20:27
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:27
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Εισβολέας, το πρώην «Τιγρέ Σποράκι», που ανακάλυψε το «ραπ-μπέτικο» – Ένωσε τη ραπ με το μπουζούκι και τον μπαγλαμά (βίντεο)

Ο ράπερ Εισβολέας / Φωτογραφία: Instagram

Ο ράπερ Εισβολέας / Φωτογραφία: Instagram

Ο Θάνος Νικηταράς
24.03.2023
20:55
Τελευταία ενημέρωση: 25/03/2023 • 17:12
Ο Εισβολέας, ή κατά κόσμον Λιάκος, είναι ένας από τους κορυφαίους ράπερ της ελληνικής σκηνές

Ο Ηλίας Παπανικολός, ή αλλιώς Εισβολέας όπως είναι το ψευδώνυμό του στη ραπ σκηνή, γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1981 και έγινε γνωστός κυρίως λόγω της συμμετοχής του στους Άλφα Γάμα, αλλά και το ντουέτο του με τον Τάκι Τσαν στα Τιγρέ Σποράκια.

Ο Εισβολέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κυψέλη. Τελείωσε το δημοτικό και ήθελε να γίνει φυσικομαθηματικός, αλλά αφού δεν το κατάφερε ασχολήθηκε με τη μουσική.

Με το hip hop άρχισε να ασχολείται από 16 χρονών με τις παρέες του. Άλλος έκανε ραπ και άλλος sampling. Το έναυσμα προήλθε από τον μεγαλύτερο αδερφό και από τους φίλους του. Από μικροί άρχισαν με samples και στην πορεία έμαθαν μουσική. Η επιρροή του ήταν κυρίως συγκροτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Άλφα Γάμα και οι… «πίπες στις τουαλέτες»

Ο Εισβολέας ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική το 1997 όταν και συνάντησε τον Γέλω και τον Ταραξία, με τους οποίους δημιούργησε τους Άλφα Γάμα (Άγνωστοι Γνωστοί), ενώ ενδιάμεσα είχε δημιουργήσει το σχήμα Σκοτεινή πλευρά με τον Γέλω, που ωστόσο διαλύθηκε το 1998.

Με τους Άλφα Γάμα κυκλοφόρησε δύο δίσκους: το Νεοέλληνα Άκου το 2000 και το Αγνωστοφοβία το 2001, ωστόσο το 2001 σταμάτησε να έχει επαφή με τον Ταραξία και λίγο αργότερα το συγκρότημα διαλύθηκε.

Ο Εισβολέας το 2003 ίδρυσε μαζί με τον Τάκι Τσαν τα Τιγρέ Σποράκια, το οποίο ήταν ένα διαφορετικό funky συγκρότημα που «ένωνε» τους ΖΝ με του ΑΓ.

Με τον Τάκι Τσαν έβγαλε το 2004 και ένα από τα πιο θρυλικά τραγούδια της εποχής, το οποίο είχε ακουστεί σε όλα τα κλαμπ, το «Πάμε Όλοι Μαζί», το οποίο είχε και την μυθική ατάκα… «απαγορεύονται οι πίπες, στις τουαλέτες».

Το 2004 ο Εισβολέας πλαισίωσε τον Γέλω και έναν χρόνο αργότερα με την βοήθεια του Alx, έβγαλαν το πρώτο τους βίντεο κλιπ με τίτλο Κάνε πίσω, ενώ το 2007 κυκλοφόρησαν το Πολεμιστές ζωής.

Την ίδια εποχή έβγαλε και τους πρώτους του σόλο δίσκους, ο Τρόπος Ζωής το 2004, το Με τις Πάντες Μόνο το 2005, η Χαλαρουίτα το 2007, το Αλήθειες Αυθόρμητες το 2007, το Νταλαβέρι με το Γνήσιο το 2008 και η Καλή Φάση το 2009.

Το ραπ-μπέτικο

Η μεγάλη αλλαγή στην καριέρα του Εισβολέα έρχεται στο 2010, όταν και κυκλοφορεί το δίσκο Γκέγκε, ο οποίος διαθέτει έντονο το ρεμπέτικο στοιχείο, ταυτόχρονα ο στίχος του ξεκινά να αποκτά πιο πολιτικό στοιχείο.

Ο ίδιος ο Εισβολέας χαρακτηρίζει την μουσική του ραπ-μπέτικο υπογραμμίζοντας αυτό ακριβώς ενώ σε όλο τον δίσκο χρησιμοποιούνται ελληνικά όργανα όπως το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς.

Έναν χρόνο αργότερα ήρθε ο δίσκος Όνομα και Πράμα με τα Τιγρέ Σποράκια, ενώ το 2012 ο στίχος του γίνεται ακόμη πιο ριζοσπαστικός, με τον δίσκο «Ο Μύθος Καταρρέει» να έχει 14 τραγούδια με έντονο πολιτικό στοίχο.

Στίχοι του αναφέρουν μεταξύ άλλων: «τους γραμματείς και τους Φαρισαίους τις χώρας που τους πήραμε χαμπάρι και φωνάζουν βοήθεια» και «οι σάπιες συνειδήσεις τελικά είναι Κίρκη, έπρεπε να πτωχεύσουμε για να καταρρεύσουν οι μύθοι;». Να τονίσουμε ότι ο δίσκος έγινε  σε συνεργασία με τον παραγωγό Eversor.

Ο Εισβολέας κάνει μια ακόμη αλλαγή στην καριέρα του το 2019, όταν από Εισβολέας γίνεται… Λιάκος, όπως άλλωστε ονομάζεται και ο δίσκος του, «Λιάκος vs Εισβολέας».

«Aπελευθερώθηκα από τον Εισβολέα και έγινα ο Λιάκος. Ο πρώτος πάντα θα με ακολουθεί αλλά θέλω να με φωνάζουν Λιακο», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Με έντονο ρεμπέτικο στοιχείο είναι όλοι οι τελευταίοι δίσκοι του Εισβολέα, η Ανθρωπιά Σκοτώνεται το 2015, Λιάκος vs Εισβολέας το 2015 και Ήρωες το 2015.

Παράλληλα κάνει συνεργασίες με την Ιουλία Καραπατάκη, με την οποία βγάζουν τραγούδια όπως η «Μπανιστιρτζού» και το «Φύσα σιωπηλά».

Η επιτυχία του Εισβολέα στη μουσική του εξασφάλισε και ένα «εισιτήριο» για την τηλεόραση, καθώς την Παρασκευή (24/3) θα εμφανιστεί στη σειρά, «Τα Νούμερα» της ΕΡΤ.

«Ήμουν σεξιστής και έλεγα μ@λ@κίες»

«Ήμουν ένας σκληρός ράπερ, που είχα σεξισμό, έλεγα μαλακίες, τα χόρτα μου, τα έτσι μου, τα αλλιώς μου, και έπρεπε να κρατάω αυτό το πράγμα, γιατί ήταν η ταμπέλα μου. Το 2010 άλλαξε αυτό, όταν έγραψα το “Πέφτω και σηκώνομαι”. Όταν άρχισα να αλλάζω ως άνθρωπος, ξεκλείδωσε μέσα μου ένα άλλο πράγμα. Δεν φοβάμαι πια να τσαλακωθώ, να πω στον άλλο “Ρε φίλε, ξέρεις κάτι; Είμαι φλώρος και αγαπώ”», είπε στο The Magazine το 2021, δείχνοντας την αλλαγή του, τόσο σαν ράπερ, όσο και σαν άνθρωπος.

Ο Εισβολέας έχει κάνει προσφάτως και ένα πολιτικό σχόλιο, το οποίο είχε στόχο τον γιο του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε γράψει για μια αντιπολεμική συναυλία με αφορμή την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία:

«Στην συναυλία ειρήνης συμμετέχει ο Εισβολέας, ο Θανάσιμος, ο Δημήτρης Μητσοτάκης (ΛΟΛ).

Αυτοί δεν απλοί τραγουδιστές. Μιλάμε για τους Galacticos της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής.

Πάντως, για όσους έχουν σκοπό να φέρουν Ουκρανικές σημαίες στην συναυλία (εδώ γελάμε όλοι)… Φιλική υπενθύμιση. Μπλε από πάνω, κίτρινο από κάτω. Έχετε μια τάση να τα μπερδεύετε», έγραφε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Εισβολέας είχε απαντήσει στον γιο του πρωθυπουργού μέσω Instagram: «Μητσοτάκη, ο οποίος είχε κάνει Κωτσάκη θα έπρεπε να στείλω όπλα που θα σκοτώσουν παιδιά για να είμαι στα μάτια σου δημοκράτης και μορφωμένος, γιατί το να διαδηλώνω κατά του πολέμου, ειδικά με το ψευδώνυμο εισβολέας, με κάνει φασίστα, αμόρφωτο και πλυντήριο για τον Πούτιν!

Όσο πιο χαζός είσαι τελικά σε αυτήν την χώρα οι πιθανότητες να γίνεις Πρωθυπουργός είναι τεράστιες!»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση