16:53
07/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:53
07/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Παιδοκτονία στην Ελλάδα: Μανάδες που σκότωσαν τα σπλάχνα τους – To «S» φέρνει στο φως 4 άγνωστα εγκλήματα

Υποθέσεις παιδοκτονιών στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων

Υποθέσεις παιδοκτονιών στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων

03.04.2022
08:22
Τελευταία ενημέρωση: 03/04/2022 • 16:54
Το «S» με αφορμή τη φερόμενη παιδοκτονία στην Πάτρα φέρνει στο φως άγνωστες υποθέσεις παιδοκτονίας που απασχόλησαν τις αρχές.

Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση στην Πάτρα έχουν «παγώσει» το Πανελλήνιο, καθώς οι ενδείξεις δείχνουν παιδοκτονία.

Τρία κοριτσάκια νεκρά με το ένα εξ αυτών, να έχει δολοφονηθεί, κατά την κατηγορία, από την ίδια του την μητέρα, την 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Οι αρχές ερευνούν και τις συνθήκες θανάτου και των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας και οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες τις επόμενες ώρες.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη μεταφορά της στην ανακρίτρια
Η Ρούλα Πισπιρίγκου κατά τη μεταφορά της στην ανακρίτρια / Φωτογραφία: Eurokinisi

Η όλη υπόθεση έχει χαρακτηριστεί πρωτόγνωρη για τα ελληνικά αστυνομικά χρονικά ή ακόμη και ως το «έγκλημα του αιώνα».

Ωστόσο, και κατά τις προηγούμενες δεκαετίες υποθέσεις δολοφονίας παιδιών από τις ίδιες τους τις μητέρες έχουν απασχολήσει τις αρχές και έχουν αποτελέσει «πρώτο θέμα» στις εφημερίδες.

Μάλιστα, τη δεκαετία του 1960 η κοινή γνώμη είχε «παγώσει» παρακολουθώντας μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, την ιστορία της Αμερικανίδας Μήδειας του Καλαμακίου που στραγγάλισε με κορδόνι τα τρία της παιδιά για να εκδικηθεί το σύζυγό της επειδή εκείνος την απατούσε!

Το «S» με αφορμή τη φερόμενη παιδοκτονία στην Πάτρα φέρνει στο φως άγνωστες υποθέσεις παιδοκτονίας που απασχόλησαν τις αρχές.

Η τριπλή παιδοκτονία το 1960 στο Καλαμάκι: «Τα σκότωσα γιατί με απατούσε»

Τον Σεπτέμβριο του 1961 η 28χρονη Αμερικανίδα Ν.Μ κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας προκειμένου να δικαστεί για παιδοκτονία και ειδικότερα για τη δολοφονία των τριών παιδιών της.

Η νεαρή γυναίκα, που ήταν βαθιά θρησκευόμενη, διέμενε μόνιμα με τον σύζυγό της, τον λοχία Τ.Μ, και τα τρία τους παιδιά στο Καλαμάκι. Τι ακριβώς όμως είχε συμβεί;

Πρωτοσέλιδο η παιδοκτονία στο Καλαμάκι με την Αμερικανίδα «Μήδεια» πριν από 60 χρόνια
Πρωτοσέλιδο η παιδοκτονία στο Καλαμάκι με την Αμερικανίδα «Μήδεια» πριν από 60 χρόνια

Τα δυο κοριτσάκια της οικογένειας, όπως και ο γιος της, βρέθηκαν νεκρά μέσα στο σπίτι τους στο Καλαμάκι. Η 28χρονη μητέρα τους ήταν πεσμένη στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Το φρικτό θέαμα αντίκρισε ο πατέρας όταν μπήκε στο σπίτι. Από το σοκ που υπέστη έπαθε νευρικό κλονισμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της αμερικάνικης βάσης, όπου υπηρετούσε.

Η μητέρα σκότωσε τα 3 της παιδιά

Όπως προέκυψε αργότερα στο πλαίσιο των ερευνών, η μητέρα αφού είχε σκοτώσει τα παιδιά της επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Είχε προσπαθήσει να κόψει την καρωτίδα της, αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς λιποθύμησε από την αιμορραγία.

Όταν το κουβάρι της συγκλονιστικής αυτής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται αποδείχθηκε ότι η 28χρονη είχε στραγγαλίσει τα τρία της παιδιά με ένα κορδόνι. Με την τριπλή παιδοκτονία θέλησε να εκδικηθεί τον σύζυγό της γιατί πίστευε ότι την απατούσε.

Το μήνυμα της «Μήδειας» στον σύζυγό της

Του είχε αφήσει μάλιστα και ένα σημείωμα στο οποίο του έγραφε:

«Στα παιδιά μας εξασφάλισα ένα ήσυχο και χριστιανικό καταφύγιο, ώστε να μείνουν μακριά από το βούρκο μέσα στον οποίο είχε κυλιστεί ο πατέρας τους. Βαρέθηκα, φίλε, να ζω σε αυτό το σπίτι με τον εφιάλτη των καθημερινών οργίων του.

Είναι βέβαια τρομερό αυτό που έκανα και μεγάλη ντροπή για μένα να αναγκάζομαι να αφαιρέσω τη ζωή από αυτά τα τόσο όμορφα και καλά παιδιά, για τα οποία ξέρεις πόσο υπέφερα και υποφέρω στον άλλο κόσμο, γιατί με έσπρωξες να τους κόψω το νήμα της ζωής τους για να μην τα αφήσω να μεγαλώσουν και μάθουν τι έκανες (…).

Με έσπρωξες να τους κόψω το νήμα της ζωής τους για να μην τα αφήσω να μεγαλώσουν και μάθουν τι έκανες

Έκανα υπομονή χρόνια ολόκληρα. Πίστευα στα λόγια σου πως δεν ήταν τίποτα και ότι εξακολουθούσες να μου είσαι πιστός.

Με γελούσες με τα γλυκόλογα σου, τώρα όμως, πάνε τα ψέματα. Είναι καιρός που τα ξέρω όλα, δεν με γελάς. Ξέρω τι έκανες κάθε βράδυ με εκείνη ή εκείνες…».

«Πριν έξι μήνες ήμουν η πιο ευτυχισμένη μητέρα του κόσμου»

Όταν η 28χρονη παιδοκτόνος οδηγήθηκε στις αρχές, είπε στην απολογία της: «Πριν έξι μήνες ήμουν η πιο ευτυχισμένη μητέρα του κόσμου. Μετά έμαθα ότι ο άντρας μου με απατούσε με μια άλλη γυναίκα. Δεν έπρεπε να ζήσουμε πια ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου».

Όπως περιέγραψε, τους τελευταίους μήνες η ζωή της είχε αρχίσει να αλλάζει «να γίνεται μια κόλαση». Ο άντρας της, ισχυρίστηκε, της φερόταν «σκληρά και ψυχρά» και όταν εκείνη παραπονιόταν, την απειλούσε πως θα ζητήσει μετάθεση για να επιστρέψουν στην Αμερική.

Συγκλονισμένος ο Λοχίας που βρήκε τα παιδιά του νεκρά και τη σύζυγό του σε μια λίμνη αίματος
Συγκλονισμένος ο Λοχίας που βρήκε τα παιδιά του νεκρά και τη σύζυγό του σε μια λίμνη αίματος

«Τα βιβλία μου με έκαναν να ηρεμώ και να σκέφτομαι λογικά». Η αποκάλυψη, όμως, της παράνομης σχέσης την έκανε να σκεφτεί πως «δεν είχαμε θέση στον κόσμο ούτε εγώ ούτε τα παιδιά μου».

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 1961 η νεαρή γυναίκα κάθισε στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου κατηγορούμενη για παιδοκτονία και εκεί υποστήριξε ότι διέπραξε τις παιδοκτονίες γιατί ήθελε να αναγκάσει τον άντρα της να μην τη χτυπά.

Της δόθηκε χάρη και έφυγε στις ΗΠΑ

Με απόφασή του, το δικαστήριο έκρινε πως η κατηγορουμένη διέπραξε τις δολοφονίες σε βρασμό ψυχικής ορμής και της αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μέτριας σύγχυσης.

Η ποινή που της επιβλήθηκε ήταν κάθειρξη 16 ετών, ωστόσο, δυο χρόνια αργότερα έλαβε χάρη και επέστρεψε στην Αμερική.

Έπνιξε το παιδί της: Δεν ήθελε να τη χωρίσει ο μνηστήρας της

Τον Ιανουάριο του 1960 μια 24χρονη κοπέλα από την Κατερίνη οδηγείται μαζί με τον πατριό της στη φυλακή για μια ακόμη παιδοκτονία. Είχε πνίξει το αγοράκι της μόλις το είχε γεννήσει μέσα σε ένα κάρο.

Ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του παιδιού παραπέμφθηκε να δικασθεί ο 50χρονος πατριός της γυναίκας.

Αρχικά, ενώπιον των αστυνομικών αρχών η 24χρονη υποστήριξε ότι έπνιξε τα παιδί της μόλις το γέννησε – του έκλεισε το στόμα και τη μύτη του – και εν συνεχεία πέταξε τη σορό του σε ένα χαντάκι, προκειμένου όπως είπε, να μην αντιληφθεί ο αρραβωνιαστικός της ότι είχε μείνει έγκυος από άλλον άνδρα και διαλύσει τον αρραβώνα τους.

Διατηρούσε δεσμό με τον πατριό της

Υποστήριξε ακόμη ότι έμεινε έγκυος από έναν εργάτη, ο οποίος την είχε βιάσει ενώ βρίσκονταν στα χωράφια. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια η 24χρονη είχε μείνει έγκυος από τον πατριό της, ο οποίος και είχε ρίξει το βρέφος στο χαντάκι. Διατηρούσε ερωτικό δεσμό μαζί του επί έξι χρόνια.

Η 24χρονη κρατούσε κρυφή την εγκυμοσύνη της από την μητέρα και τον αρραβωνιαστικό της. Μάλιστα, όταν ήλθε η ώρα του τοκετού την έβαλαν σε ένα κάρο για να την μεταφέρουν σε κλινική να γεννήσει.

Εκεί, πάνω στο κάρο, τη συνόδευε ο αρραβωνιαστικός της, στον οποίο έλεγε ότι μάλλον είχε πάθει κρίση σκωληκοειδίτιδας.

έτεκεν άρρεν βρέφος χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό ο μνηστήρ της και η μητήρ της και ευθύς αμέσως το έπνιξε

«Καθ’ όδον όμως και επί του κάρου» η νεαρή γυναίκα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής «έτεκεν άρρεν βρέφος χωρίς να αντιληφθούν το παραμικρό ο μνηστήρ της και η μητήρ της και ευθύς αμέσως το έπνιξε δια αποφράξεως του στόματος και της ρινός αυτού. Ακολούθως υποβοηθούμενη από τον πατριό της έρριψε το πτώμα του βρέφους εντός λάκκου».

Στη συνέχεια η 24χρονη έφτασε στην κλινική και εκεί οι γιατροί διαπίστωσαν ότι μόλις είχε γεννήσει. Οι έρευνες άρχισαν αμέσως προκειμένου να βρεθεί τι απέγινε το παιδί, το οποίο οι αστυνομικοί βρήκαν στο χαντάκι.

Επέμενε να αρνείται τη σχέση με τον πατριό η 24χρονη

Στο δικαστήριο η 24χρονη είπε ότι βιάσθηκε από ένα εργάτη και δεν είχε αντιληφθεί την εγκυμοσύνη της. Αρνήθηκε ότι είχε σχέση με τον πατριό της. Το ίδιο μάλιστα υποστήριξε και εκείνος, όπως και η μητέρα της νεαρής γυναίκας και ο αδελφός της.

Ο δε αρραβωνιαστικός της κατηγορούμενης κατάθεσε ότι έμαθε για την εγκυμοσύνη της από τις εφημερίδες. Όπως είπε δεν είχε καταλάβει τίποτα.

Το δικαστήριο επέβαλλε στον πατριό ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ενώ για την νεαρή γυναίκα αποφασίστηκε η δίκη της να επαναληφθεί προκειμένου να κριθεί αν είχε τελέσει τη παιδοκτονία εν πλήρη σύγχυση!

«Στραγγάλισε την κόρη της και τη ζεμάτισε με καυτό νερό»

Το Μάιο του 1981 η κοινή γνώμη «παγώνει» μπροστά σε μια ακόμη παιδοκτονία. Μια 37χρονη μητέρα έπνιξε την 11χρονη κόρη της με μια κάλτσα και εν συνεχεία ζεμάτισε τη σορό της με καυτό νερό μέσα στη μπανιέρα του σπιτιού της, στην Καλλιθέα.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία» για την παιδοκτονία της Φινλανδής
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία» για την παιδοκτονία της Φινλανδής

Η παιδοκτόνος με καταγωγή από τη Φινλανδία αντιμετώπιζε ψυχιατρικά προβλήματα και είχε νοσηλευτεί κατά το παρελθόν γι’ αυτά.

Το στραγγάλισε στη μπανιέρα με μια κάλτσα

Το απίστευτο έγκλημα διαπράχθηκε όταν η μητέρα πήγε να κάνει μπάνιο το παιδί της αλλά εκείνο αντιδρούσε. Τότε το άρπαξε από το λαιμό, το στραγγάλισε και κατόπιν του έβαλε μια κάλτσα στο λαιμό.

Μετά άνοιξε τη βρύση της μπανιέρας με το καυτό νερό… Ενώπιον του ανακριτή η δράστιδα έλεγε ακατανόητα πράγματα, αλλά παράλληλα προσπαθούσε να κατοχυρώσει και τα δικαιώματά της ως αλλοδαπή.

Η υπόθεση είχε απασχολήσει τον Τύπο, με την εφημερίδα «Μακεδονία» να φιλοξενεί την «φοβερή παιδοκτονία» στο πρωτοσέλιδο εκείνης της εποχής.

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία» για την παιδοκτονία της Φινλανδής
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακεδονία» για την παιδοκτονία της Φινλανδής

Από την ιατροδικαστική έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του παιδιού οφείλονταν σε στραγγαλισμό και σε απόφραξη των αεροφόρων οδών με μια κάλτσα. Η σορός του παιδιού έφερε πολλαπλές κακώσεις, ειδικά στο κεφάλι, στη κοιλιά και τα πόδια.

Έκοψε με τα δόντια μέρος της μύτης της κόρης της

Αυτό που συγκλονίζει όμως είναι ότι η μητέρα είχε κόψει με τα δόντια της ένα μέρος από τη μύτη του κοριτσιού. Ακόμη, η σορός της μικρούλας έφερε πολλαπλά εγκαύματα από το ζεματιστό νερό.

Το παιδί είχε μάλιστα προσπαθήσει να γλυτώσει από τα χέρια της μητέρας του, καθώς όπως διαπιστώθηκε έφερε αμυντικά τραύματα.

Σκότωσε το νεογέννητο μωρό της με τσεκούρι

Πριν από 56 χρόνια μια νεαρή γυναίκα στο Κιλκίς θρυμμάτισε με τσεκούρι το κεφάλι του παιδιού της.

Η δράστιδα διέπραξε την παιδοκτονία πέντε λεπτά μετά αφού έφερε στο κόσμο το αγοράκι της, μέσα στην τουαλέτα του σπιτιού του θείου της.

Παιδοκτονία με τσεκούρι στο Κιλκίς
Παιδοκτονία με τσεκούρι στο Κιλκίς

Η γυναίκα, ομολόγησε το έγκλημά της και δήλωσε μετανιωμένη για την φρικτή παιδοκτονία. Στην απολογία της στους αστυνομικούς ανέφερε πως δολοφόνησε το αγοράκι της, διότι ήταν ο καρπός του ερωτά της με έναν συγχωριανό της, ο οποίος μετά την εγκυμοσύνη της εξαφανίστηκε από τη ζωή της.

Η παιδοκτόνος ισχυρίστηκε ακόμη ότι πήρε το τσεκούρι και καταφέρθηκε κατά του παιδιού της, κινούμενη από αισθήματα ντροπής και φόβου.

Δεν θυμάμαι τίποτα μετά από αυτό, ζαλίστηκα και συνήλθα στο νοσοκομείο

Μάλιστα, αφού σκότωσε το αγοράκι το πέταξε όπως ανέφεραν οι εφημερίδες, μέσα σε ένα γκαζοτενεκέ. «Δεν θυμάμαι τίποτα μετά από αυτό, ζαλίστηκα και συνήλθα στο νοσοκομείο» είπε η νεαρή γυναίκα κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για την παιδοκτονία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση