Συντονισμένα βήματα γίνονται για την ένταξη του μυστικού Αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Νικόπολης που «απλώνεται» σε μία έκταση δεκάδων στρεμμάτων, αποτελεί έναν αρχαιολογικό θησαυρό, που φιλοδοξία είναι να αποτελέσει ένα Πρότυπο Αρχαιολογικό Πάρκο παγκοσμίου φήμης, σύμφωνα με το visitpreveza.
Η πόλη ιδρύθηκε ως σύμβολο της μεγάλης νίκης του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα Οκταβιανού και μετέπειτα Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου ενάντια στο Μάρκο Αντώνιο και την Κλεοπάτρα Ζ΄ της Αιγύπτου στο Άκτιο το 31 π.Χ. και άκμασε κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.
Μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί ανάμεσα σε εντυπωσιακά ψηφιδωτά ευρήματα και να δει από κοντά τα ρωμαϊκά τείχη, το ρωμαϊκό θέατρο, το εντυπωσιακό ωδείο, το νυμφαίο, τις ρωμαϊκές θέρμες της Αρχαίας Νικόπολης, ρωμαϊκές οικίες, καθώς και το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί το περιβόητο Μνημείο της νίκης του Αυγούστου στη ναυμαχία του Ακτίου.
Μπορεί επίσης ο επισκέπτης να δει την επίδραση του χριστιανισμού στη Νικόπολη, να ενημερωθεί για τον διάσημο στωικό φιλόσοφο Επίκτητο και να συμμετέχει σε ένα “μαγικό ταξίδι” στην περίφημη πόλη της Νίκης.
Νικόπολη: Βάζει πλώρη για την UNESCO
Παράλληλα, σύμφωνα με το epiruspost, πλώρη για την UNESCO με συγκεκριμένα και συντονισμένα βήματα βάζει ο αρχαιολογικός χώρος της Νικόπολης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ανοίξει εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, όμως τώρα φτάνει το πλήρωμα του χρόνου.
Μάλιστα σκοπός είναι ο φάκελος να κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού το 2024 ή το αργότερο το 2025.
Ο δρόμος για την ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς χάρη στα έργα που γίνονται και κυρίως σε αυτά που επιτρέπουν πλέον την ενοποίηση του χώρου και την μετατροπή του σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα αρχαιολογικά πάρκα της χώρας.
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν προσδιορίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Πολιτισμού με την συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, της Υπουργού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου.
Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν μέχρι τον Ιανουάριο θα εγκριθούν οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται στην Αρχαία Νικόπολη ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα εκπονηθούν οι μελέτες που απαιτούνται για τη συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας, ενώ το ίδιο διάστημα, μελέτες που είναι ήδη ώριμες θα πάρουν το δρόμο της υλοποίησης και μια σειρά από έργα, όπως το κτίριο υποδοχής και η ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου.
«Θεωρώ πως είμαστε τυχεροί, που η Υπουργός κα Μενδώνη δείχνει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την ένταξη της Αρχαίας Νικόπολης στα Μνημεία της Ουνέσκο», δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας.
«Η αποτελεσματικότητά της είναι γνωστή και για αυτό είμαι σίγουρος ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Η σημασία που δίνει η Περιφέρεια Ηπείρου στο συγκεκριμένο θέμα, είναι πολύ μεγάλη και αυτό αποδεικνύει και η συμμετοχή στη σύσκεψη του Περιφερειάρχη», συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.