Το τελευταίο εναπομείναν μέλος μιας ομάδας ιθαγενών στη Βραζιλία, ο επονομαζόμενος και άνθρωπος της τρύπας, που δεν έχει έρθει σε επαφή με την υπόλοιπη κοινότητα στην περιοχή πέθανε, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Ο άνδρας, το όνομα του οποίου δεν έγινε γνωστό, ζούσε σε πλήρη απομόνωση τα τελευταία 26 χρόνια. Σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Survival International, που επικαλείται το βρετανικό BBC, ο «Άνθρωπος της Τρύπας» ήταν ο μοναδικός κάτοικος της περιοχής Ταναρού, την οποία περιέγραψε ως «ένα μικρό νησάκι δάσους μέσα σε μια θάλασσα τεράστιων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων».
«Κανένας ξένος δεν γνώριζε το όνομα αυτού του άνδρα, ούτε καν πολλά πράγματα για τη φυλή του – και με το θάνατό του η γενοκτονία του λαού του ολοκληρώθηκε», δήλωσε η Φιόνα Γουότσον, διευθύντρια έρευνας και υπεράσπισης της Survival International.
η σκόπιμη εξόντωση ενός ολόκληρου λαού από κτηνοτρόφους που διψούσαν για γη και πλούτο
«Διότι επρόκειτο πράγματι για γενοκτονία – η σκόπιμη εξόντωση ενός ολόκληρου λαού από κτηνοτρόφους που διψούσαν για γη και πλούτο» είπε. «Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τι φρικαλεότητες είχε δει στη ζωή του, και τη μοναξιά της ύπαρξής του μετά τη δολοφονία της υπόλοιπης φυλής του, αλλά αντιστάθηκε αποφασιστικά σε κάθε προσπάθεια επαφής και κατέστησε σαφές ότι ήθελε απλώς να μείνει μόνος του», δήλωσε η ίδια.
Ήταν γνωστός ως ο άνθρωπος της τρύπας επειδή έσκαβε βαθιές τρύπες, μερικές από τις οποίες χρησιμοποιούσε για να παγιδεύει ζώα, ενώ άλλες φαίνεται να είναι κρυψώνες. Το πτώμα του βρέθηκε στις 23 Αυγούστου σε μια αιώρα έξω από την αχυρένια καλύβα του. Δεν υπήρχαν σημάδια βίας. Πιστεύεται ότι πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία περίπου 60 ετών.
Το βίντεο όπου ο «άνθρωπος της τρύπας» έγινε viral
Όπως έγραφε ο Guardian πριν από τρία χρόνια, τότε που ένα στιγμιότυπο του άνδρα είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου, πιστεύεται ότι ο «άνδρας της τρύπας» ανήκει στον λαό Αγουά. Οι παρατηρητές δεν τον ξανασυνάντησαν μετά από αυτό το διάστημα, αλλά συνάντησαν τις αχυρένιες καλύβες του και τις βαθιές τρύπες με τα αγκάθια που έσκαβε για να παγιδεύει ζώα ή να κρύβεται από τους ξένους.
Τα στοιχεία που βρέθηκαν στο σημείο, έδειχναν σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, ότι ο μοναχικός άνθρωπος της φυλής επιβίωνε φυτεύοντας καλαμπόκι και παπάγια.
Η φυλή Αγουά είχε χαρακτηριστεί ως η πιο απειλούμενη φυλή στον κόσμο από τη ΜΚΟ Survival International, η οποία έχει παρακολουθήσει τις δολοφονίες τους από υλοτόμους που καταπατούν συστηματικά την περιοχή της.
Η ύπαρξή τους έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση από εμπορικά συμφέροντα που θέλουν να εγκατασταθούν στη γη, αλλά τα νέα πλάνα χρησιμοποιήθηκαν τότε ως απόδειξη ότι παραμένουν στην περιοχή.
Ο άνδρας ήταν ο τελευταίος μιας ομάδας ιθαγενών που ζούσε στην περιοχή των ιθαγενών Tanaru στην πολιτεία Rondônia, η οποία συνορεύει με τη Βολιβία.
Εξολόθρευσαν τα τελευταία μέλη της φυλής του πριν 27 χρόνια
Η πλειονότητα της φυλής του πιστεύεται ότι είχε σκοτωθεί ήδη από τη δεκαετία του 1970 από κτηνοτρόφους που ήθελαν να επεκτείνουν τη γη τους.
Το 1995, έξι από τα εναπομείναντα μέλη της φυλής του σκοτώθηκαν σε επίθεση παράνομων ανθρακωρύχων, καθιστώντας τον ίδιο τον μοναδικό επιζώντα.
Η Υπηρεσία Υποθέσεων Αυτοχθόνων της Βραζιλίας (Funai) πληροφορήθηκε για την επιβίωσή του μόλις το 1996 και έκτοτε παρακολουθούσε την περιοχή για την ασφάλειά του.
Ήταν κατά τη διάρκεια μιας περιπολίας ρουτίνας που ο πράκτορας της Funai Altair Χοζέ Αλγαγιέρ βρήκε το πτώμα του άνδρα καλυμμένο με φτερά μακάου σε μια αιώρα έξω από μια από τις αχυρένιες καλύβες του.