Quantcast
23:34
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:34
30/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η δίκη των 5 σφαγέων της 16χρονης χωριατοπούλας το 1960 – «Ή θα σε κάμω δική μου ή θα σφάξω»

Η δική των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας τη δεκαετία του '60

Η δική των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας τη δεκαετία του '60

10.07.2022
09:12
Τελευταία ενημέρωση: 10/07/2022 • 14:17
Η στυγερή δολοφονία και η δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας που ακολούθησε

Χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα της δεκαετίας του 1960, η δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας. Μια 16χρονη κοπέλα, ορφανή και μοναχοκόρη, σφαγιάσθηκε επειδή αρνήθηκε να παντρευτεί το θύτη της.

Ο δράστης, ένας 24χρονος άνδρας της, έστησε καρτέρι και την ώρα που η άτυχη κοπέλα γυρνούσε από τη μοδίστρα της, συνοδευομένη από τον αρραβωνιαστικό της και την κουμπάρα και φίλη της, την παρέσυρε σε μια χαράδρα.

Την παρέσυρε εκεί με τη βοήθεια τεσσάρων φίλων του – εξ ου και η δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας – και κυριολεκτικά την κατακρεούργησε.

Τη σκότωσε καταφέροντας 30 μαχαιριές

Η νεαρή κοπέλα δέχθηκε 30 μαχαιριές, στην υπόθεση των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας. Η σορός της βρέθηκε αργότερα σε άθλια κατάσταση. Ήταν γυμνή από τη μέση και κάτω. Το αίμα της είχε βάψει κόκκινο το ρυάκι που κυλούσε στη χαράδρα, εκεί όπου το νεαρό κορίτσι έμελλε να βρει τραγικό θάνατο ενώ ετοιμάζονταν να παντρευτεί!

Οι εφημερίδες της εποχής, κάλυψαν σχεδόν καρέ – καρέ όλες τις πτυχές του στυγερού αυτού εγκλήματος της δίκης των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας, που έγινε σε ένα χωριό της Ημαθίας.

Πρωτοσέλιδα για την υπόθεση που συντάραξε την κοινωνία τη δεκαετία του '60
Πρωτοσέλιδα για την υπόθεση που συντάραξε την κοινωνία τη δεκαετία του ’60

Άλλωστε θύτες και θύμα, στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας, ήταν συγχωριανοί και αυτό ήταν από μόνο του πρωτόγνωρο για την κλειστή κοινωνία της επαρχίας την εποχή εκείνη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάσθηκε από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου συνέρρεε στη δικαστική αίθουσα για να δει από κοντά τους «κακούργους» και να πληροφορηθεί την ετυμηγορία του δικαστηρίου. Όλοι ζητούσαν να επιβληθεί στους δράστες θανατική ποινή!

«Η θα σε κάμω δική μου, ή θα σε σφάξω»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» η φρικτή δολοφονία της νεαρής κοπέλας έλαβε χώρα σε δύσβατη δασική περιοχή. Ο δράστης ήθελε να παντρευτεί τη 16χρονη όμως εκείνη είχε αρραβωνιαστεί με έναν άλλο νέο και συγχωριανό τους.

Ο 24χρονος αυτό όμως δεν μπορούσε να το δεχτεί. Επιχείρησε μια φορά να κλέψει τη κοπέλα την ώρα που εκείνη δούλευε στα χωράφια, όμως το σχέδιο του δεν ευοδώθηκε γιατί το κορίτσι έβαλε τις φωνές και άλλες συγχωριανές της την προστάτευσαν.

Αφού απέτυχε η προσπάθειά του για απαγωγή της κοπέλας, λίγες ημέρες αργότερα την πλησίασε και της είπε: «Ή θα σε κάμω δική μου ή θα σε σφάξω».

Η 16χρονη δεν έδωσε σημασία στις απειλές του. Αμέριμνη ετοίμαζε το νυφικό για το γάμο της. Ίσως αυτό και να ήταν και ένα από τα μοιραία λάθη της.

Ο δράστης μαζί με τέσσερις συγχωριανούς του την παραμόνεψαν και αφού την ξεγέλασαν, την απόκοψαν από τη συνοδεία της, δηλαδή τον αρραβωνιαστικό της και την κουμπάρα της.

Ο 24χρονος με έναν φίλο του την παρέσυραν προς τη χαράδρα, όπου και την «κατακρεούργησαν κατά τρόπο φρικτό», σε μια υπόθεση που οδηγήθηκε σε δίκη, την περίφημη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας.

Τραγική φιγούρα η μητέρα της 16χρονης

Τραγική φιγούρα στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας, η μητέρα της κοπέλας, η οποία με δάκρυα στα μάτια είπε γα τη μοναχοκόρη της σε δικαστές και ενόρκους.

Αίθουσα δικαστηρίου
Αίθουσα δικαστηρίου / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Έμεινα μόνη μου, χωρίς άνδρα, στα 22 μου χρόνια, όταν το κορίτσι μου ήταν έξι μηνών. Έκτοτε ζούσα μόνο για το παιδί αυτό. Ήμασταν κάτι περισσότερο από μάνα και κόρη και έπειτα την είδα βουτηγμένη μέσα στο αίμα στη χαράδρα» δήλωσε στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας

«Όταν πια μεγάλωσε άρχισαν να τη ζητούν σε γάμο. Εγώ έλεγα πάντα να ρωτήσουμε και εκείνη. Έναν άντρα θέλαμε και εμείς στο σπίτι για να μπορέσουν τα χείλη μας να γελάσουν», πρόσθεσε.

Το προξενιό

Η χαροκαμένη μάνα κατέθεσε στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας πως η γιαγιά του 24χρονου την είχε επισκεφθεί φέρνοντάς της «προξενιό» για τον εγγονό της. Εκείνη όμως, όπως είπε στη δίκη, ρώτησε την κόρη της αν ήθελε τον Αποστόλη για άντρα της. Η κοπέλα – σύμφωνα με τα λεγόμενά της – της απάντησε πως αγαπούσε άλλον.

«Λίγο καιρό μετά, αφού το κορίτσι μου βρίσκονταν στο χωράφι και έσπαγε καπνά προσπάθησαν να το κλέψουν. Της έκλεισαν το στόμα και ήθελαν να την τραβήξουν μαζί τους. Τους πήραν μυρωδιά όμως άλλες γυναίκες που βρίσκονταν στα χωράφια και έτσι αναγκάστηκαν να την αφήσουν» περιέγραψε η μητέρα του θύματος.

«Εκείνο το βράδυ το κορίτσι μου ήρθε στο σπίτι αναμαλλιασμένο και άρχισε να κλαίει. Ύστερα από αυτό αποφάσισα να την αρραβωνιάσω με τον άντρα που αγαπούσε. Σκέφτηκα πως θα ησύχαζα» συνέχισε.

«Που όμως; Αυτός άρχισε μετά να μας στέλνει απειλές. Είπε σε συγχωριανό μας «θα προσπαθήσω να την πάρω, αλλιώς θα την σφάξω»…», είπε η μητέρα της κοπέλας ξεσπώντας σε λυγμούς.

  • Πρόεδρος: Αν σου έλεγε ότι θέλει τον Αποστόλη για άνδρα θα της τον έδινες;
  • Μάρτυρας: Αν τον ήθελε εκείνη θα τον δεχόμουν και εγώ. Από την ημέρα που θέλησε να τη κλέψει και μετά δεν ήθελε ούτε να τον ακούσει. «Και να με τραβήξει και να με σφάξει» έλεγε «δεν πρόκειται να πάω μαζί του».
  • Εισαγγελέας: Τι του έλεγαν οι γονείς του, του Αποστόλη μετά την απόπειρα απαγωγής;
  • Μάρτυρας: Ότι δεν είναι ικανός να πάρει ένα κορίτσι…

«Την άρπαξε από τα μαλλιά και της είπε “θα πεθάνεις”», υποστήριξε για τον 24χρονο, η φίλη της κοπέλας που βρίσκονταν μαζί της εκείνες τις μοιραίες στιγμές, στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας.

Η ίδια περιέγραψε την πάλη του αρραβωνιαστικού της 16χρονης με τους δράστες αλλά και τις απεγνωσμένες κραυγές για βοήθεια της άτυχης νεαρής.

«Θα της έκαιγε τη προίκα»

Κατά τις απολογίες τους στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας, οι τέσσερις συνεργοί στο έγκλημα έριξαν την ευθύνη στον 24χρονο, σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν τη δική τους θέση.

Όπως υποστήριξαν ο Αποστόλης είχε αποφασίσει να κλέψει την κοπέλα και τα είχαν «κανονισμένα μεταξύ τους». Δεν περίμεναν όμως, όπως είπαν, ότι θα έφτανε στο έγκλημα.

Από την πλευρά του ο 24χρονος ισχυρίστηκε πως αγαπούσε την 16χρονη, όπως και εκείνη, αλλά η μητέρα της δεν τον ήθελε για γαμπρό της.

«Την απειλούσε πως αν έπαιρνε εμένα για άντρα της θα της έκαιγε τη προίκα και τη μηχανή ραψίματος» ισχυρίστηκε κατά την απολογία του ο «σφαγέας» της κοπέλας.

«Πήγα στο χωράφι και της είπα να φύγουμε. Επειδή όμως βρίσκονταν και άλλες γυναίκες εκεί, έβαλε τις φωνές. Θύμωσα και της είπα αν θέλει να παρθούμε, να παρθούμε διαφορετικά να φύγω. Εκείνη την ώρα τρέξανε οι γυναίκες από τα γύρω χωριά και εκείνη είπε πως πήγα να την κλέψω…» συνέχισε.

Πρωτοσέλιδα για την υπόθεση που συντάραξε την κοινωνία τη δεκαετία του '60
Πρωτοσέλιδα για την υπόθεση που συντάραξε την κοινωνία τη δεκαετία του ’60

«Ύστερα από αυτό τη φοβέριζαν και την ανάγκασαν να αρραβωνιαστεί. Λίγες ημέρες μετά τη συνάντησα τυχαία στο δρόμο μου είπε ότι θα πάει με τον αρραβωνιαστικό της και τη κουμπάρα της στη μοδίστρα. Μου ζήτησε να πάρω δυο τρεις φίλους μου και να πάω να την κλέψω…» κατέληξε ο κατηγορούμενος.

Αναφερόμενος στο έγκλημα που του καταλογίστηκε, ο κατηγορούμενος είπε, στην απολογία του: «Το έγκλημα το έκαμα εγώ. Ο αρραβωνιαστικός της όμως φταίει γιατί αυτός είχε το σουγιά μαζί του… Εγώ την πήρα και άρχισα να κατεβαίνω προς το ρέμα. Κάποια στιγμή γλίστρησα και τότε εκείνη προσπάθησε να ξεφύγει. Από εκείνη τη στιγμή δεν ξέρω και εγώ τι έκανα» είπε. «Έβγαλα το σουγιά (τον πήρε όπως είπε από τον αρραβωνιαστικό του θύματος) και τη χτυπούσα, τη χτυπούσα συνέχεια. Εκείνη τη στιγμή ήμουν ένα άνθρωπος χωρίς αισθήσεις. Την άφησα και άρχισα να τρέχω σαν τρελός…» είπε περιγράφοντας το στυγερό έγκλημά του.

«Τώρα ξέρω τι με περιμένει, δε ζητάω τίποτα. Για εμένα δεν υπάρχει τίποτα στη ζωή μου εκτός από εκείνη. Και τώρα ακόμη δε πιστεύω ότι χάθηκε. Έχω τη φωτογραφία της στο κελί μου και μου κρατά συντροφιά…» πρόσθεσε.

Θανατική ποινή στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας

Η έδρα στη δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας έπειτα από πολύωρες συνεδριάσεις εξέδωσε ξημερώματα την ετυμηγορία του. Η ποινή του θανάτου επιβλήθηκε στον 24χρονο για την άγρια δολοφονία της κοπέλας.

Δάκρυα κύλησαν από τα μάτια του όταν άκουσε την απόφαση δικαστών και ενόρκων. Σε ό,τι αφορά στους τέσσερις φίλους του και συνεργούς του στο έγκλημα, το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης τους επέβαλλε, κατά περίπτωση, καθείρξεις από 21 έως και πέντε έτη.

Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους ελαφρυντικά, πλην του 24χρονου στον οποίο και επέβαλλε την εσχάτη των ποινών για την στυγερή υπόθεση που καταγράφτηκε στο δικαστικό ρεπορτάζ ως η δίκη των 5 σφαγέων της χωριατοπούλας.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση