21:06
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:06
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο «Θυέστης» του Σενέκα για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον τύμβο του Ατρέα στις Μυκήνες

Γρηγόρης Βαλτινός και Γιάννης Βούρος στην παράσταση «Θυέστης»

Γρηγόρης Βαλτινός και Γιάννης Βούρος στην παράσταση «Θυέστης»

27.06.2023
17:48
Τελευταία ενημέρωση: 28/06/2023 • 9:33
Γρηγόρης Βαλτινός και Γιάννης Βούρος ξεχώρισαν στην παράσταση «Θυέστης»

Την Παρασκευή 16 Ιουνίου, σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Σενέκα «Θυέστης», σε απόδοση και σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή στον φυσικό του χώρο μέσα στον τύμβο του Ατρέα στις Μυκήνες, παρουσία κοινού και επισήμων μετά από πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Η παράσταση συγκέντρωσε ηθοποιούς όπως ο Νικήτας Τσακίρογλου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Γιάννης Βούρος με την συμμετοχή των εξαιρετικών συναδέλφων τους: τη Γεωργία Ανέστη, τον Νίκο Γκέλια, τον Κώστα Νικούλι, τη Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, τον Παύλο Λουτσίδη με την μορφή Ορατορίου σε μουσική σύνθεση και απόδοση του Νίκου Ξανθούλη, με τραγουδιστές τον Νικόλα Καραγκιαούρη και τον Χάρη Αναστασόπουλο.

Το έργο παίχτηκε σε μετάφραση από το λατινικό κείμενο της Ουρανίας Παπακωνσταντοπούλου, την κίνηση επιμελήθηκε η Βάσια Αγγελίδου και την επιμέλεια κοστουμιών η Κούλα Γαλιώνη. Υπεύθυνη επικοινωνίας ήταν η Χρύσα Ματσαγκάνη, ηχοληψίας ο Δημήτρης Μπουρμπούλης και φωτισμών ο Γιώργος Χαραλάμπους. Η παράσταση που την παρακολούθησαν καθηγητές, αρχαιολόγοι, φοιτητές, κοινό και καλεσμένοι, κινηματογραφήθηκε για να παιχτεί από την δημόσια τηλεόραση.

Λίγα λόγια για το έργο «Θυέστης»

Η ιστορία των Θυέστειων δείπνων, που ο εκδικητής Ατρέας υποχρεώνει τον αδερφό του Θυέστη να καταβροχθίσει τα ίδια του τα παιδιά, σηματοδοτεί την απαρχή της κατάρας του οίκου των Ατρειδών και αποτελεί τη μεταφορά του μύθου στο αρχαίο και το ρωμαϊκό δράμα. Όπως φαίνεται κι από τα αποσπασματικά κείμενα, έχει επηρεάσει τους Έλληνες και τους Λατίνους συγγραφείς που έχουν γράψει θεατρικά έργα με αυτή τη θεματική. Ωστόσο μόνο αυτό το έργο έχει διασωθεί ολόκληρο ως τις μέρες μας.

Στον κατάμεστο αρχαιολογικό χώρο του Θησαυρού του Ατρέα στις Μυκήνες σε μια ιστορική στιγμή που άνοιξε τις πύλες του για να παρουσιαστεί το έργο μέσα στον μαγευτικό θολωτό τάφο, με την υπέροχη ακουστική, χωρίς την ενίσχυση μικροφώνων να αλλοιώνουν τον φυσικό ήχο, οι θεατές που προσήλθαν είχαν την ευκαιρία να γίνουν μάρτυρες της παρουσίασης ενός έργου προπομπού των έργων φρίκης και τρόμου, ωστόσο υψηλού σε δύναμη και ποιότητα λόγου του κορυφαίου λατίνου συγγραφέα Λεύκιου Σενέκα, απαιτώντας εξαντλητικές και σπαρακτικές ερμηνείες από τους ηθοποιούς.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση