05:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:22
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Το τετραώροφο κτίριο όπου έζησε η Μαρία Κάλλας στην Πατησίων θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

Το κτίριο επί της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας / Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων

Το κτίριο επί της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας / Φωτογραφία: Δήμος Αθηναίων

10.08.2023
16:43
Τελευταία ενημέρωση: 11/08/2023 • 9:24
Το κτίριο όπου έζησε η Μαρία Κάλλας θα αποκατασταθεί από τον Δήμο Αθηναίων και θα στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης

Το πανέμορφο τετραώροφο κτίριο επί της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας, διατηρητέο αλλά εγκαταλελειμμένο για χρόνια, θα «ζωντανέψει» και πάλι και μάλιστα θαστεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης «Maria Callas».

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας», έχει προχωρήσει σε προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για την αποκατάσταση και ανακατασκευή του, ώστε να αναδειχθεί και να πάρει ως ζωντανό κύτταρο τη θέση που του αξίζει μέσα στην πόλη (η δυνατότητα κατάθεσης των προσφορών έχει οριστεί έως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου). Τώρα, με την επιμονή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και της επικεφαλής της Ακαδημίας, σοπράνο Βάσως Παπαντωνίου, το έργο προχωρά στο επόμενο στάδιο.

«Η Αθήνα έχει ανάγκη να διασώσει τα πιο όμορφα κτίριά της, όπως αυτό το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό στολίδι, στο οποίο έζησε τα παιδικά της χρόνια η Μαρία Κάλλας. Θέλουμε να τους δώσουμε ξανά πνοή, ώστε ν’ ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους, να γίνουν επισκέψιμα για όλους τους Αθηναίους», δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης και συνέχισε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα τέτοιο κτίριο ιστορικής σημασίας, παίρνει το δρόμο της αποκατάστασης, δικαιώνοντας την επιμονή μας, αλλά και τις μακρόχρονες προσπάθειες της διοίκησης της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης και ειδικά της προέδρου της Βάσως Παπαντωνίου. Το σπίτι της Μαρίας Κάλλας θα λάμψει ξανά, ώστε να στεγάσει την Ακαδημία και τα όνειρα όλων όσοι αγαπούν τη Λυρική Τέχνη».

Από τη δική της πλευρά, η κ. Παπαντωνίου ανέφερε: «Η πίστη μας δικαίωσε την προσπάθειά μας. Βρισκόμαστε σήμερα στην ιστορική στιγμή, που το κτίριο της οδού Πατησίων, όπου έζησε η Μαρία Κάλλας, θα ξαναβρεί τη χαμένη του ταυτότητα. Δώρο στα εκατό χρόνια από την γέννησή της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και εκ μέρους του ΔΣ, τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, που εισηγήθηκε στον τ. υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη το αίτημά μας, και συνέβαλε στην υποστήριξή του για να δοθεί το ΕΣΠΑ, για την αποκατάσταση του κτιρίου. Η “Ανάπλαση της Αθήνας”, οργανισμός του Δήμου Αθηναίων, έχει αναλάβει τις ενέργειες και την επιλογή του αναδόχου, μέσω διαγωνισμού».

Ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης και τ. βουλευτής Επικρατείας Βασίλης Βασιλικός, έχοντας παρακολουθήσει τη μακρά πορεία της αναζήτησης ώστε να βρεθούν οι φορείς που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτού του ιστορικού έργου, επισήμανε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τόσο τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, που συνέβαλαν καταλυτικά στην ένταξη στο ΕΣΠΑ, της ανακατασκευής του κτιρίου της οδού Πατησίων 61 και στην τωρινή αναγγελία του Διαγωνισμού, μέσω της “Ανάπλασης της Αθήνας”. Το εμβληματικό τετραώροφο κτίριο, λόγω της αρχιτεκτονικής του αξίας, αλλά και της σύνδεσής του με την κορυφαία Ελληνίδα σοπράνο, είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία».

Το διατηρητέο κτίριο της οδού Πατησίων

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι διατηρητέο 1.442 τ.μ., εξαιρετικής αρχιτεκτονικής αισθητικής, επιρροής Jugendstil και βρίσκεται στην «καρδιά» της Αθήνας. Είναι καταγεγραμμένο στη συλλογική μνήμη ως «το σπίτι της Κάλλας», καθώς η κορυφαία υψίφωνος έζησε σε αυτό τα παιδικά της χρόνια, όταν το 1937 επέστρεψε από την Αμερική με την οικογένειά της έως το 1945.

Με την επιτάχυνση των διαδικασιών από τον Δήμο Αθηναίων για την αποκατάστασή του, επιτυγχάνεται ένας διπλός σκοπός. Να αναβιώσει το ιστορικό σπίτι στο οποίο έζησε η Μαρία Κάλλας, αλλά και να λειτουργήσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη Λυρική Τέχνη. Για να μπορέσει να λειτουργήσει το επί δεκαετίες εγκαταλελειμμένο κτίριο και να στεγάσει την Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, θα προηγηθούν εργασίες που αφορούν στην αποκατάσταση των προσόψεων και της στέγης, καθώς και όλων των διατηρητέων τμημάτων του εσωτερικού του.

Επίσης, όπου απαιτείται, θα ενισχυθεί η ανακατασκευή του εσωτερικού φέροντος οργανισμού, που έχει υποστεί βλάβες από τον σεισμό και από παλαιότερη πυρκαγιά στους πρώτους ορόφους. Το κτίριο που θα δημιουργηθεί, θα πληροί όλες τις σύγχρονες λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές για τη συγκεκριμένη χρήση, ενώ έχει προβλεφθεί η χρήση του από άτομα με αναπηρία και κινητικές δυσκολίες.

Μετά την αποκατάστασή του το κτίριο θα παραδοθεί στην ΑΜΚΕ «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΛΥΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ MARIA CALLAS», ώστε να στεγάσει την ομώνυμη Ακαδημία, που θα παρέχει ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο στη Λυρική Τέχνη. Η Ακαδημία θα διδάσκει μεθοδικά και με συγκεντρωμένες όλες τις δεξιότητες που αφορούν στη Λυρική Τέχνη, κάτι που λείπει όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από πολλές ακαδημίες του εξωτερικού.

Το σπουδαίο στοιχείο της σύνδεσης του κτιρίου με την περίοδο των μουσικών σπουδών και την πρώιμης καριέρας της Ελληνίδας υψιφώνου, θα συμβάλει στην προβολή των δραστηριοτήτων της Ακαδημίας Λυρικής Τέχνης «Maria Callas», η οποία θα παρέχει σπουδές αναγνωρισμένες και ισάξιες αυτών των μουσικών Ακαδημιών και Σχολών της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας τη μουσική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Η Ακαδημία αναμένεται να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτιστικού brand για την πόλη της Αθήνας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του νέου Μουσείου «Maria Callas» και του ομώνυμου Μουσικού Δημοτικού Θεάτρου από τον Δήμο Αθηναίων.

Το έργο για την αποκατάσταση του κτιρίου, έχει προϋπολογισμό ύψους 6.869.600 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με ποσοστό δημόσιας δαπάνης 100%.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση