Το Μουσείο Ακρόπολης, απάντησε δια του προέδρου του, Δημήτρη Παντερμαλή, στις σημερινές (15/6) δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος δήλωσε πως Αθήνα και Λονδίνο θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά χωρίς προαπαιτούμενα.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο Δημήτρης Παντερμαλής εξέφρασε δυσπιστία και χαρακτήρισε τις δηλώσεις ελιγμό για να σταματήσει ο θόρυβος.
Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του
Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, τόνισε: «το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».
Πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου: «Πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα»
Νωρίτερα σήμερα (15/6) ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει μια «συμφωνία» σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την κοινή χρήση τους με την Ελλάδα, τροφοδοτώντας τη μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με την επανένωση των έργων του 5ου αιώνα π.Χ.
Όπως αναφέρει το theartnewspaper.com, νέα δεδομένα στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, φέρνει η δήλωση του Τζορτζ Όσμπορν.
Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο Όσμπορν, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή τους και την κοινή τους χρήση.
https://twitter.com/arthistorynews/status/1536812919748497408?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1536812919748497408%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fthestandard.gr%2Fpolitismos%2Fproedros-tou-vretanikou-mouseiou-prepei-na-symfonisoume-me-tin-ellada-gia-ta-glypta-tou-parthenona%2F
Θυμίζουμε πως και πολύ πρόσφατα, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, μιλώντας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα υποστήριξε πως «δεν έχουν γίνει ούτε προγραμματίζονται νέες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», αλλά για μια πιθανή συμφωνία δανεισμού.
Για ακόμη μία φορά το Βρετανικό Μουσείο προβάλλει τον διεθνή του χαρακτήρα ως επιχείρημα και τονίζει ότι τα γλυπτά, στο Λονδίνο, απευθύνονται σε εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει και τις θερμές σχέσεις που έχει με την UNESCO.
Κινητικότητα για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρεθνώνα
Τους τελευταίους μήνες η πυκνότητα των δημοσιευμάτων στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τα Γλυπτά του Παρεθνώνα είναι ίσως η μεγαλύτερη από ποτέ.
Η πρόταση δε της Ουνέσκο για απευθείας διμερείς συνομιλίες μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού έγινε αποδεκτή από την βρετανική κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία της διεκδίκησης των Γλυπτών.
«Μετά την παγκόσμια εκστρατεία της Μελίνας Μερκούρη τη δεκαετία του ’80 για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα η καμπάνια στις μέρες μας συνεχίζεται από τον Έλληνα πρωθυπουργό». Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε εκτενές ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου ITV το οποίο τονίζει τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την επανένωση των Γλυπτών.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει το θέμα όχι μόνο στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο, αλλά και στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς την Βρετανία», αναφέρει το ITV. Παράλληλα, στο εν λόγω ρεπορτάζ, σημειώνεται η ολοένα και αυξανόμενη υποστήριξη τόσο από την κοινή γνώμη της Βρετανίας όσο και από εξέχουσες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου.
Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο τον Νοέμβριο, όπου έθεσε το θέμα στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, η ελληνική θέση φαίνεται πως κερδίσει συνεχώς νέους σημαντικούς υποστηρικτές. Χαρακτηριστικότερη όλων είναι ίσως η αλλαγή «γραμμής» των Times του Λονδίνου που πλέον έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα.
Η βρετανική εφημερίδα άλλαξε γραμμή «μετά από 50 χρόνια» όπως επισημαίνει στο κύριο άρθρο της 11ης Ιανουαρίου. «Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν», τόνιζε η βρετανική εφημερίδα.
Η ισχυρή δυναμική που έχει αναπτυχθεί υπέρ της ελληνικής θέσης αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις. Έτσι στην τελευταία που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov το 59% των βρετανών απάντησε πως πιστεύει ότι τα Γλυπτά «ανήκουν στην Ελλάδα». Μόλις το 18% υποστήριξε το αντίθετο ενώ το 22% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει άποψη.