02:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δημοσιογράφοι και πολιτική: Προβεβλημένα πρόσωπα των media που ανέλαβαν χρέη «υποδοχής» σε κόμματα και κυβερνήσεις

Δημοσιογράφοι που μεταπήδησαν στην πολιτική από θέση εκπροσώπου Τύπου

Δημοσιογράφοι που μεταπήδησαν στην πολιτική από θέση εκπροσώπου Τύπου

28.12.2022
18:52
Τελευταία ενημέρωση: 29/12/2022 • 9:00
Δημοσιογράφοι που όπως και η Πόπη Τσαπανίδου ανέλαβαν χρέη εκπροσώπου Τύπου στην πολιτική σκηνή

Από τα δημοσιογραφικά γραφεία στην πολιτική, μια ανακοίνωση δρόμος! Η πορεία πρωτοκλασάτων στελεχών σε τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες στον πολιτικό στίβο δεν είναι ούτε πρωτοφανής, ούτε σπάνια στην ελληνική πολιτική σκηνή. Με αφορμή ωστόσο την ανακοίνωση της Πόπης Τσαπανίδου, κάνουμε μια σύντομη αναδρομή σε όλες εκείνες τις φορές που δημοσιογράφοι ανέλαβαν τη βιτρίνα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης.

Η είδηση πως η Πόπη Τσαπανίδου αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν την αυγή της νέας εκλογικής χρονιάς, σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητη από τα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά «πηγαδάκια». «Κάποιες αποφάσεις, είναι πιο δύσκολες από άλλες. Σου αλλάζουν τη ζωή, σε φέρνουν αντιμέτωπο με πτυχές του εαυτού σου που ξαφνιάζουν και σένα τον ίδιο, με τη δυναμικότητα που διεκδικούν να εμφανιστούν» έγραψε η ίδια η μέχρι πρότινος άνκοργουμαν του OPEN για την απόφασή της να πολιτευτεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου / Φωτογραφία: Instagram

Δημοσιογράφοι που ανέλαβαν χρέη εκπροσώπου Τύπου

Πριν από την κυρία Τσαπανίδου ωστόσο, αρκετοί ήταν οι δημοσιογράφοι με μια σημαντική και μακρά πορεία στον Τύπο που μεταπήδησαν στην πολιτική και μάλιστα από το πόστο του εκπροσώπου Τύπου κομμάτων και κυβερνήσεων. Η θητεία ορισμένων στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία, ενώ για άλλους μάλλον αποτέλεσε αφορμή να «χαθούν», τόσο από τη δημοσιογραφία, όσο όμως και από την πολιτική.

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος

Δημοσιογράφοι που ξεχώρισαν από την πορεία τους στην τηλεόραση πολλοί. Ένας από αυτούς και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Σπούδασε στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Συμπλήρωσε της σπουδές του με την παρακολούθηση Σεμιναρίων Δημοσιογραφίας στην «Oxford Academy». Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Σπουδών στον Ελληνικό Πολιτισμό, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (1981-1995) ενώ επίσης αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια στο μηνιαίο περιοδικό «Elle». Από το 1989 έως το 1999, παρουσίαζε στον τηλεοπτικό Σταθμό Mega Channel την επιτυχημένη ενημερωτική εκπομπή «7+7».

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

Έχει συνεργαστεί επίσης με τον Ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84 (1987-1989) και τον τηλεοπτικό Σταθμό Star Channel, στην εκπομπή “Επι-θέσεις” (1999). Έχει τιμηθεί με Βραβείο από το Ίδρυμα Μπότση καθώς και από την Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων Ραδιοτηλεόρασης με το Βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής τηλεοπτικής εκπομπής.

Η πολιτική του διαδρομή ξεκίνησε από τη θέση του εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας το 2000. Μετά τις Εκλογές του 2004, ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τον όρισε Υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος απείχε για αρκετό χρονικό διάστημα από την πολιτική ζωή του τόπου, με το όνομά του να εμπλέκεται επί κυβερνήσεων Καραμανλή στην υπόθεση Βατοπεδίου, για την οποία και αθωώθηκε από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Παντελής Καψής

Υπήρξαν και εκείνοι οι δημοσιογράφοι που γεννήθηκαν σε οικογένεια πολιτικών και αρθρογράφων, όπως ο Παντελής Καψής. Μεγάλωσε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 1955. Ο πατέρας του ήταν ο πολιτικός που πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Καψής, ενώ αδερφός του είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Καψής. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UCL) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μπρουνέλ.

