01:22
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:22
23/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

«Πέρα από τα σύνορα»: Μία συνάντηση ιστορίας και πολιτισμού στο Καστελλόριζο

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

31.01.2022
12:45
Τελευταία ενημέρωση: 31/01/2022 • 12:45
Έλληνες και ξένοι δημιουργοί ντοκιμαντέρ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τη Σύνορα», στο Καστελλόριζο

Έλληνες και ξένους δημιουργούς ντοκιμαντέρ προσκαλούν στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τη Σύνορα», στο Καστελλόριζο, να υποβάλουν τις ταινίες τους μέχρι τις 30 Απριλίου 2022.

Ο στόχος του «Πέρα από τα Σύνορα» είναι να προβάλει αξιόλογα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στην ιστορία, τον πολιτισμό, την πολιτική καθώς και σε άλλα επίκαιρα κοινωνικά θέματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την αίτηση και τους όρους συμμετοχής στην ιστοσελίδα: www.beyondborders.gr.

Το «Πέρα από τα Σύνορα» διεξάγεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Το διοργανώνει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και πέρασε για μια χρονιά ακόμα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα τελευταία επτά χρόνια, το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης, το πανέμορφο και ακριτικό Καστελλόριζο, φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ, που έχει στόχο να αναδείξει τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του μικρού Αιγαιοπελαγίτικου. νησί και ταυτόχρονα να το κάνει γνωστό σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Εκεί, κάτω από τον έναστρο ουρανό, με θέα το υπέροχο φυσικό λιμάνι του νησιού, στο μέσον της πλακόστρωτης πλατείας και δίπλα σ’ ένα από τα μοναδικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς σπίτια, Έλληνες και ξένοι προσκεκλημένοι, μαζί με τους ντόπιους κατοίκους, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό φεστιβάλ. Χωρίς προβολείς και κόκκινα χαλιά. Χωρίς μακροσκελείς λόγους. Χωρίς επίσημο ένδυμα και φωτογραφικά φλας. Κι όμως, η απλότητα του χώρου σε συνεπαίρνει. Οι πράξεις των ανθρώπων μεταμορφώνονται σε αρχοντιά. Η θαλασσινή αύρα σε ταξιδεύει καθώς το ένα μάτι κοιτάει τις ταινίες που προβάλλονται και το άλλο κοντοστέκεται στην άκρη του λιμανιού πάνω στο κάστρο…

Η συνάντηση αυτή των διαφορετικών ανθρώπων που αγαπούν την τέχνη γίνεται μέσα σ’ ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς, εκεί, στην άκρη του Αιγαίου και της Ελλάδας. Τα λόγια τους είναι τόσα όσα έπρεπε να περιγράψουν τα νοήματα. Τίποτα σε αυτή τη συνύπαρξη φύση, τέχνης, πολιτισμού και ανθρώπινης δημιουργίας δεν είναι παραπάνω από όσο έπρεπε.

Αυξημένο ενδιαφέρον χρόνο με τον χρόνο

Μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο φυσικό, κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον διαγωνίζονται κάθε χρόνο οι ταινίες που επιλέγονται από μια διεθνή κριτική επιτροπή. Κάθε χρόνο, η δυναμική του φεστιβάλ μεγαλώνει όλο και περισσότερο με δεκάδες σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο να δηλώνουν συμμετοχή και να καταθέτουν τις ταινίες τους.

Όπως επισημαίνει η γεν. γραμματέας του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, καθηγήτρια της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Ειρήνη Σαρίογλου, το έργο της επιτροπής που επιλέγει τις ταινίες είναι πολύ δύσκολες καθώς όλες παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, οπότε πρέπει να τηρηθούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί ώστε στην τελική εβδομάδα του φεστιβάλ. να φθάσουν οι πιο αξιόλογες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ο Σαρίογλου υπογραμμίζει ότι ο στόχος των στελεχών και των φίλων του ΙΔΙΣΜΕ είναι το Καστελλόριζο «ν’ αποτελούσε τόπο συνάντησης για τους δημιουργούς του ιστορικού και κοινωνικοπολιτικού ντοκιμαντέρ, προσελκύοντας σημαντικούς εκπροσώπους του κινηματογράφου, των γραμμάτων και των τεχνών στο ακριτικό νησί από όλο τον κόσμο».

«Η χρησιμότητα του Φεστιβάλ δεν περιορίζεται μόνο στην τοπική κοινωνία και στους θερινούς δήμους του», λέει, εξηγώντας πως «το όραμα του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση: να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο».

Διεθνείς και διαγωνιστικού χαρακτήρα, το Φεστιβάλ απονέμει κάθε χρόνο έξι βραβεία με την ευγενική μέριμνα της Βουλής των Ελλήνων, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων. Με την ολοκλήρωσή του, το Φεστιβάλ ταξιδεύει στην Ελλάδα κι όπου αλλού προσκληθεί. Το «Πέρα από τα Σύνορα» τελείωσε και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Μεγίστης».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση