «Φάντασμα του Κιέβου» ακροβατεί μεταξύ αλήθειας και θρύλου, προπαγάνδας και εθνικής ανάτασης

Οι πόλεμοι γεννούν συχνά θρύλους, είδωλα που έχει ανάγκη ο λαός που υπομένει, φοβάται  και ελπίζει στη νίκη έναντι του κατακτητή. Κάπως έτσι, η Ουκρανία «γέννησε» το «Φάντασμα του Κιέβου».

Από την αρχή του πολέμου, ένας μυστηριώδης πιλότος απασχολεί στην επικαιρότητα, με τις πληροφορίες να τον θέλουν να έχει καταρρίψει έξι ρωσικά αεροπλάνα.

Η φήμη του φαντάσματος ξεπέρασε φυσικά, μεταξύ προπαγάνδας και αλληλεγγύης τα όρια της χώρας και παρότι μια ταυτότητα Ουκρανού πιλότου αποκαλύφθηκε από τον βρετανικό Τύπο, ο ίδιος ο ουκρανικός στρατός παραδέχτηκε αργότερα ότι επρόκειτο για θρύλο.

Από το φιδονήσι στο «Φάντασμα του Κιέβου»

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, διάφορα γεγονότα συμβολίζουν την ουκρανική αντίσταση στη ρωσική αρκούδα. Άλλωστε, ο πόλεμος που ενδεχομένως στο Κρεμλίνο να έμοιαζε με περίπατο, μαίνεται – δυστυχώς – για δυόμιση μήνες πλέον με την τον ουκρανικό στρατό να αντιστέκεται σθεναρά.

Γραμματόσημο
Φωτογραφία: Facebook/Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Ποιος θα ξεχάσει τους 13 στρατιώτες στο φιδονήσι, που η προπαγάνδα του Κιέβου ήθελε να πεθαίνουν μαρτυρικά από τη ρωσική μπότα. Παρά την παραπληροφόρηση, οι στρατιώτες αντιστάθηκαν και τελικά απελευθερώθηκαν ως ήρωες από τους Ρώσους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη, λιγότερο ξεκάθαρη ιστορία πίσω από αυτή την αντίσταση: αυτή για το «Φάντασμα του Κιέβου». Ένας πιλότος που σύμφωνα με τον θρύλο στα καταφύγια και τις πόλεις που ζουν υπό την απειλή των βομβαρδισμών έχει γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Ρώσων.

Ένας θρύλος που γεννήθηκε την πρώτη ημέρα του πολέμου…

Ήδη από τις 24 Φεβρουαρίου, ένας μυστηριώδης πιλότος, το περιβόητο «Φάντασμα του Κιέβου», βρέθηκε στην επικαιρότητα για την υποτιθέμενη κατάρριψη έξι ρωσικών αεροσκαφών.

Την επόμενη ημέρα, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο μοιράστηκε μια φωτογραφία ενός προσώπου κρυμμένου κάτω από ένα κράνος, αναφέροντας για πρώτη φορά «Το φάντασμα του Κιέβου». Ένας θρύλος είχε ήδη τότε γεννηθεί. Έκτοτε του έχει αποδοθεί η κατάρριψη τουλάχιστον 40 ρωσικών αεροσκαφών.

https://twitter.com/poroshenko/status/1497293195763408905?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1497293195763408905%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bfmtv.com%2Finternational%2Fguerre-en-ukraine-propagande-mythe-ou-realite-la-verite-sur-le-fantome-de-kiev_AN-202205020280.html

Διαβάζουμε στο γαλλικό BFMTV, πως το «φάντασμα του Κιέβου» αναστάτωσε γρήγορα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολύ γρήγορα, οι Ουκρανοί εκμεταλλεύτηκαν το φαινόμενο για να αποθεώσουν τον εθνικό τους ήρωα. Δημιουργήθηκαν εικόνες του και γράφτηκαν ακόμη και τραγούδια για να τον τιμήσουν.

Κανείς ωστόσο δεν γνώριζε ποιος κρύβεται πίσω από το κράνος του πιλότου, ενώ τόσο ντόπιοι πολίτες, όσο βέβαια και διεθνή ΜΜΕ που παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήθελαν πολύ να γνωρίσουν τον Ουκρανό που έχει γίνει ήρωας στα μάτια των συμπατριωτών του.

Η αποκαθήλωση ενός ήρωα

Ωστόσο, η ύπαρξη αυτού του “φαντάσματος” αμφισβητήθηκε γρήγορα. Πράγματι, οι φωτογραφίες που μοιράστηκε ο Πέτρο Ποροσένκο είναι οι ίδιες με αυτές που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό Twitter του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας ήδη από 2019.

Επιπλέον, το βίντεο ενός μαχητικού αεροσκάφους που μοιράστηκε το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας είναι, σύμφωνα με το Reuters, στην πραγματικότητα προέρχεται από ένα βιντεοπαιχνίδι και όχι από την μάχη στην Ουκρανία. Το Κίεβο στην προσπάθειά του να δημιουργήσει το δικό του αφήγημα της αντίστασης και εκμεταλλευόμενο την συγκαταβατική στάση της Δύσης, έστησε έναν μηχανισμό προπαγάνδας που είχε στόχο μεταξύ άλλων να εμψυχώσει και τους πολίτες της χώρας.

Όμως αυτή η σειρά αμφισβητήσεων δεν σταματά στις παραπάνω αντιφάσεις. Το επιτελείο του ουκρανικού στρατού που δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία του “Φαντάσματος του Κιέβου” στον λογαριασμό του στο Facebook στις 11 Μαρτίου, προσπαθώντας να διατηρήσει τον θρύλο ζωντανό

Ποιος κρύβεται πραγματικά πίσω από αυτόν τον υποτιθέμενο ήρωα;

Αν και ήταν αδύνατο τότε να δοθεί ένα όνομα σε αυτό το “φάντασμα” ή ακόμη και να αποδειχθεί η ύπαρξή του, νέα στοιχεία που αποκάλυψαν οι Times στις 29 Απριλίου έφεραν τον θρύλο στην επιφάνεια.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το «φάντασμα του Κιέβου» είναι ο ταγματάρχης Στεπάν Ταραμπάλκα, ο οποίος πέθανε στη μάχη στις 13 Μαρτίου. Παντρεμένος με ένα παιδί, του απονεμήθηκε μετά θάνατον ο τίτλος του Ήρωα της Ουκρανίας, όπως αναφέρεται στο tweet του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας.

«Στις 13 Μαρτίου 2022, κατά τη διάρκεια μιας αερομαχίας με τις συντριπτικές δυνάμεις των εισβολέων, ο ταγματάρχης Στεπάν Ταραμπάλκα “πήγε στον ουρανό”. Στον ταγματάρχη Stepan Tarabalka απονεμήθηκε ο τίτλος “Ήρωας της Ουκρανίας” (μετά θάνατον) για την προστασία του εναέριου χώρου, τη γενναιότητα και το θάρρος.» έγραφε η ανάρτηση.

Η Πολεμική Αεροπορία παραδέχεται την απάτη

Αλλά την επομένη της δημοσίευσης του άρθρου των Times, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διέψευσε την ταυτότητα του υποτιθέμενου “φαντάσματος του Κιέβου”, δίνοντας τέλος στο “μυστήριο”.

«Ο Ουκρανός ήρωας Στεπάν Ταραμπάλκα ΔΕΝ είναι το “Φάντασμα του Κιέβου” και ΔΕΝ χτύπησε 40 αεροπλάνα. Το Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας θρύλος υπερήρωα του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς!» υποστήριξε η Πολεμική Αεροπορία στην Ουκρανία. Βέβαια, στην αρχή του πολέμου, την ύπαρξη του ήρωα αυτού διακινούσαν υψηλόβαθμα στελέχη στη χώρα, ωστόσο, έπειτα από 2 μήνες το Κίεβο αποφάσισε να ξεδιαλύνει την υπόθεση.

https://twitter.com/DefenceU/status/1507206010938736641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1507206010938736641%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bfmtv.com%2Finternational%2Fguerre-en-ukraine-propagande-mythe-ou-realite-la-verite-sur-le-fantome-de-kiev_AN-202205020280.html

Οι γονείς του Στεπάν Ταραμπάλκα δήλωσαν στο Εθνικό Δημόσιο Ραδιόφωνο (NPR) λίγες ημέρες μετά την εξαφάνιση του στρατιώτη ότι δεν είχαν καμία λεπτομέρεια σχετικά με τον θάνατο του γιου τους. «Ξέρουμε ότι πετούσε σε μια αποστολή και έκανε τη δουλειά του. Τότε δεν επέστρεψε. Αυτές είναι οι μόνες πληροφορίες που έχουμε» έλεγαν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση