Μόνιμο Μουσειακό Εκθετήριο Παραδοσιακής Φορεσιάς με έργα νοσηλευόμενων μαθητών του 11ου Ειδικού Νηπιαγωγείου και του 12ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου του ΑΧΕΠΑ εγκαινιάστηκε σήμερα (18/5), στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου.
Το Μουσειακό Εκθετήριο εγκαινιάστηκε από την υφυπουργό Παιδείας Ζέτα Μακρή. Έμπνευση για τα έργα που παρουσιάζονται στο Εκθετήριο αποτέλεσε η ελληνική σημαία που ύφαναν πέρυσι σε έναν αυτοσχέδιο αργαλειό, νοσηλευόμενα παιδιά ηλικίας 4-15 ετών.
Με τα εγκαίνια του Μουσειακού Εκθετηρίου ολοκληρώθηκε η διάχυση των αποτελεσμάτων του Εκπαιδευτικού Προγράμματος που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του θεματικού κύκλου «Φροντίζω το Περιβάλλον – Πολιτιστική Κληρονομιά», με τίτλο «Από την ιστορία στο υφάδι», για τη σχολική χρονιά 2021-2022. Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε πέρσι, με τη συμμετοχή στη σχολική εβδομάδα ενεργών πολιτών «ACT-ACTive-Δρώντας ως Ενεργός Πολίτης».
Η κ. Μακρή, κατά την τελετή των εγκαινίων, συνεχάρη τους μαθητές των δύο Ειδικών Σχολείων, τη νηπιαγωγό Παναγιώτα Μπαντά, τη δασκάλα Ευδοξία Τσέκρελη και τους δασκάλους Κωνσταντίνο Φρειδερίκο και Αθανάσιο Κυριακού, με την υποστήριξη, την καθοδήγηση και την ενθάρρυνση των οποίων υλοποιήθηκε το Μουσειακό Εκθετήριο, καθώς και τη διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Ασημίνα Γαλλή. Παράλληλα σημείωσε ότι αποτελεί ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι τα εγκαίνια του Εκθετηρίου συμπίπτουν με τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου).
Μακρή: «Το υπουργείο Παιδείας στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών στον χώρο εργασίας»
«Το υπουργείο Παιδείας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σχετικά με το έργο των Νοσοκομειακών Σχολείων και στηρίζει κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών στον χώρο εργασίας», σημείωσε η κ. Μακρή, τονίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί είναι εκείνοι που δημιουργούν ένα περιβάλλον συναισθηματικής και κοινωνικής υποστήριξης που βοηθάει τους μαθητές και τις μαθήτριες να αναπτύξουν το αυτοσυναίσθημα, το αίσθημα της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης και της ισοτιμίας, να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας και να αποκτήσουν καλύτερη συναισθηματική οργάνωση.
«Με δεδομένο ότι για το νοσηλευόμενο παιδί πρωτεύουσα σημασία έχει η ασθένεια και η θεραπεία, η εκπαιδευτική παρέμβαση στο Νοσοκομειακό Σχολείο εμφανίζεται σε έναν διττό ρόλο, καθώς προβάλλεται ως μέσο και ως σκοπός ταυτόχρονα. Λειτουργεί ως μέσο, αφού μέσα από ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες επιδιώκει την ψυχική ανάταση των μαθητών και των μαθητριών, η οποία θα συμβάλει στη γρηγορότερη αποθεραπεία και συγχρόνως ως σκοπός, αφού επιδιώκει τη σχολική συνέχεια για τα παιδιά, απαραίτητη προϋπόθεση για την επανένταξή τους στο κανονικό σχολείο και την κοινωνία γενικότερα», πρόσθεσε η κ. Μακρή.
Ευδοξία Τσέκρελη: «Το σχολείο μετατράπηκε σε εργαστήρι πολιτισμού»
Η δασκάλα Ευδοξία Τσέκρελη σημείωσε ότι έμπνευση για τα φετινά σχέδια δράσης αποτέλεσε η ελληνική σημαία, που παρουσιάζεται στο Εκθετήριο, την οποία ύφαναν πέρσι σε αυτοσχέδιο αργαλειό τα νοσηλευόμενα παιδιά. «Επεκτείνοντας αυτή τη δημιουργική κατασκευή αποφασίσαμε να φτιάξουμε και τη φορεσιά του τσολιά με την ίδια τεχνική. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα κινητοποίησε τα παιδιά της Παιδιατρικής και του Παιδογκολογικού Τμήματος, τα οποία συμμετείχαν με ενθουσιασμό», σημείωσε η κ. Τσέκρελη, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές/τριες καλλιέργησαν τις δεξιότητές τους και διαμόρφωσαν αξίες και υγιείς στάσεις.
«Το σχολείο μετατράπηκε σε εργαστήρι πολιτισμού και τα παιδιά έγιναν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όλοι, μικροί μεγάλοι, αναζητήσαμε πληροφορίες, μάθαμε, μοιραστήκαμε, συνεργαστήκαμε, δράσαμε, κατασκευάσαμε και απολαύσαμε τις δημιουργίες μας», ανέφερε η κ. Τσέκρελη, επισημαίνοντας ότι ήταν ένα όμορφο ταξίδι που σήμερα έφτασε στο τέλος, επισφραγιζόμενο με τις μοναδικές δημιουργίες των παιδιών.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Παναγιώτης Παντελιάδης, η διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ Ασημίνα Γαλλή και ο επιμελητής του Εκθετηρίου, σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου και διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, συνταγματάρχης ε.α. Βασίλειος Νικόλτσιος. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακούς χορούς.