23:37
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:37
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Artemis I: Η αρχαιοελληνική μυθολογία που κρύβεται πίσω από τη νέα αποστολή της NASA στο φεγγάρι

Το πρόγραμμα Artemis Ι που θα επιστρέψει τον άνθρωπο στο φεγγάρι / Φωτογραφία: Twitter @NASA

Το πρόγραμμα Artemis Ι που θα επιστρέψει τον άνθρωπο στο φεγγάρι / Φωτογραφία: Twitter @NASA

29.08.2022
21:47
Τελευταία ενημέρωση: 30/08/2022 • 9:29
Πώς το Artemis I και το Apollo 11 συνδέονται πίσω στην πλούσια αρχαιοελληνική μυθολογία

Μπορεί η αποστολή της NASA, Artemis I να μην έδωσε τη χαρά στους λάτρεις του διαστήματος να παρακολουθήσουν το πρώτο βήμα από την επιστροφή του ανθρώπου στο φεγγάρι, ωστόσο, φαίνεται πως και αυτή, όσο και η πρώτη αποστολή στη Σελήνη πριν από 63 ολόκληρα χρόνια εμπνεύστηκαν από την ελληνική μυθολογία.

Πίσω από τα εξαγγλισμένα ονόματά τους και οι δύο αποστολές φέρουν δύο αρχαία ελληνικά ονόματα τα οποία κάθε άλλο παρά τυχαία επιλέχθηκαν από τη NASA για την αποστολή στο φεγγάρι.

Μπορεί η NASA να ανακοίνωσε ότι ο διευθυντής της εκτόξευσης του πυραύλου SLS στη Σελήνη, «ζήτησε να σταματήσει η εκτόξευση για σήμερα», ωστόσο το πρόγραμμα Άρτεμις δεν εγκαταλείπεται από την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος.

Αιτία της ακύρωσης είναι μια διαρροή υδρογόνου στον κινητήρα του πυραύλου που «δεν μπορούσε να διορθωθεί». Το πρόγραμμα αυτό θα επιτρέψει στον άνθρωπο να πατήσει για μια ακόμη φορά στο φεγγάρι 33 χρόνια μετά την ιστορική στιγμή του Apollo 11.

«Αν και ελπίζαμε στην εκτόξευση του Artemis I σήμερα, η απόπειρα παρείχε πολύτιμα στοιχεία καθώς ελέγχουμε τον πιο ισχυρό πύραυλο στην ιστορία. Η δέσμευσή μας στο πρόγραμμα Άρτεμις παραμένει στέρεη και θα επιστρέψουμε στο φεγγάρι» έγραψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

«Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο»

Ήταν Ιούλιος του 1969, όταν όλη η ανθρωπότητα παρακολουθούσε δύο ανθρώπους να βγαίνουν στην αφιλόξενη Σελήνη και να πραγματοποιούν ένα τεράστιο επίτευγμα για την ανθρωπότητα.  Οι δύο Αμερικανοί Νιλ Άρμστρονγκ (αρχηγός αποστολής) και ο πιλότος Μπαζ Όλντριν, προσεδάφισαν τη σεληνάκατο Eagle στις 20 Ιουλίου του 1969, στις 20:18 UTC. Έξι ώρες μετά την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC, ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης.

Η εκτόξευση του Apollo 11 έγινε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο νησί Μέριτ στη Φλόριντα, στις 16 Ιουλίου, και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Απόλλων της NASA.

«Οne small step for [a] man, one giant leap for mankind», δηλαδή, «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα. Αυτή η φράση του Νιλ Άρμστρονγκ γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία καθώς με αυτό τον τρόπο θέλησε να περιγράψει το συγκεκριμένο γεγονός.

Το Apollo 11 τερμάτισε ουσιαστικά την κούρσα των δύο υπερδυνάμεων για την κατάκτηση του Διαστήματος και εκπλήρωσε έναν εθνικό στόχο του Τζον Κένεντι οκτώ χρόνια πριν στην ατέρμονο «πόλεμο των άστρων» ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης.

Η κληρονομιά του προγράμματος Απόλλων

Η Σοβιετική Ένωση μπορεί να μην υπάρχει πια και ως εκ τούτου δεν είναι τόσο έντονη η ανάγκη για διαγκωνισμούς με φόντο τα αστέρια, όμως οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η κληρονομιά του προγράμματος Απόλλων εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Κι εδώ είναι και το μυστικό πίσω από το όνομα της νέας αυτής, φιλόδοξης αποστολής. Ξεκινά με το ίδιο το όνομα: Στην ελληνική μυθολογία, η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα. Και οι αξιωματούχοι της NASA, έχουν υποστηρίξει ότι η Άρτεμις πρέπει να προχωρήσει πέρα από «σημαίες και αποτυπώματα» παπουτσιών στο έδαφος – με άλλα λόγια, ότι πρέπει να βασιστεί στα επιτεύγματα του Απόλλωνα.

«Η παρουσία του είναι αισθητή σήμερα. Όταν εξετάζετε το σκεπτικό πίσω από την Άρτεμις, όταν μιλάμε για την Άρτεμις, αποτελεί ουσιαστικό μέρος αυτής της συζήτησης», λέει η Τίζελ Μουίρ Χάρμονι, ιστορικός του διαστήματος και επιμελητής στο Εθνικό Μουσείου Αεροναυπηγικής και Διαστήματος της Ουάσιγκτον.

«Νομίζω ότι συμβάλλει στην οικοδόμηση ενθουσιασμού. Υπάρχει μια ανανέωση αυτής της αίσθησης του σκοπού. Υπάρχει κάποια νοσταλγία γι’ αυτό, κάποια αναγνώριση ότι ο Απόλλων ένωσε πολλούς ανθρώπους και τους εστίασε σε έναν πραγματικά δύσκολο στόχο, και με αυτόν τον τρόπο δοκίμασε τις καλύτερες δυνατότητές μας» προσθέτει.

H NASA και η αρχαιοελληνική κληρονομιά

Κι όμως, η σχέση του ονόματος με την αρχαία μυθολογία δεν σταματά εκεί. Η Άρτεμις είναι μια από τις παλαιότερες, πιο περίπλοκες αλλά και πιο ενδιαφέρουσες μορφές του ελληνικού πανθέου. Κόρη του Δία και της Λητούς, δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, βασίλισσα των βουνών και των δασών, θεά του κυνηγιού, προστάτιδα των μικρών παιδιών και ζώων, και θεά του φεγγαριού! Ο Δίας τη θαύμαζε για την επιμονή της και, λόγω της ευστροφίας της, της έτρεφε πολύ μεγάλη αγάπη και ικανοποιούσε όλες της τις επιθυμίες.

Ανάμεσα στα στοιχεία του χαρακτήρα της είναι η σχέση της με τη φύση και το κυνήγι, με την πόλη και τον πόλεμο, τον χορό και το τραγούδι, η παρθενία της σε συνδυασμό με την ιδιότητά της ως γονιμοποιού δύναμης, καθώς και η ιδιαίτερη σχέση της με τους νέους.

Η Άρτεμη έχει στενή σχέση με τους νέους και είναι γνωστός ο ρόλος της ως Κουροτρόφος, ως προστάτιδας δηλαδή των εφήβων. Αναλαμβάνει την ανατροφή των νέων και τους οδηγεί ως το κατώφλι της εφηβείας, όπου οι ίδιοι, αφήνοντας την παιδική ηλικία, οφείλουν να εξελιχθούν σε ώριμους ενήλικες και να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία.

Η μεγαλόπνοη αποστολή Άρτερμις

Το Artemis 1 έχει μήκος 98 μέτρων και βάρος 2.600 τόνους. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί από το Κέιπ Κανάβεραλ, το ίδιο μέρος που ξεκινούσαν οι σεληνιακές αποστολές του Apollo πριν από μισό αιώνα.

Η εκτόξευση αναμένεται προσελκύσει εκατοντάδες χιλιάδες θεατές στη διαστημική ακτή της Φλόριντα.

Η προγραμματισμένη δοκιμαστική πτήση θα διαρκέσει 42 ημέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δύο κοντινές πτήσεις 62 μιλίων πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης.

https://twitter.com/NASA/status/1562542574564515840?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1562542574564515840%7Ctwgr%5E585a103983efa9f90f4e3558010d827ea4ca3952%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.lifo.gr%2Fnow%2Ftech-science%2Fartemis-1-etoimos-gia-ektoxeysi-pros-ti-selini-o-ishyroteros-pyraylos-poy

O πύραυλος Artemis δεν θα έχει πλήρωμα

Το σκάφος δε θα έχει πλήρωμα, αλλά θα τοποθετηθούν ομοιώματα που θα επιτρέψουν στη NASA να αξιολογήσει τις διαστημικές στολές επόμενης γενιάς και τα επίπεδα ακτινοβολίας. Αν η αποστολή πετύχει θα δώσει ώθηση στη διαστημική υπηρεσία ώστε να καταφέρει να στείλει πύραυλο με αστροναύτες που θα προσγειωθεί στο νότιο πόλο της Σελήνης, όπως αναφέρει η Guardian.

Μια ενδιάμεση δεύτερη δοκιμαστική πτήση, το Artemis 2, έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2024, μεταφέροντας πλήρωμα τεσσάρων ατόμων. Αν και αυτή η πτήση δεν θα προσγειωθεί θα είναι η πρώτη φορά προσέγγισης του ουράνιου σώματος από το Apollo 17 τον Δεκέμβριο του 1972.

«Τώρα είναι η γενιά της Artemis. Ήμασταν στη γενιά του Appolo. Αυτή είναι μια νέα γενιά. Αυτός είναι ένας νέος τύπος αστροναύτη», είπε ο Μπιλ Νέλσον, ο διαχειριστής της NASA και πρώην αστροναύτης, σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση