10:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:21
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Τα Χριστούγεννα του Τσώρτσιλ στην Αθήνα το 1944 – Πώς ο Γλέζος θα τον τίναζε στον αέρα!

Ο Γουίνστον Τσώρτσιλ

Ο Γουίνστον Τσώρτσιλ

25.12.2023
15:00
Τελευταία ενημέρωση: 26/12/2023 • 9:56
Πώς γλίτωσε ο Γουίνστον Τσώρτσιλ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο Πατέρας της Νίκης Γουίνστον Τσώρτσιλ, καταφθάνει ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1944 στην Αθήνα.

Ο λόγος; Για να παραστεί σε διάσκεψη που θα άρχιζε μια μέρα σαν σήμερα, 26 Δεκεμβρίου με την ελληνική ηγεσία και να λάβουν αποφάσεις για το φλέγον θέμα του Εμφυλίου που επικρέμαται πάνω από την Ελλάδα.

Τη διάσκεψη ζήτησε ο ίδιος ο Τσώρτσιλ· αυτός είχε ορίσει τον πρόεδρό της και σ’ αυτή πήρε μέρος ολόκληρη η ανώτατη βρετανική και ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα.

Ο (μετέπειτα πρωθυπουργός) Παναγιώτης Κανελλόπουλος έγραφε εκείνο το βράδυ στο ημερολόγιό του: «Στις δέκα το βράδυ πληροφορήθηκα ότι χθες έφθασαν από το Λονδίνο στην Αθήνα ο Τσώρτσιλ και ο Ίντεν. Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δώρο που μπορούσαμε να επιθυμήσουμε»… Κάποιοι είδαν σαν δώρο την επίσκεψη του Τσώρτσιλ στην σπαρασσόμενη από τον Εμφύλιο Αθήνα του ’44, κάποιοι άλλοι την είδαν σαν ευκαιρία να δράσουν.

Ο Γλέζος θα τίναζε στον αέρα τον Τσώρτσιλ

Ο Τσώρτσιλ, με κίνδυνο της ζωής του, από το Φάληρο κατευθύνθηκε με τεθωρακισμένο όχημα ενώ ελεύθεροι σκοπευτές του ΕΛΑΣ παρατηρούσαν έτοιμοι να πυροβολήσουν σε όλη τη διαδρομή.Και δεν ήταν η μόνη παρουσία του ΕΛΑΣ, που αυτός ουσιαστικά έλεγχε τότε την Αθήνα, στην… υποδοχή του βρετανού πρωθυπουργού.Ο ΕΛΑΣ είχε φορτώσει τσουβάλια με εκρηκτικά, τα είχε τοποθετήσει στα υπόγεια του αρχηγείου των Βρετανών, που ήταν το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία από τις 22 Δεκεμβρίου και περίμενε…

Ο Μανώλης Γλέζος, ο άνθρωπος που υπέστειλε τη ναζιστική σημαία από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης στην περίοδο της κατοχής, ήταν εκείνος – όπως παραδέχτηκε το 2014 σε συνέντευξή του στον «Observer» – που παγίδεψε με εκρηκτικά τα υπόγεια του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία και είχε οργανώσει μια εξαιρετικά θερμή υποδοχή για τον Τσώρτσιλ!

Ο Μανώλης Γλέζος περιέγραφε στην συνέντευξή του: «Θέλαμε να ανατινάξουμε το Μεγάλη Βρετανία γιατί ήταν το αρχηγείο του Σκόμπι. Και θα σας πω κάτι που δεν έχω πει σε κανέναν. Εγώ ο ίδιος κρατούσα το σύρμα με το φιτίλι και έπρεπε να το ξετυλίξω. Πήγα σε αυτούς που είχαν τον πυροκροτητή και περιμέναμε, περιμέναμε για το σινιάλο, αλλά δεν ήρθε ποτέ. Ήμασταν περίπου 30 άτομα.

Δουλεύαμε στα τούνελ. Φοβόμασταν πολύ ότι θα μας ακούσουν. Συρθήκαμε μέσα στα σκατά και το νερό και βάλαμε το δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο. Υπήρχαν αρκετά εκρηκτικά για να τινάξουν το κτίριο στον αέρα. Τίποτα. Δεν έγινε. Καμία έκρηξη. Την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ διαπίστωσε ότι ο Τσώρτσιλ βρισκόταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να ματαιωθεί η επίθεση. Το ΕΑΜ ήθελε να ανατινάξει τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν θέλαμε να είμαστε υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός εκ των τριών Μεγάλων».

Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα έφθασε η διαταγή του ΕΛΑΣ: «Σταματήστε – Σβήστε τη γεννήτρια αμέσως. Σταματήστε! Η ανατίναξη δε θα γίνει. Ήρθε ο Τσώρτσιλ στη «Μεγάλη Βρετανία». Την επομένη ο Ουίνστον Τσώρτσιλ τηλεγραφούσε στη σύζυγό του Κλεμεντάιν: «Θα έχεις διαβάσει για το σχέδιο να ανατινάξουν το αρχηγείο μας στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Δεν νομίζω ότι ήταν προς όφελός μου. Παρ’ όλα αυτά, ένας τόνος δυναμίτιδας τοποθετήθηκε σε υπονόμους από εξαιρετικά επιδέξια χέρια».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση