Recently updated on June 24th, 2022 at 05:21 pm
Μια Ελληνίδα στο Παρίσι, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για την αναρρίχηση της Χρυσούλας Ζαχαροπούλου στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γαλλίας.
Μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν πήρε όσο χρόνο μπορούσε προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού, καθώς επίκεινται οι κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Μετά λοιπόν την ανάθεση του πρωθυπουργικού θώκου σε μια γυναίκα – τη δεύτερη στην ιστορία της Γαλλίας – ανακοινώθηκε και το νέο υπουργικό σχήμα.
Οι γυναίκες υπουργοί λοιπόν της Ελιζαμπέτ Μπορν θα είναι περισσότερες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜΕ, το απόγευμα της Παρασκευής. Ανάμεσα στις αλλαγές, τη θέση του Ζαν Ιβ Λεντριάν στο υπουργείο Εξωτερικών καταλαμβάνει η Κατρίν Κολονά, διπλωμάτης και πρώην υπουργός επί της δεξιάς κυβέρνησης Ζακ Σιράκ.
Πλάι στην υπουργό, για πρώτη φορά στην ιστορία της Γαλλίας, μια Ελληνίδα αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο. Πρόκειται για την ως σήμερα ευρωβουλευτή με το κόμμα του Μακρόν Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, Κορίνθια και ιατρός γυναικολόγος, η οποία ανέλαβε τα θέματα Ανάπτυξης, Γαλλοφωνίας και Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, προσαρτημένη στην υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών.
Η Μακρονίστρια Ελληνίδα
Δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde, από τον περασμένο Ιανουάριο, με τίτλο «Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η Μακρονίστρια με το σχέδιο κατά της ενδομητρίωσης» παρουσιάζει συνοπτικά την πορεία της Ελληνίδας γιατρού που ασχολήθηκε όψιμα με την κεντρική πολιτική στη Γαλλία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chrysoula Zacharopoulou (@chris_zacharopoulou)
Στις 11 Ιανουαρίου, η ευρωβουλευτής με το κόμμα του Γάλλου προέδρου είχε υποβάλει έκθεση στον Εμανουέλ Μακρόν για τη βελτίωση της διάγνωσης και της αναγνώρισης της ενδομητρίωσης. Η κυρία Ζαχαροπούλου αναδείχτηκε άλλωστε και νικήτρια του βραβείου «Πολιτικός με επιρροή το 2021» και σύμφωνα με το δημοσίευμα, θέλει να φέρει μια ουμανιστική -και Μακρονική- φωνή στην Ευρώπη.
Η Σπαρτιάτισσα που βρέθηκε στο Παρίσι
Γεννημένη στη Σπάρτη, κόρη στρατιωτικού, αυτή η γαλλοελληνόφιλη Ευρωπαία σπούδασε και έζησε στην Ιταλία για δεκαπέντε χρόνια πριν μετακομίσει στη Γαλλία το 2007. Μέσα από τη δέσμευσή της στον αγώνα κατά της ενδομητρίωσης άρχισε να ελκύεται από τους πολιτικούς κύκλους.
Στον β’ γύρο των εκλογών, η Ελληνίδα είχε μάλιστα σημειώσει: «Το κοριτσάκι από τη Σπάρτη δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα θα ζούσε στη Γαλλία και θα ήταν τελικά μια ισότιμη πολίτης αυτού του μεγάλου έθνους. Με μεγάλη συγκίνηση ψηφίζω για τις προεδρικές εκλογές».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chrysoula Zacharopoulou (@chris_zacharopoulou)
Κάπως έτσι, το 2014 συνάντησε τη τότε υπουργό για τα δικαιώματα των γυναικών στη Γαλλία. Χειρουργός στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σαν Μπαντέ, η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου δεν ήταν ακόμη τότε μέλος κάποιου πολιτικού κόμματος, αλλά εξακολουθούσε να πιέζει για αλλαγές την υφυπουργό Ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, από το 2017.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Le Monde, «έχοντας τσεκάρει τα κουτάκια “κοινωνία των πολιτών” και “διεθνής”, εντοπίστηκε από το κόμμα La République en marche (το οποίο μετονομάστηκε πλέον σε Αναγέννηση) και προωθήθηκε στις ευρωεκλογές του 2019».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chrysoula Zacharopoulou (@chris_zacharopoulou)
Έκτοτε, είναι μέλος της κεντρώας και φιλελεύθερης ομάδας Renew, που ουσιαστικά σύστησε η μεγάλη ευρωομάδα του Μακρόν στην Ευρωβουλή, ενώ συνεχίζει να εργάζεται στο νοσοκομείο μία ημέρα την εβδομάδα. Η Ελληνίδα δεν ξέχασε ποτέ τον όρκο του Ιπποκράτη και στο αποκορύφωμα της υγειονομικής κρίσης, προσέφερε τη βοήθειά της στις μονάδες Covid-19 στη Γαλλία.
Ανθρωπιστής που την τρομάζει η ξενοφοβία
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, με το γαλλικό κόμμα του Μακρόν, περιγράφει τον εαυτό της ως «ανθρωπιστή». Ανησυχώντας για την «ξενοφοβία της δεξιάς και της ακροδεξιάς», χρησιμοποιεί τη ρητορική του Μακρόν για το χάσμα μεταξύ «προοδευτικών» και «εθνικιστών».
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελληνίδα είναι θαυμάστρια της Ζιζέλ Χαλίμι, δικηγόρου και υπέρμαχου των δικαιωμάτων των γυναικών, ενώ έχει καταγγείλει με ένταση τους δραστικούς περιορισμούς στα δικαιώματα των αμβλώσεων στην Πολωνία και τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Ουγγαρία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chrysoula Zacharopoulou (@chris_zacharopoulou)
Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζει την ιδέα να εξαρτηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια από τον σεβασμό του κράτους δικαίου σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Όταν ρωτήθηκε για τη γαλλική μεταναστευτική πολιτική, η οποία δέχεται έντονη κριτική ενίοτε από την αριστερή πτέρυγα της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μακρόν, η βουλευτής μάλλον προσπάθησε να αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη θέση, σημειώνει το δημοσίευμα της Le Monde: «Το θέμα της μετανάστευσης είναι ευρωπαϊκό. Ο Μακρόν έχει μια πραγματική ηγεσία», λεέι.
Η Ζαχαροπούλου και ο ενεργός ρόλο στο Covax
Η Χρυσούλα Ζαχαροπούλου είναι από τον Απρίλιο του 2021 συμπρόεδρος του συμβουλίου μετόχων του Covax, ενός προγράμματος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που διαχειρίζονται διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ. Υποτίθεται ότι θα καταπολεμούσε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών στον τομέα των εμβολίων, αλλά ο οργανισμός αυτός επικρίνεται για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του.
Η Παγκόσμια Πρόσβαση στα Εμβόλια COVID-19, που ονομάζεται εν συντομία COVAX, είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό υπό την καθοδήγηση της Gavi, της Συμμαχίας Εμβολίων, του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες Ετοιμότητας για Επιδημίες (CEPI) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το COVAX συντονίζει τους διεθνείς πόρους για να επιτρέψει στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις εξετάσεις, τις θεραπείες και τα εμβόλια COVID-19. Μέχρι τις 15 Ιουλίου 2020, 165 χώρες – που αντιπροσωπεύουν το 60% του ανθρώπινου πληθυσμού – είχαν ενταχθεί στο COVAX.
Ο στόχος για το 2021 ήταν να παραδοθούν 2 δισεκατομμύρια δόσεις σε χώρες που έχουν ανάγκη. Στην πραγματικότητα, μόνο 600 εκατομμύρια δόσεις είχαν παραδοθεί ως τις αρχές του χρόνου. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες εφοδιασμού και την έλλειψη ενημέρωσης για το εμβόλιο σε χώρες όπως η Ρουάντα ή η Σενεγάλη, η Ελληνίδα υπερασπίζεται ωστόσο αυτόν τον «πρωτοφανή μηχανισμό διεθνούς αλληλεγγύης».