Έκανε τα πρώτα του βήματα στη δημοσιογραφία στα φοιτητικά του χρόνια, στην εφημερίδα Θούριος της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος». Στη συνέχεια εργάστηκε στην εφημερίδα Τα Νέα ως οικονομικός και πολιτικός συντάκτης, αρχισυντάκτης του πολιτικού ρεπορτάζ και υπεύθυνος του ένθετου περιοδικού «Πρόσωπα» (1999-2001). Διετέλεσε διευθυντής στα ΝΕΑ (2001-2009) και στις εφημερίδες Το Βήμα και Το Βήμα της Κυριακής (2009-2011), ενώ την περίοδο 2012-2013 αρθρογραφούσε στο Έθνος.

Στην τηλεόραση εργάστηκε στο MEGA ως παρουσιαστής της πολιτικής εκπομπής «ΔΙΑΞΙΦΙΣΜΟΙ». Έχει επίσης εργαστεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Top fm και Flash.

Τον Δεκέμβριο του 2011 ανέλαβε για πρώτη φορά υπουργικά καθήκοντα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο.

Τον Ιούνιο του 2013 ορίστηκε Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση Σαμαρά αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ, απόφαση την οποία «χρεώθηκε» εν πολλοίς πολιτικά και ο ίδιος ο Παντελής Καψής.

Το 2013 πήρε μέρος στην Πρωτοβουλία των 58, ενώ μετείχε στην ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΕΛΙΑΣ, μια από τις απέλπιδες προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ τότε να αναμορφώσει τον χώρο της κεντροαριστεράς που φυλλορροούσε προς τα αριστερά.

Δημήτρης Τσιόδρας

O Δημήτρης Τσιόδρας εργάζεται ως δημοσιογράφος από το 1989. Γεννήθηκε στο Μάναρη Αρκαδίας το 1959, σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακά (ΜΑ) στις Διεθνείς Σχέσεις στο Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, στις ΗΠΑ.

Τον Νοέμβριο του 2011 αναλαμβάνει διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, η οποία συστήθηκε μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου και την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Λίγο αργότερα, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμμένου μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 ανέλαβε κι εκείνος για λίγο χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου. Αμέσως μετά επιστρέφει και πάλι στη δημοσιογραφία, εργαζόμενος ως πολιτικός σχολιαστής και αρθρογράφος στον ΣΚΑΪ και την «Καθημερινή».

Το 2015 αναλαμβάνει τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Ποταμιού, με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη. Από τον Αύγουστο του 2019 και μετά την διάλυση ουσιαστικά του Ποταμιού, ο Δημήτρης Τσιόδρας ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σοφία Βούλτεψη

Από την άλλη, υπάρχουν και δημοσιογράφοι που ακολούθησαν το επάγγελμα των γονιών τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Σοφία Βούλτεψη. Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956, σπούδασε στην Ιταλική Σχολή Αθηνών και φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών (Τμήμα Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών). Είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη (1923–2010).

Η Σοφία Βούλτεψη στη Βουλή
Η Σοφία Βούλτεψη στη Βουλή /Φωτογραφία: Eurokinissi

Εργάστηκε στις ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες «Απογευματινή», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» και στα περιοδικά «Επίκαιρα», «Ιστορία», «Εικόνες», «Εγώ» και «Είναι», στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» μέχρι την εκλογή της στη Βουλή των Ελλήνων (7 Μαρτίου 2004).

Διετέλεσε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Μέσων Ενημέρωσης και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας και εκείνη στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά.

Γιώργος Κυρίτσης

Δημοσιογράφοι από το όργανο του πάλαι ποτέ Συνασπισμού έχουν μεταπηδήσει αρκετοί από τον Τύπο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένας από αυτούς και ο Γιώργος Κυρίτσης. Έχει μεγαλώσει στα Εξάρχεια και έλκει την καταγωγή του από την Ήπειρο και την Αχαΐα. Από τα μαθητικά του χρόνια, εντάχθηκε στην Αριστερά και ήταν οργανωμένος με τον Ρήγα Φεραίο.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

O Γιώργος Κυρίτσης και ο Άρης Πορτοσάλτε
O Γιώργος Κυρίτσης και ο Άρης Πορτοσάλτε / Φωτογραφία: Glomex

Πριν την είσοδό του στην πολιτική εργαζόταν στην εφημερίδα, Αυγή, υπεύθυνος για το πολιτικό ρεπορτάζ. Αργότερα έγινε διευθυντής σύνταξης της Κυριακάτικης Αυγής. Μαζί με το δημοσιογράφο Άγγελο Τσέκερη έχει την καθημερινή πολιτική εκπομπή «Νέα Κατάσταση – Νέα Καθήκοντα» στον ραδιοφωνικό σταθμό «105.5 στο Κόκκινο» (από το 2017). Αρθρογραφεί επίσης στο περιοδικό «Σχεδία» και παλιότερα στα περιοδικά «Αντί» και «Γαλέρα».

Διετέλεσε μέλος της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές του 2014, και επίσης, πρώτος επιλαχών – βουλευτής στη Β΄ Αθήνας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015. Το Μάρτιο του 2016, ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το μεταναστευτικό.

Τέρενς Κουίκ

Υπήρξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της τηλεόρασης επί δεκαετίες.  Ο Τέρενς Κουίκ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Φεβρουαρίου του 1947. Είναι γιός του βρετανού Φίλιπ Κουίκ (Philip Quick). Από πλευράς μητέρας, έλκει την καταγωγή του από την Κεφαλληνία. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν έξι ετών.

Ο Τέρενς Κουΐκ για πολλά χρόνια παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ. Μέχρι το 1989 που παραιτήθηκε παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων μαζί με τις Λιάνα Κανέλλη, Εύη Δεμίρη, Έλλη Στάη και τους Αντώνη Ζησιμάτο, Κώστα Σερέζη, Νάσο Αθανασίου, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, Κώστα Χούντα κ.ά.

Στη συνέχεια παρουσίαζε για περίπου δέκα χρόνια το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 με συμπαρουσιάστριες τη Νανά Παλαιτσάκη, τη Σοφία Τσιλιγιάννη, την Τατιάνα Στεφανίδου, τη Λιάνα Κανέλλη κ.ά.

Έχει συνεργαστεί με τις εφημερίδες «Ελεύθερος», «Ελεύθερος Τύπος», «Απογευματινή», «Βραδυνή», «Πρωινή» και «Ελευθεροτυπία». Σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα «Χώρα».

Στις δημοτικές εκλογές του 1986 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό «Νέα Εποχή» του Μιλτιάδη Έβερτ. Απέσπασε 13.511 σταυρούς προτίμησης, κατατασσόμενος στη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 40 υποψήφιους.

Τον Μάρτιο του 2012 ανέλαβε τη θέση του Εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 διατέλεσε Υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού στηρίζοντας τη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 ορκίστηκε ξανά βουλευτής αντικαθιστώντας τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που παραιτήθηκε.

Μαρία Σπυράκη

Μπορεί το όνομα της Ευρωβουλευτή της ΝΔ να έχει απασχολήσει την επικαιρότητα για όλους τους λάθος λόγους, αλλά και η τακτική της να μην ενημερώσει το Μαξίμου για το «πρόβλημα» στην Ευρωβουλή, ωστόσο πριν ακόμη ανέβει το κόμμα στην εξουσία είχε αναλάβει χρέη εκπροσώπου Τύπου.

Η Μαρία Σπυράκη παρότι γνώριζε ότι βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα εις βάρος της από την OLAF (οργανισμός καταπολέμησης της διαφθοράς στην Ευρώπη), φωτογραφήθηκε στο πλάι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της για την Α’ Θεσσαλονίκης.

Κάπως έτσι, η κομματική ιδιότητα της Μαρίας Σπυράκη με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ανασταλεί ώσπου να λυθεί το ζήτημα που οδήγησε τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα να ζητήσει άρση της ασυλίας της, ενώ παράλληλα φαίνεται πως κατ’ αυτόν τον τρόπο «καίγεται» και η όποια πιθανότητα της δημοσιογράφου να κατέλθει στις εθνικές εκλογές.

Η Μαρία Σπυράκη
Η Μαρία Σπυράκη / Φωτογραφία: Eurokinissi

Το 1992, η Μαρία Σπυράκη ξεκίνησε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στον 904 Αριστερά στα FM, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ συνέχισε την καριέρα της στο STAR, στο ALTER και στο Mega.

Ακόμα, η Μαρία Σπυράκη έχει εργαστεί σε διάφορες εφημερίδες, όπως η «Ημερησία του Σαββάτου», «Εξουσία», «Αγγελιοφόρος» και «Επενδυτής». Μάλιστα, έχει συμμετάσχει σε δημοσιογραφικές αποστολές σε Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βουλγαρία, Σερβία και Μαυροβούνιο. Από το 1998 έως το 2014, εργαζόταν στο πολιτικό ρεπορτάζ.

Τον Μάρτιο του 2014, η Μαρία Σπυράκη παραιτήθηκε από την ενεργό δημοσιογραφία, για να συμμετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, η Μαρία Σπυράκη εξελέγη ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ) και μάλιστα πρώτη σε σταυρούς προτίμησης (241.005 σταυροί προτίμησης).

Στις ευρωεκλογές του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής της ΝΔ, συγκεντρώνοντας 319.237 σταυρούς προτίμησης.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση