21:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής: Κατανυκτική ατμόσφαιρα σε 17 τοπόσημα στην Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας (βίντεο)

Μέτρα στην εστίαση κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: Eurokinissi

11.04.2022

18:54

Ένας νέος θεσμός για τη Μεγάλη Εβδομάδα το «Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής»

Πάνω από 400 καλλιτέχνες θα λάβουν μέρος στη νέα εκδήλωση θεσμό από το υπουργείο Πολιτισμού και ο λόγος για το «1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής»!

Μια νέα διοργάνωση μεγάλης κλίμακας, που θα πραγματοποιηθεί από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Τετάρτη σε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας, παρουσιάστηκε σήμερα στον όμορφο κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας. Η διοργάνωση, η πρώτη στο είδος της που ευελπιστεί να γίνει θεσμός, αποτελεί μια σύμπραξη δυνάμεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και εποπτευόμενων φορέων του, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Eurolife FFH. Η ιδέα και η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη.

Περισσότεροι από 400 νεότεροι και διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, μουσικοί, χορωδοί, τραγουδιστές, ψάλτες, συνθέτες, ηθοποιοί, αρχιμουσικοί συμμετέχουν σε μια πρωτόγνωρη βιωματική εμπειρία κατάνυξης στους δρόμους της Πλάκας και του κέντρου της Αθήνας.

Η μουσική σκυταλοδρομία του 1ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής θα φέρει σπουδαία έργα της παγκόσμιας μουσικής, της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας, με θεματικό άξονα τη λατρεία, στο Μουσείο της Ακρόπολης, τη Μητρόπολη Αθηνών, το Φετιχιέ Τζαμί, το Λουτρό των Αέρηδων, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας, το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, το εκκλησάκι του Παπαδιαμάντη (Ναός Αγίου Ελισαίου), το Μουσείο Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, τον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Αγ. Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, αλλά και σε τρεις διαδρομές με τις Μπάντες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού σε Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Αποστόλου Παύλου – Πλατεία Καπνικαρέας, Περιφερειακό Ακρόπολης και Μητροπόλεως – Μοναστηράκι.

«Σε τρεις ημέρες 62 συναυλίες»

«Δημιουργούμε έναν ακόμα θεσμό για τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, μια περίοδο με μεγάλη κατανυκτική ατμόσφαιρα που συνδέεται με τη λατρεία, με τη θρησκευτική πίστη, αδογμάτιστα. Οι μέρες αυτές αγγίζουν τον καθένα από εμάς στις πολύ ευαίσθητες προσωπικές του στιγμές και χορδές. Από την άλλη, αυτό το Φεστιβάλ έρχεται να ενταχθεί στην ευρύτερη πολιτική την οποία έχουμε, της σύνδεσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τα νεότερα και τα σύγχρονα δημιουργήματα του Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, σήμερα, κατά την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ.

«Έχουμε 17 ιστορικά τοπόσημα της Πλάκας και του Κέντρου της Αθήνας που τις τρεις πρώτες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα φιλοξενήσουν έναν μαραθώνιο 62 συναυλιών και καλλιτεχνικών δράσεων, με 400 μουσικούς, καλλιτέχνες, χορωδούς, ψάλτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς προσφέροντας μας για πρώτη φορά αυτή την βαθιά κατάνυξη που συνδέεται με τη λατρεία. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι είμαστε εδώ και παρουσιάζουμε και εγκαινιάζουμε αυτό το Φεστιβάλ», τόνισε η υπουργός.

«Είμαστε υπερήφανοι που στηρίζουμε το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, μια διοργάνωση μεγάλης κλίμακας που αποτελείται από συναυλίες και εκδηλώσεις για να προσφέρει δωρεάν σε κάθε άνθρωπο που θα την παρακολουθήσει μια μοναδική βιωματική εμπειρία. Για τρεις ημέρες οι γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που θα φιλοξενήσουν τις συναυλίες και τα δρώμενα αυτού του Φεστιβάλ θα γεμίσουν με κόσμο, αποδεικνύοντας έτσι ότι μέσω της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα μπορούν να προκύψουν και να υλοποιηθούν πρωτοβουλίες με πολύ μεγάλη αξία για όλους μας», σημείωσε ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου της Eurolife FFH, που διέθεσε το μεγαλύτερο ποσοστό των εξόδων για το Φεστιβάλ (περίπου το 70-80%), ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από το ΥΠΠΟΑ.

«Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής φιλοδοξούμε να γίνει η πρώτη μας μεγάλη ανοικτή συνάντηση στο κέντρο της Αθήνας μετά τα χρόνια της πανδημίας. Μέσα στην κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας, οι δεκάδες συναυλίες της Λατρευτικής Μουσικής σε μοναδικά τοπόσημα της Πλάκας θα αποτελέσουν την ιδανική αφορμή για να βιώσουμε ξανά την έννοια του «μαζί» και να περιηγηθούμε στους ανοιξιάτικους δρόμους της πόλης μας. Το 1ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής προσκάλεσε κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές, σημαντικά σύνολα, μουσικούς, συνθέτες με αναθέσεις έργων -πέντε ήταν οι αναθέσεις έργων- να παρουσιάσουν ένα πανόραμα της Λατρευτικής Μουσικής με πολύ ευρείες αισθητικές και εννοιολογικές συνθέσεις», επισήμανε ο Γιώργος Κουμεντάκης, που έκανε μια σύντομη αναφορά στις εκδηλώσεις του προγράμματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα, μεγάλο μέγεθος και ποιότητα.

Αρχίζει τη Μεγάλη Δευτέρα

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα δοθεί τη Μεγάλη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, διασκευή Γιάννη Μπελώνη, διεύθυνση Στάθη Σούλη, σολίστ τη Νατάσα Μποφίλιου και συμμετοχή των Chóres της Μαρίνας Σάττι. Η συναυλία θα επαναληφθεί στις 8.30 στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται ότι η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι ελεύθερη, χωρίς προκρατήσεις, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας πολλών από τους χώρους του φεστιβάλ, αρκετές από τις συναυλίες επαναλαμβάνονται έως και τρεις φορές την κάθε μέρα, για να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό να τις παρακολουθήσει. Οι συναυλίες του φεστιβάλ θα έχουν σύντομη διάρκεια (από 25 έως 40 λεπτά κατά μέσο όρο) προκειμένου οι θεατές να παρακολουθήσουν περισσότερες από μία, αν το επιθυμούν.

Οι αποστάσεις μεταξύ των χώρων είναι μικρές, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν πολλές από τις δράσεις του φεστιβάλ. Το αναλυτικό πρόγραμμα είναι αναρτημένο στο nationalopera.gr & στο digitalculture.gov.gr, ενώ στο έντυπο που θα διανέμεται στους θεατές θα υπάρχει χάρτης με τους χώρους, συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων και QR code για παραπομπή στο αναλυτικό πρόγραμμα στον ιστότοπο της ΕΛΣ. Στους χώρους θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση