07:21
20/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
07:21
20/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι θρυλικοί Jethro Tull κατακευρανώνουν τη Βρετανία για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»

Το συγκρότημα Jethro Tull

Το συγκρότημα Jethro Tull

21.09.2022
19:45
Τελευταία ενημέρωση: 22/09/2022 • 0:08
Σφοδρή κριτική από τους Jethro Tull

Αύριο, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ένα από τα πιο ιστορικά συγκροτήματα στην ιστορία της ροκ μουσικής, οι Jethro Tull επιστρέφουν στην Ελλάδα για δύο μοναδικές εμφανίσεις.

Οι Βρετανοί, με μια καριέρα που ξεπερνά τις 4 δεκαετίες, έχουν αποτελέσει σημείο αναφοράς για την συμβολή τους στην μουσική αποτελώντας πηγή έμπνευσης για δεκάδες σημαντικούς καλλιτέχνες. Αναπόσπαστο κομμάτι του συγκροτήματος, ο εμβληματικός frontman, Ian Anderson, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται εκφράζει το δέος και τον θαυμασμό του προς την Ελλάδα, ένω δεν φοβάται να αγγίξει θέματα που πολλές φορές ξεπερνούν το φάσμα της μουσικής.

Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψή του στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια αρκετά σημαντική δήλωση που δύσκολα θα μείνει απαρατήρητη από τον Βρετανικό Τύπο. Το θέμα δεν είναι άλλο από εκείνο των γλυπτών του Παρθενώνα, δείχνοντας τον δρόμο αλλά και μια οπτική που σίγουρα πολλοί δεν είχαν προσεγγίσει.

Η θέση των Jethro Tull για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

«Η κλοπή διαφόρων εθνικών ιστορικών μνημείων κατά τη διάρκεια των αιώνων από άλλες χώρες είναι αναγκαίο να αναγνωριστεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν, ίσως, προσωρινά πιο ασφαλή σε ξένα χέρια και θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από πολύ περισσότερα άτομα σε διάσημα μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο.

Αλλά αυτό ήταν τότε. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το σήμερα. Η επιστροφή των λεγόμενων μαρμάρων θα έπρεπε να ήταν βασική προτεραιότητα για το Βρετανικό Μουσείο.

Όμως, το 2021, η απόφαση της Βρετανικής κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον να υποστηρίξει τη συνέχιση της παραμονής αυτών των ιστορικών θησαυρών ήταν αξιοθρήνητη, την ίδια ώρα που πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι και πολιτικοί υποστηρίζουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Ίσως ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να ξανασκεφτεί το θέμα.

Άλλωστε, η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει ένα ακριβές αντίγραφο για το Βρετανικό Μουσείο, όπως πολλά από αυτά αντικαθιστούν άλλα ανεκτίμητα κειμήλια. Πώς θα ένιωθε ο νέος μας Βασιλιάς Κάρολος Γ’ αν το Βασιλικό Στέμμα φυλασσόταν μόνιμα σε μουσείο στην Αθήνα;»

Άρθρο των Times για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στις αρχές Αυγούστου, οι Times του Λονδίνου δημοσίευσαν άρθρο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τίτλο «Γιατί τα Μάρμαρα του Ελγιν ενδέχεται τελικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα – Το Βρετανικό Μουσείο θέλει να κάνει μια συμφωνία για να τελειώσει μια μνησικακία δύο αιώνων με την Αθήνα – Τι άλλαξε τις απόψεις τους;».

Η αρθρογράφος Σάρα Μπάξτερ επισήμαινε ότι «την περασμένη εβδομάδα, Έλληνες επίσημοι συγκεντρώθηκαν στους δροσερούς κήπους του προεδρικού μεγάρου για να γιορτάσουν την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας. Στη δεξίωση παρέστη και η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, που είναι πολύ αγαπητή στην Ελλάδα για τα ιστορικά της μυθιστορήματα, επαναφέροντας ένα καυτό θέμα: την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Ελγιν δέχτηκε έντονη επίθεση από τον Λόρδο Βύρωνα ως πράξη λεηλασίας αλλά και τον μετέπειτα πρωθυπουργό και πρώην φοιτητή της Οξφόρδης που ονομαζόταν Μπόρις Τζόνσον σχεδόν δύο αιώνες αργότερα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση