01:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Παντελής Βούλγαρης σημάδεψε το νέο ρεύμα του κινηματογράφου – Έρχεται χορταστική ρετροσπεκτίβα στην ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο Παντελής Βούλγαρης και η ταινία του «Νύφες»

Ο Παντελής Βούλγαρης και η ταινία του «Νύφες»

30.11.2022
23:35
Τελευταία ενημέρωση: 01/12/2022 • 11:28
Όπως επισημαίνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «ο Παντελής Βούλγαρης αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκφραστές του νέου ρεύματος»

Την τιμητική του θα έχει ο Παντελής Βούλγαρης με μια ρετροσπεκτίβα των ταινιών μυθοπλασίας που έχει υπογράψει ο σκηνοθέτης, σε εκδήλωση που διοργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 8 με 15 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ρετροσπεκτίβα στον Παντελή Βούλγαρη, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία πριν λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, εξερευνά τις πολυσύνθετες και γοητευτικές πτυχές του έργου ενός από τους κορυφαίους σκηνοθέτες του ελληνικού σινεμά.

Μια μοναδική ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη 12 μεγάλου μήκους ταινίες του, από το Προξενιό της Άννας μέχρι την πιο πρόσφατη δημιουργία του, το Τελευταίο σημείωμα, και μάλιστα με την παρουσία συντελεστών από κάθε ταινία. Μαζί θα προβληθούν και τέσσερις μικρού μήκους ταινίες του σπουδαίου ‘Ελληνα δημιουργού.

Παντελής Βούλγαρης, ένας από τους βασικούς εκφραστές του νέου ρεύματος

Όπως επισημαίνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «ο Βούλγαρης αποτέλεσε έναν από τους βασικούς εκφραστές του νέου ρεύματος του Ελληνικού Κινηματογράφου (ΝΕΚ), και συνετέλεσε αποφασιστικά στην ανανέωση της γραφής και της οπτικής του.

Ήδη από την πρώτη του ταινία, Το προξενιό της Άννας (1972), διαμορφώνει την προσωπική του γραφή και αποσπά 3 βραβεία στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ βρίσκεται εξόριστος από την χούντα.

Ο Παντελής Βούλγαρης διαμορφώνει μια μακρά πορεία με αγαπημένες και σημαντικές ταινίες -αφηγήσεις που επικεντρώνονται στο πέρασμα της κοινωνίας από την πολιτική των αποκλεισμών και των διακρίσεων (Happy day, Πέτρινα Χρόνια) στην πολιτική των ταυτοτήτων (Όλα είναι δρόμος, Νύφες).

Ας θυμηθούμε ότι στις Νύφες, ο Νόρμαν, ο φωτογράφος, ίσως να είναι και πιο κοντά στον ίδιο τον σκηνοθέτη, ο οποίος επιμένει να φωτογραφίζει-κινηματογραφεί τα μικρά πράγματα που οι άλλοι προσπερνούν. Αυτή είναι η ματιά του Βούλγαρη: επιμένει στην απεικόνιση των ταπεινών, των άσημων ανθρώπων που οι άλλοι προσπερνούν…».

Αυλαία με την πρώτη ταινία του Παντελή Βούλγαρη

Την αυλαία του αφιερώματος θα σηκώσει στη μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος στις 8/12 «Το Προξενιό της Άννας», παρουσία του Παντελή Βούλγαρη αλλά και της πρωταγωνίστριας της ταινίας Άννας Βαγενά.

Ο εμβληματικός Έλληνας σκηνοθέτης θα είναι παρών στις προβολές του αφιερώματος για να υποδεχθεί αγαπημένους του συνεργάτες μπροστά και πίσω από την κάμερα, που θα προλογίζουν τις ταινίες.

Όπως η Θέμις Μπαζάκα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Δημήτρης Καταλειφός, Aνδρέας Κωνσταντίνου, Κατερίνα Πολέμη, Περικλής Χούρσογλου, Γιώργος Φρέντζος Νίκος Καβουκίδης και η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, σύντροφος του Παντελή Βούλγαρη στη ζωή αλλά και στην τέχνη, αφού έχει υπογράψει το σενάριο πολλών από τις ταινίες του.

Αναλυτικότερος πληροφορίες για το αφιέρωμα στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr

Τι είναι η ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ένας πολιτιστικός φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει ως στόχο την έρευνα, συγκέντρωση, διάσωση και προβολή της ελληνικής και παγκόσμιας κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος είναι, από το 1983, τακτικό μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF) και ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE). Συμμετέχει επίσης στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και στην Κριτική Επιτροπή Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων ποιότητας.

Αναλυτικά ο σκοπός της λειτουργίας της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μπορεί να συνοψιστεί στα ακόλουθα σημεία:

  • H συγκέντρωση ταινιών κινηματογράφου παντός είδους, ελληνικής ή αλλοδαπής παραγωγής, η ταξινόμησή τους, η συντήρηση, η διαφύλαξη και η διάδοση αυτών.
  • Η συγκέντρωση και διαφύλαξη των κινηματογραφικών τεκμηρίων (φωτογραφίες, άρθρα, βιβλία, σενάρια, μακέτες σκηνικών, εφημερίδες, κοστούμια, διαφημιστικό υλικό, προγράμματα και γενικά στοιχεία που έχουν σχέση με την ιστορία του Κινηματογράφου).
  • Η σύνδεση του ιδρύματος με αλλοδαπούς ομοειδείς οργανισμούς και τη FIAF, καθώς και την ανάπτυξη πνευματικών, καλλιτεχνικών σχέσεων και κοινών εκδηλώσεων με αυτά.
  • Η οργάνωση τακτικών προβολών, η έρευνα της τεχνικής και ιστορικής εξέλιξης του κινηματογράφου και, τέλος, η δημιουργία Μουσείου Κινηματογράφου.

Πρόσβαση

Σημαντική προσφορά της Ταινιοθήκης αποτελεί ο τομέας παροχής υπηρεσιών σε ερευνητές του κινηματογράφου, σπουδαστές, καθηγητές, κριτικούς κινηματογράφου, δημοσιογράφους και κάθε ενδιαφερόμενο, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

Με μια πλούσια και ενημερωμένη συλλογή βιβλίων, η εξειδικευμένη κινηματογραφική βιβλιοθήκη, μαζί με την σπάνια συλλογή κινηματογραφικών ταινιών σε βίντεο που διαθέτει η Ταινιοθήκη, αλλά και η χρήση του ψηφιακού αναγνωστηρίου, βοηθούν σημαντικά τον σύγχρονο μελετητή.

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η μηχανογράφηση που αφορά στο σύνολο της Ελληνικής φιλμογραφίας, ώστε η πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές να γίνει ευχερέστερη και αμεσότερη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση