02:20
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:20
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Αλεξάντερ Πέιν λέγεται στην πραγματικότητα Αλέξανδρος Παπαδόπουλος – Ένας από τους επιδραστικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του (εικόνες & βίντεο)

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός Αλεξάντερ Πέιν / Φωτογραφία: Facebook

Ο σκηνοθέτης και δημιουργός Αλεξάντερ Πέιν / Φωτογραφία: Facebook

08.02.2022
20:28
Τελευταία ενημέρωση: 09/02/2022 • 11:14
Όλα τα φιλμ του Πέιν είναι γνωστά για το μπλακ χιούμορ τους και την διαπεραστική σάτιρα

Ο Κωνσταντίνος Αλέξανδρος Παπαδόπουλος ή Alexander Payne (Αλεξάντερ Πέιν) δεν πολιτογραφήθηκε απλώς Έλληνας, είναι Έλληνας.

Χαρακτηρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου πιότερο γνωστός για τις ταινίες, Citizen Ruth (1996), Election (1999), About Schmidt (2002), Sideways (2004), The Descendants (2011), Nebraska (2013) και Downsizing (2017).

Όλα τα φιλμ του Πέιν, ο οποίος από σήμερα είναι και «με τη βούλα» Έλληνας πολίτης, είναι γνωστά για το μπλακ χιούμορ τους και την διαπεραστική σάτιρα που επικρίνει αριστoτεχνικά τις αδυναμίες της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο Πέιν έχει βραβευτεί δύο φορές με Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου και υπήρξε τρεις φορές υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας.

Οι Έλληνες γονείς τους και η αγάπη για την Ελλάδα

Διαβάζουμε στη βιογραφία του καλλιτέχνη στο IMDB, πως ο Πέιν γεννήθηκε στην Ομάχα της Νεμπράσκα, από την Πέγκι και τον Τζορτζ Πέιν. Είναι ο νεότερος από τρεις γιους και μεγάλωσε στη γειτονιά Ντάντι. Οι γονείς του, η Πέγκι, από το Κωνσταντίνα και ο Τζορτζ Πέιν, διατηρούσαν ένα ελληνικό εστιατόριο.

Κι αυτό δεν συνέβη τυχαία. Σύμφωνα με το λήμμα της Britannica για τον Αλεξάντερ Πέιν, ο πατέρας του είναι ελληνικής και γερμανικής καταγωγής και η μητέρα του ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς του Πέιν από την πλευρά του πατέρα του, Νίκολας “Νικ” Πέιν, αγγλοποίησε το επίθετό του.

Ποιο ήταν το πραγματικό του επίθετο; Μα το πιο διαδεδομένο επίθετο στη χώρα μας: Παπαδόπουλος! Η οικογένειά του διάσημου σκηνοθέτη κατάγεται από τρεις περιοχές της Ελλάδας: το νησί της Σύρου, τη Λιβαδειά και το Αίγιο.

Ως παιδί, έδειξε ενδιαφέρον για έναν προβολέα ταινιών 8 χιλιοστών που διέθετε η οικογένειά του, ώσπου έφτασε να γυρίσει τις πρώτες δικές του ερασιτεχνικές ταινίες.

Οι σπουδές και η αγάπη για τον κινηματογράφο

Ο Αλεξάντερ Πέιν φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου σπούδασε Ισπανικά και Ιστορία. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στον κινηματογράφο στη σχολή κινηματογράφου του UCLA.

Η πτυχιακή του ταινία, με τίτλο The Passion of Martin, για έναν ερωτευμένο φωτογράφο, κέρδισε την προσοχή του Hollywood και προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance. Ο Πέιν όμως επιθυμούσε να έχει τον έλεγχο σε όλα τα στάδια γυρισμάτων μιας ταινίας. Ωστόσο, μια πρώτη συμφωνία προκειμένου η ταινία να μεταφερθεί και επίσημα στη μεγάλη οθόνη, απέβη τελικά άκαρπη.

Ο Αλεξάντερ Πέιν όμως είχε τραβήξει τα βλέμματα των ανθρώπων του Hollywood, γεγονός που τον οδήγησε στην πόρτα του στούντιο Miramax προκειμένου να γράψει και να σκηνοθετήσει την πρώτη του μεγάλη ταινία, το Citizen Ruth (1996).

Η απουσία από το σινεμά και η επιστροφή στη σκηνοθεσία

Στα επτά χρόνια που ακολούθησαν την ταινία Sideways, το 2004 και εκτός από τη συμβολή του στο Paris, je t’aime (2006), μια ανθολογία ταινιών μικρού μήκους με φόντο την πόλη του φωτός , ο Πέιν δεν σκηνοθέτησε καμία ταινία.

Στο διάστημα αυτό διετέλεσε παραγωγός σε αρκετές ταινίες καθώς και στην σκοτεινά κωμική τηλεοπτική σειρά Hung του HBO (2009-11). Ο Πέιν επέστρεψε στη σκηνοθεσία μεγάλου μήκους ταινιών με την ταινία The Descendants (2011), την οποία διασκεύασε (μαζί με τους Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας) από το μυθιστόρημα του Κάουι Χαρτ Χέμινγκς.

Η κατηγορία για βιασμό από διάσημη ηθοποιό

Ο Αλεξάντερ Πέιν βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου αναφορικά με σεξουαλική παρενόχληση και κατηγορία περί βιασμού για ένα περιστατικό που συνέβη, σύμφωνα με την καταγγελία το 1989.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή της στον Ρόναν Φάροου το 2018, η ηθοποιός Ρόουζ ΜακΓκόουαν (Charmed) κατηγόρησε έναν “επιφανή” άνδρα στο Hollywood για βιασμό ανηλίκου, αλλά δεν κατονόμασε το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2020, η Αμερικανίδα αποκάλυψε πως το πρόσωπο εκείνο ήταν ο Αλεξάντερ Πέιν και ότι διέπραξε την πράξη κάποια στιγμή το 1988 ή το 1989, όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Ο Αλεξάντερ Πέιν απάντησε στους ισχυρισμούς της μέσω μιας στήλης στο Deadline Holywood, όπου, αν και παραδεχόταν τη σεξουαλική επαφή, έκανε λόγο για συναινετική σχέση με την ΜακΓκόουαν.

Επιπλέον, ο σκηνοθέτης υποστήριζε πως όταν είχαν γνωριστεί εκείνη ήταν σε ηλικία συναίνεσης, η οποία είναι τα 18 έτη στην Καλιφόρνια. Ο Πέιν έκλεινε τότε τη δήλωσή του γράφοντας: «Ενώ δεν μπορώ να επιτρέψω να μείνουν χωρίς διόρθωση ψευδείς δηλώσεις για γεγονότα που συνέβησαν πριν από 29 χρόνια, θα συνεχίσω να εύχομαι μόνο το καλύτερο για τη Ρόουζ».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση