Με μία συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στα Συμμαχικά Νεκροταφεία επί της οδού Λαγκαδά, ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα οι εκδηλώσεις της Βαλκανικής Πλατείας στη Θεσσαλονίκη.
Ο ένας εκ των δύο κορυφαίων θεσμών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, συμπληρώνει φέτος 24 χρόνια διαδρομής και ετοιμάζεται για άλλη μία χρονιά να φιλοξενήσει και να ταξιδέψει τους επισκέπτες-θεατές στο μοναδικό ηχόχρωμα των Βαλκανίων.
Η αγαπημένη μουσικός και συνθέτης, που θα ανοίξει το πρόγραμμα εκδηλώσεων, σκοπεύει να ενώσει Ανατολή και Δύση, σε μία συνάντηση μελωδιών, με την οποία υπόσχεται να συνεπάρει το κοινό. Συναισθήματα συγκίνησης, νοσταλγίας και χαράς αναμένεται να προκαλέσουν οι επιτυχίες από τους προσωπικούς της δίσκους και τις κινηματογραφικές και θεατρικές της συνθέσεις, όπως θα παρουσιαστούν από την ίδια, το βιολί της και τη φωνή του Κώστα Τριανταφυλλίδη, που θα είναι πλάι της.
Η τελετή έναρξης θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου Μιχαήλοβιτς, του ανθρώπου που συμβόλισε με ολόκληρη τη ζωή του την ελληνοσερβική φιλία. Για τον λόγο αυτό, πριν τη συναυλία και σε συνεργασία με το σερβικό προξενείο, θα παρουσιαστεί ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους, με τίτλο «Φύλακας Τιμής και Υπερηφάνειας» αφιερωμένο στον φύλακα των ψυχών των Συμμαχικών Κοιμητηρίων του Ζέιτενλικ.
Τις επόμενες μέρες και έως τις 10 Σεπτεμβρίου, από τη σκηνή της Βαλκανικής Πλατείας θα περάσουν επίσης ο Δημήτρης Μπάσης με την Kalliope, η Ιουλία Καραπατάκη, ο Δημήτρης Μυστακίδης, το μουσικό σχήμα «Baklava» από τη Βόρεια Μακεδονία, η Era Rusi και ο Ylli Baka από την Αλβανία, παραδοσιακά Χορευτικά Συγκροτήματα, καθώς και η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Νεάπολης-Συκεών.
Μάλιστα, λίγο πριν από την τελετή λήξης της διοργάνωσης, στον εκθεσιακό χώρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη Μεγαλόνησο μέσα από μουσικές, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα στην «Ημέρα Κύπρου», που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδος.
Καθημερινά θα υπάρχει παιδικό πρόγραμμα με ενδιαφέροντα και πρωτότυπα εργαστήρια, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν οι νεαρότεροι επισκέπτες, ενώ κάθε μέρα θα κλείνει για τα παιδιά με μία παράσταση θεάτρου, κουκλοθεάτρου, διαδραστική με μουσική, τσίρκο, θεάτρου σκιών κ.ά.
Τέλος, μία ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας, με τίτλο «Οι δρόμοι των Πεχλιβάνηδων», εγκαινιάζεται στις 8 το βράδυ της Τρίτης, μέσα από την οποία παρουσιάζεται η πάλη με λάδι, που έφτασε στα Βαλκάνια και στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την οποία στον ελλαδικό χώρο συναντούσαμε -μεταξύ άλλων στα πανηγύρια σε κωμοπόλεις και χωριά των Σερρών και στον Σοχό Λαγκαδά, όπου σε πολλά από αυτά συνεχίζεται έως σήμερα.
Το σύνολο του προγράμματος φιλοδοξεί να ταξιδέψει το κοινό εκτός από ακούσματα και σε έθιμα, γεύσεις και δημιουργίες από τα Βαλκάνια, την πολύπαθη αυτή και γεμάτη ιστορία γωνιά του πλανήτη.