Γράφει η Κατερίνα Μάνθου
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1968 και η μικρή κοινωνία των Γιαννιτσών συγκλονιζόταν από τη στυγερή δολοφονία μιας 22χρονης δασκάλας. Ένα έγκλημα που έμελλε να απασχολήσει ολόκληρη την Ελλάδα.
Η νεαρή γυναίκα, βρέθηκε νεκρή λίγα μέτρα μακριά από το πατρικό της. Αιτία θανάτου της ήταν ο στραγγαλισμός, όπως αποφάνθηκαν αργότερα οι ιατροδικαστές.
Ο δράστης πριν τη δολοφονία, είχε αποπειραθεί να βιάσει την όμορφη δασκάλα. Εν συνεχεία, την έπνιξε με τα χέρια του και της αφαίρεσε το ρολόι που φορούσε, ένα αναπτήρα και το ποσό των 380 δραχμών.
Το έγκλημα αποκαλύφθηκε στο δικαστήριο
Τα γεγονότα και οι λεπτομέρειες του στυγερού αυτού εγκλήματος ξεδιπλώθηκαν καρέ – καρέ στη δίκη που διεξήχθη, δυο χρόνια μετά το έγκλημα, στο Κακουργιοδικείο Σερρών. Μια δίκη την οποία είχε καταγράψει με εκτενή ρεπορτάζ η εφημερίδα «Μακεδονία».
Είμαι τελείως αθώος, δεν έχω κάνει τίποτα. Ούτε την γνώριζα ούτε με γνώριζε η δασκάλα
Στο εδώλιο του κατηγορούμενου κάθισε ένας 45χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας πέντε παιδιών, ο οποίος είχε ομολογήσει ενώπιον των αστυνομικών αρχών ότι εκείνος δολοφόνησε την νεαρή κοπέλα.
Ο ίδιος αργότερα ανακάλεσε τη μαρτυρία του, υποστηρίζοντας πως αναγκάστηκε να ομολογήσει επειδή «έφαγε» – όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε στη δίκη – «πέντε χαστούκια από τους χωροφύλακες».
Ισόβια στον κτηνοτρόφο
Έπειτα από ενδελεχή ακροαματική διαδικασία με εξονυχιστική εξέταση όλων των μαρτύρων της υπόθεσης, το δικαστήριο δεν πείσθηκε για την αθωότητα του κατηγορούμενου κτηνοτρόφου.
Δικαστές και ένορκοι τον καταδίκασαν σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, σε επιπλέον κάθειρξη επτά ετών για απόπειρα βιασμού, ενώ του επέβαλλαν και ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών για κλοπή προσωπικών αντικειμένων και χρημάτων του θύματος.
Επιπρόσθετα, το δικαστήριο επέβαλλε στον 45χρονο στέρηση των πολιτικών του δικαιώματος και επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση 24.000 δρχ. στην οικογένεια του θύματος.
«Είμαι τελείως αθώος, δεν έχω κάνει τίποτα. Ούτε την γνώριζα ούτε με γνώριζε η δασκάλα. Ο Θεός να με βοηθήσει να γυρίσω στα παιδιά μου και να μην σαπίσω στη φυλακή. Θα βρω τον πραγματικό εγκληματία» είπε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος, όταν ο εισαγγελέας τον ρώτησε ποια είναι η θέση του επί των κατηγοριών.
Τι κατέθεσαν οι γονείς του θύματος
Στο δικαστήριο, κατέθεσαν πρώτοι γονείς του θύματος, με τον πατέρα της άτυχης κοπέλας να αναφέρει για τον κατηγορούμενο: «Ήταν κακό στοιχείο. Δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο έγκλημά του. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο δολοφόνος της κόρης μας. Μας το είπε η αστυνομία, όπου τα ομολόγησε όλα. Και εξάλλου βρέθηκαν και στοιχεία».
Ο πατέρας του θύματος εξιστόρησε στην έδρα πως ο κτηνοτρόφος είχε αυτοδιοριστεί δασοφύλακας και «έδερνε και ρήμαζε τον κόσμο». «Λίγες μέρες πριν το έγκλημα έκανε το γαλατά. Πουλούσε γάλα. Έδινε σε όλο τον κόσμο εκτός από εμάς. Ούτε μια φορά δεν μας ρώτησε αν θέλουμε να αγοράσουμε και εμείς» συνέχιζε.
«Ο στάβλος του ήταν κοντά στο σπίτι μας και μας ήξερε και οπωσδήποτε γνώριζε και τη κόρη μου», υποστήριζε τότε ο μάρτυρας για τον άνδρα που όπως απεφάνθη το δικαστήριο βρισκόταν πίσω από το ειδεχθές έγκλημα.
«Τρία χαστούκια»
Όπως κατέθεσε ο χαροκαμένος πατέρας, η κόρη του, που εργάζονταν σε άλλο μέρος, τους είχε επισκεφθεί στα Γιαννιτσά για τις διακοπές των Χριστουγέννων.
«Η κόρη μου ήταν “αρχηγός της ομάδας Ελλήνων οδηγών” και λίγο πριν τη δολοφονία της είχε εισπράξει 3.850 δρχ. από τις οποίες πήρε μαζί της τις 850 δρχ. Τα υπόλοιπα χρήματα τα άφησε στο σπίτι» περιέγραψε ο πατέρα του θύματος.
«Εκείνο το βράδυ δεν ήλθε σπίτι αλλά δεν ανησυχήσαμε γιατί μάθαμε ότι θα πήγαινε στο γάμο μιας συναδέλφου της και υποθέσαμε ότι κοιμήθηκε εκεί» συνέχιζε ο ίδιος, για την ημέρα που διαπράχτηκε το έγκλημα.
«Το πρωί των Χριστουγέννων μάθαμε ότι τη σκότωσαν λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μας», είπε ακόμη στο δικαστήριο ο μάρτυρας, περιγράφοντας τις συνήθειες και τις δραστηριότητες του παιδιού του.
Η συζήτηση περί ηθικής του… θύματος!
Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι παράγοντες της δίκης που εξέταζε το έγκλημα στα Γιαννιτσά εστίασαν με ερωτήσεις τους προς τον πατέρα του θύματος στην «ηθικήν υπόστασιν» της κόρης του.
- Πρόεδρος: Από ηθικής απόψεως ήταν καλή η κόρη σας; Μήπως είχε ερωτικό δεσμό;
- Μάρτυρας: Όχι ήταν πολύ εντάξει. Το όνειρό της ήταν να σπουδάσει στο εξωτερικό. Δεν ήθελε να παντρευτεί.
- Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος λέει, ότι ομολόγησε τη διάπραξη του εγκλήματος επειδή έφαγε τρία χαστούκια. Είναι δυνατόν να ομολογήσει για αυτό;
- Μάρτυρας: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι ο εγκληματίας. Ξέρω κι’ άλλα για αυτόν. Ήταν παντρεμένος και είχε φιλενάδα που έμεινε έγκυος και για να μην φανερωθεί την πάντρεψε με ένα βραδύγλωσσο ξάδελφο του. Όταν γεννήθηκε το παιδί, το έπνιξε και κατέδωσε τον εξάδελφό του που καταδικάσθηκε και έμεινε πέντε χρόνια στις φυλακές.
- Εισαγγελέας: Μήπως του άρεσε η κόρη σας;
- Μάρτυρας: Όλα τα κορίτσια τα ήθελε και τα κυνηγούσε.
Έγκλημα στα Γιαννιτσά: Πως ο κτηνοτρόφος προσπάθησε να παραπλανήσει τις αρχές
Μάλιστα, ο πατέρας του κοριτσιού ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος επιχείρησε να παραπλανήσει τις αρχές, δείχνοντας την επόμενη ημέρα του συμβάντος ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έγκλημα και την εξιχνίασή του
Προς το σκοπό αυτό, υπέδειξε στην αστυνομία, άλλο πρόσωπο ως ύποπτο, ενώ παρέδωσε και προσωπικά αντικείμενα του θύματος, τα οποία δήθεν ο ίδιος είχε βρει στον τόπο του εγκλήματος.
«Δεν είχε τη παραμονή των Χριστουγέννων ούτε να αγοράσει λίγο κρέας. Την άλλη μέρα όμως έδωσε στον αδελφό του 350 δρχ. Είμαι σίγουρος ότι ήταν της κόρης μου», ανάφερε στο δικαστήριο ο πατέρας της 22χρονης.
Του άρεσαν οι φιλενάδες, ήθελε να απολαύσει τη δασκάλα
Δριμύ «κατηγορώ» κατά του 45χρονου εξαπέλυσε με τη κατάθεσή της στο δικαστήριο και η μητέρα του θύματος. «Είναι κτηνάνθρωπος» είπε και συνέχισε: «Είναι ένας τέρας που σκότωσε τη κόρη μας. Είμαι 100% σίγουρη ότι αυτός την σκότωσε».
- Πρόεδρος: Γιατί θέλησε να σκοτώσει τη κόρη σας;
- Μάρτυρας: Του άρεσαν οι φιλενάδες, ήθελε να απολαύσει τη δασκάλα και μόνο έτσι μπορούσε, γιατί ποια δασκάλα θα έδινε σημασία στον παλιάνθρωπο αυτόν με τα πέντε παιδιά; Εξάλλου, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο έγκλημά του.
- Υπεράσπιση: Πως είσθε σίγουρη πως ο κατηγορούμενος είναι ο ένοχος;
- Μάρτυρας: Έπιασε η αστυνομία 360 άτομα και τα ξυλοκόπησε. Βγήκαν όλοι αθώοι. Γιατί μόνο αυτός ομολόγησε;
Παρολίγον διπλό έγκλημα
Μάλιστα, η μάρτυρας, όπως και ο σύζυγος της, αναφέρθηκαν και σε ένα άλλο περιστατικό, που, όπως είπαν, καταδεικνύει το εγκληματικό υπόβαθρο του δράστη.
Όπως περιέγραψαν, πριν από το έγκλημα της δολοφονίας του παιδιού τους, η μεγαλύτερή τους κόρη, η οποία ήταν έγκυος, έμενε στο σπίτι τους και «στις 20 Δεκεμβρίου το βράδυ πήγε στο αποχωρητήριο που βρίσκεται στην αυλή του σπιτιού αλλά σε λίγο έβαλε τις φωνές καλώντας βοήθεια».
«Την μεταφέραμε στο σπίτι και μας είπε ότι ένας άνδρας ψηλός ήταν κρυμμένος εκεί» είπαν στη δίκη οι δυο γονείς για να προσθέσουν: «Όταν επέστρεψε στο σπίτι μετά από πολλές ημέρες, είδε τον κατηγορούμενο στην εφημερίδα και φώναξε: «Αυτός είναι που με τρόμαξε εκείνη τη νύχτα. Αυτός έφαγε την αδελφή μου».
«Ήταν τέλειος στραγγαλισμός»
Στο δικαστήριο, κατέθεσε ο ιατροδικαστής, ο οποίος εξέτασε τη σορό της άτυχης δασκάλας. «Ήταν στραγγαλισμός τέλειος. Ο στραγγαλισμός πρέπει να έγινε με χέρι και μάλιστα με το δεξί, δεν χρησιμοποιήθηκε μαντήλι ή οποιοδήποτε άλλο ύφασμα. Η κάκωση του κεφαλιού πρέπει να προεκλήθη ή από κατακόρυφη πτώση ή καταφέρθηκε χτύπημα με θλων όργανο ενώ το θύμα ζούσε» είπε στη κατάθεσή του ο ιατροδικαστής.
- Πρόεδρος: Αν υποτεθεί ότι ο δράστης απέβλεπε σε βιασμό γιατί δεν ολοκλήρωσε τη πράξη του; Μήπως επανέκτησε τις αισθήσεις του το θύμα; Μήπως ενώ προσπαθούσε να τη βιάσει την έσφιξε περισσότερο και τη στραγγάλισε;
- Μάρτυρας: Υπάρχει ένα χρονικό διάστημα μεταξύ χτυπήματος και ολοκληρώσεως της πράξεως του βιασμού. Υπάρχουν περιπτώσεις που αλλάζουν οι διαθέσεις του δράστη. Μπορεί και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δράστης να άλλαξε γνώμη.
- Εισαγγελέας: Ο κατηγορούμενος στις καταθέσεις του έχει ομολογήσει βιασμό. Εσείς δεν βρήκατε ίχνη βιασμού. Μπορεί να έγινε ατελής συνουσία;
- Μάρτυρας: Μπορεί πάντως η όλη εικόνα έδινε την εντύπωση σεξουαλικού εγκλήματος.
Το έγκλημα στον Τύπο της εποχής
Στα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής εκείνης για το έγκλημα αποτυπώνεται, όμως, και το κλίμα που επικρατούσε μέσα στη δικαστική αίθουσα.
«Ο κατηγορούμενος κάθονταν στο εδώλιο με σφιγμένα τα χέρια, παρακολουθώντας με ιδιαίτερη ένταση προσοχής, κάθε ερώτηση, κάθε φράση των μαρτύρων, εντελώς ανέκφραστος», έγραφαν στα άρθρα τους οι δικαστικοί συντάκτες που κάλυψαν τη δίκη.