Ένα από «τα ειδεχθέστερα εγκλήματα των ελληνικών εγκληματολογικών χρονικών» είχε σημειωθεί στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 1973. Μια ειδεχθής υπόθεση που έμεινε στην ιστορίας ως το έγκλημα του Χαλανδρίου.
Ένας σύζυγος μαζί με τρεις συνεργούς του έκαψε τη γυναίκα του, τα δύο ανήλικά παιδιά τους και τη πεθερά του μέσα στο σπίτι τους στο Χαλάνδρι. Το έγκλημα του Χαλανδρίου είχε αποτυπωθεί εκτενώς στα πρωτοσέλιδα του Τύπου, ενώ κατά την μεταφορά των κατηγορουμένων στα δικαστήρια οργισμένοι πολίτες είχαν σπεύσει να τους λιντσάρουν.
Όπως αποκαλύφθηκε στη δίκη που έγινε στο Κακουργιοδικείο της Αθήνας, ο 26χρονος σύζυγος και πατέρας προχώρησε στην αποτρόπαια πράξη του έχοντας εφοδιαστεί με αρκετή ποσότητα βενζίνης ώστε να πυρπολήσει το σπίτι που έμεναν τα μέλη της οικογένειάς του και η πεθερά του.
Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρικές καταθέσεις που δόθηκαν στο ακροατήριο για το έγκλημα του Χαλανδρίου, ο δράστης όταν είδε τη γυναίκα του τυλιγμένη στις φλόγες να τρέχει για να βγει έξω από το σπίτι την άρπαξε και αφού την περιέλουσε με όση βενζίνη του είχε απομείνει την έσπρωξε πάλι μέσα στη φλεγόμενη οικία τους.
Μάλιστα, η άτυχη γυναίκα πριν φύγει από τη ζωή έπειτα από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο, πρόλαβε να αποκαλύψει στους αστυνομικούς πως την φωτιά στο σπίτι την είχε βάλλει ο σύζυγός της με τον οποίο βρίσκονταν σε διάσταση.
Έγκλημα του Χαλανδρίου: «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ των συνεργών
Κατά τις απολογίες τους στο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι για το έγκλημα του Χαλανδρίου, επιχείρησαν να ρίξουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, με τον 26χρονο πατέρα και σύζυγο να υποστηρίζει πως προέβη σε αυτή την αποτρόπαια πράξη επειδή «θόλωσε» εξαιτίας της συμπεριφοράς της πεθεράς του.
Όπως ισχυρίστηκε εξαιτίας της συμπεριφοράς της μητέρας της γυναίκας του εκείνος είχε συνεχώς προβλήματα με την οικογένειά του. «Δεν με άφηνε να δω τα παιδιά μου, ένιωθα ότι δεν τα είχα» είπε στην απολογία του ο δράστης ξεσπώντας σε λυγμούς και δηλώνοντας μετανιωμένος με τις πράξεις του.
Ο ιθύνων νους πίσω από το έγκλημα του Χαλανδρίου ανέφερε ακόμη πως την ημέρα εκείνη που αποφάσισε να κάψει την οικογένειά του είχε τηλεφωνήσει πριν για να δει τα παιδιά του αλλά η εν διαστάσει σύζυγός του τον ενημέρωσε ότι τα έστειλε σε συγγενικό της σπίτι στο Πέραμα.
Έτσι, όπως είπε, ήταν σίγουρος ότι δεν θα κάνει κακό στα ανήλικα τέκνα του. Μάλιστα, αρνήθηκε ότι έσπρωξε τη φλεγόμενη γυναίκα του μέσα ξανά στο σπίτι, κάτι που όμως διέψευσε στο δικαστήριο και ένας εκ των συγκατηγορουμένων του.
Από την πλευρά τους, οι άλλοι τρεις άνδρες που δικάστηκαν υποστήριξαν ότι ο 26χρονος τους είχε υποσχεθεί ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους στο έγκλημα «καλή ζωή» και ακριβά αυτοκίνητα.
Τετράκις εις θάνατον για το έγκλημα του Χαλανδρίου
Το δικαστήριο αφού άκουσε τους κατηγορούμενους αποσύρθηκε σε διάσκεψη για να εκδώσει την απόφασή του για το έγκλημα του Χαλανδρίου.
«Τετράκις εις θάνατον» ήταν η ετυμηγορία δικαστών και ενόρκων για τον 26χρονο και έναν εκ των βασικών συνεργών του καθώς κρίθηκαν ένοχοι για τέσσερις ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως. Στους δυο αυτούς κατηγορούμενους δικαστές και ένορκοι δεν αναγνώρισαν κανένα ελαφρυντικό.
Ο τρίτος άνδρας που κάθισε στο εδώλιο καταδικάσθηκε σε τέσσερις φορές ισόβια, ενώ ο τελευταίος που είχε ρόλο …τσιλιαδόρου τιμωρήθηκε με φυλάκιση τριών ετών.
Οι τέσσερις κατηγορούμενοι για το έγκλημα του Χαλανδρίου άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου με σκυμμένα τα κεφάλια.
Είχε προηγηθεί στο δικαστήριο η αγόρευση του εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος ζητώντας να επιβληθεί στους κατηγορούμενους η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή – όπως και έγινε – έκανε λόγο για ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα στα δικαστικά χρονικά της χώρας.
«Τα αίτια είναι πρωτοφανή και ο τρόπος εκτελέσεως του εγκλήματος αποκαλύπτει το σκοτάδι της ψυχής των δολοφόνων. Πρέπει οι δράστες αυτοί να θεωρούνται ως πολίτες ευνομούμενης πολιτείας; » είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.