00:51
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:51
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το Υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να βάλει κανόνες στο Θέατρο – Ρύθμιση για τις αδήλωτες πρόβες και Μητρώο απασχόλησης

Λήψη από τη σκηνή στο θέατρο Άβατον

Λήψη από τη σκηνή στο θέατρο Άβατον

24.03.2023
18:48
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2023 • 22:48
Κανόνες στο Θέατρο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εισάγει τρεις διατάξεις

Τρεις διατάξεις εισάγει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσα από τις οποίες επιχειρεί να βάλει κανόνες στο Θέατρο.

Την καταπολέμηση αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας στο θέαμα-ακρόαμα, τη δημιουργία Μητρώου Απασχολούμενων στον Πολιτισμό -μια μετεξέλιξη του Μητρώου Καλλιτεχνών, και την ενίσχυση του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προσκλήσεων.

«Το φαινόμενο της αδήλωτης και ανασφάλιστης πρόβας αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα των σχέσεων εργασίας στο ζωντανό θέαμα-ακρόαμα και η ρύθμισή του αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων του κλάδου» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Να σημειώσουμε εδώ ότι οι 3 διατάξεις έρχονται λίγους μήνες μετά το Προεδρικό Διάταγμα που έβαλε στους δρόμους όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Οι 3 διατάξεις που φέρνει το υπουργείο Πολιτισμού

Σχετικά με τις πρόβες η προτεινόμενη διάταξη ορίζει ότι «ο χρόνος δοκιμών (πρόβας) ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και τραγουδιστών που απασχολούνται σε παραγωγές θεάτρου, μουσικής και χορού αποτελεί χρόνο εργασίας και αμείβεται αναλόγως του χρόνου απασχόλησης σύμφωνα με ατομική συμφωνία που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των θεσπισμένων ελάχιστων αμοιβών», επισημαίνει η ανακοίνωση.

Συγχρόνως, με τη διάταξη αυτή «προβλέπεται η υποχρέωση σύναψης των σχετικών συμβάσεων εργασίας και η δήλωση πρόσληψης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, περιλαμβανομένου και του χρόνου διάρκειας των προβών, προτού αυτές ξεκινήσουν. Έτσι διασφαλίζεται η αναγνώριση, αμοιβή και ασφάλιση του πραγματικού χρόνου ενασχόλησης των εργαζομένων συμπεριλαμβανομένων των προβών, ενώ το ρυθμιστικό πλαίσιο καθιστά ευχερέστερο των έλεγχο των εργοδοτών».

Η δεύτερη διάταξη που προτείνει το ΥΠΠΟΑ στο σχέδιο νόμου, επεκτείνει τη βάση δεδομένων του Μητρώου Καλλιτεχνών, το οποίο συστάθηκε και λειτούργησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με στήριξη ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ στους απασχολούμενους στον πολιτιστικό τομέα.

Συγκεκριμένα, θεσπίζει το Μητρώο Απασχολούμενων στον Πολιτισμό (ΜΑΠ), το οποίο χαρακτηρίζει ως «ένα εργαλείο χαρτογράφησης του κλάδου των εργαζομένων και επαγγελματιών στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, με στόχο να χαράσσει και να υιοθετεί αποτελεσματικότερες και δικαιότερες πολιτικές για τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στην ιδιαίτερη φύση του πολιτιστικού κλάδου».

«Οι προτεινόμενες διατάξεις προβλέπουν ότι τα δεδομένα του ΜΑΠ αξιοποιούνται ψευδωνυμοποιημένα εκ μέρους της Πολιτείας, ενώ κανείς εκτός από τον ίδιο τον απασχολούμενο δεν θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία του» επισημαίνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος, η τρίτη διάταξη αφορά την ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων του πολιτιστικού, δημιουργικού και χειροτεχνικού κλάδου παρέχοντας στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τη δυνατότητα εκπόνησης χρηματοδοτικών προγραμμάτων και προσκλήσεων με χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για τη διαμόρφωση χρηματοδοτικών προγραμμάτων στήριξης ύψους άνω των 11 εκατομμυρίων ευρώ και σύντομα θα ακολουθήσουν οι σχετικές προσκλήσεις, με την υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ», αναφέρει η ανακοίνωση.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση