06:52
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
06:52
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Στο ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ το Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας

Το ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ

Το ντοκιμαντέρ για τον Τζούλιαν Ασάνζ

13.03.2023
17:28
Τελευταία ενημέρωση: 14/03/2023 • 10:07
«Η Ιθάκη είναι μια προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές και οι ιστορίες των οικείων του Τζούλιαν Ασσάνζ»

Στο ντοκιμαντέρ “Ithaka: A Fight to free Julian Assange” (2022) του Ben Lawrence (Ιθάκη: Η μάχη για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ του Μπεν Λόρενς) απονέμεται το βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Η Ιθάκη είναι μια προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές και οι ιστορίες των οικείων του Τζούλιαν Ασσάνζ που ζουν δίχως να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί του, καθώς κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς από τις βρετανικές αρχές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε τις περασμένες ημέρες και η σύζυγος του Mr Wikileaks, Στέλλα, η οποία παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ και συναντήθηκε με τον γγ του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έχει επισκεφτεί στο παρελθόν τον Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή, ενώ στηλίτευσε την απόφαση της Βρετανίας να εκδώσει τον δημοσιογράφο στις ΗΠΑ. «Αυτό είναι το μήνυμα: σκότωσε όποιον θέλεις, ρίξε όσες βόμβες θέλεις, το βασικό είναι μην σε πιάσουνε και να μην αφήσεις κάποιον να βγάλει στη φόρα αυτά που κάνεις κι αν τολμήσει κάποιος να το κάνει καταδίκασε τον 175 χρόνια σε ένα μαύρο κουτί» έλεγε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 πριν από έναν χρόνο.

Το ντοκιμαντέρ για την Οδύσσεια του Τζούλιαν Ασάνζ

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει «την οπτική της οικογένειας του Ασσάνζ σε βάθος χρόνου, και η Διεθνής Αμνηστία οφείλει να συμβάλει ώστε αυτή η προσπάθεια να δημοσιευτεί και να κοινοποιηθεί στο ευρύ κοινό» σημειώνει η οργάνωση και εξηγεί, ότι αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγεται η βράβευση του.

Σημειώνεται, ότι από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με στόχο «την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις».

Αυτή η μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ (Τζούλιαν Ασάνζ και ΗΠΑ) γίνεται ένα προσωπικό στοίχημα, με τον χρόνο να λιγοστεύει, καθώς η υγεία του Τζούλιαν επιδεινώνεται ενώ κρατείται σε βρετανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές πιέζουν να εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαστεί εκεί.

Συνυφαίνοντας ιστορικά αρχεία και υλικό από προσωπικές στιγμές πίσω από τις κάμερες, η ιστορία αυτή παρακολουθεί το ταξίδι του Τζον και της μνηστής του Τζούλιαν, της Στέλα Μόρις, καθώς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να υπερασπιστούν τον αγαπημένο τους.

Παρακολουθούμε τον Τζον καθώς ξεκινάει μια οδύσσεια ανά την Ευρώπη για να συγκεντρώσει ένα διεθνές δίκτυο υποστηρικτών και να εκθέσει τον αγώνα τους σε πολιτικούς, ενώ ταυτόχρονα στέκεται επιφυλακτικά στη λάμψη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Μια καίρια υπενθύμιση των διεθνών θεμάτων που διακυβεύονται σε αυτή την υπόθεση, καθώς και μια εκ των έσω ματιά στο προσωπικό κόστος που επιφέρει ένας τέτοιος εξουθενωτικός και συχνά μοναχικός αγώνας για έναν σκοπό που σε ξεπερνάει.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας που ζητά την απόσυρση των κατηγοριών εις βάρος του Julian Assange και για να υπογράψει τη σχετική έκκληση, μπορεί κανείς να επισκεφτεί την εξής διεύθυνση.

Ο γάμος του Τζούλιαν Ασάνζ στη φυλακή

Η Στέλλα Μόρις και ο ιδρυτής των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύτηκαν πριν έναν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου. Αφότου έλαβαν άδεια γάμου από τις βρετανικές Αρχές, ο «Μr Wikileaks» και η μητέρα των δύο γιων του, Στέλλα Μόρις, παντρεύτηκαν στις φυλακές Μπέλμαρς του Λονδίνου, όπου ο ίδιος κρατείται από το 2019.

Η νύφη έχει δηλώσει «τυχερή» που γνώρισε τον Ασάνζ, στην προσπάθειά της να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ το 2015, όταν είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύτηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας τη δικηγόρο σύντροφό του
Ο ιδρυτής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ παντρεύτηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας τη δικηγόρο σύντροφό του / Φωτογραφία: Twitter

Η υπόθεση Wikileaks

Ο πιο γνωστός πολιτικός κρατούμενος στον κόσμο, ιδρυτής του WikiLeaks, έχει γίνει σύμβολο μιας διεθνούς πάλης γύρω από την ελευθερία του Τύπου, την κυβερνητική διαφθορά και τα ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου.

Αντιμετωπίζοντας πλέον μια ποινή κάθειρξης 175 ετών στην περίπτωση που εκδοθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη της οικογένειάς του έρχονται αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο να χάσουν τον Τζούλιαν διά παντός στην άβυσσο του αμερικανικού δικαστικού συστήματος.

Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ
Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ / Φωτογραφία: Instagram

Μετά από μακρά δικαστική μάχη, η βρετανική δικαιοσύνη έδωσε επίσημα πράσινο φως την 20ή Απριλίου του 2022 για την έκδοση του 50χρονου Αυστραλού στις αμερικανικές αρχές.

Οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν για «κατασκοπεία» εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο Μελανσόν θέλει να βοηθήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ
Ο Τζούλιαν Ασάνζ / Φωτογραφία: ΕΡΑ

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου — οι αμερικανικοί New York Times, ο βρετανικός Guardian, η ισπανική El Pais, η γαλλική Le Monde — και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάλεσαν τον περασμένο Νοέμβριο την αμερικανική κυβέρνηση να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, για μαζική διαρροή εγγράφων.

Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι η προσφυγή, που ξεκίνησε υπό την αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, και βασίζεται σε μια νομοθεσία που χρονολογείται από το 1917 για την καταπολέμηση της κατασκοπείας «δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ εναντίον δημοσιογράφων, μέσων ενημέρωσης ή ραδιοτηλεοπτικών φορέων». «Ένα τέτοιο κατηγορητήριο δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο» και «απειλεί την ελευθερία της ενημέρωσης», υπογραμμίζουν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση