00:48
16/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:48
16/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι δίδυμες που μετέτρεψαν ένα αρχοντικό του 1904 στο «Σκιαθίτικο Σπίτι» μιλούν στο «S»: «Θέλουμε να αναδείξουμε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού μας» (εικόνες)

Η Φωτεινή και η Μαρένα Μάνεση στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Η Φωτεινή και η Μαρένα Μάνεση στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

08.10.2022
08:05
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2022 • 19:58
Δύο δίδυμες αδελφές από τη Σκιάθο αναδεικνύουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του νησιού τους με το Open House «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Δίδυμες αδελφές από τη Σκιάθο, η Μαρένα και η Φωτεινή Μάνεση, αποφάσισαν να ασχοληθούν με το πανέμορφο νησί των Σποράδων, αναδεικνύοντας την παράδοση και την ιστορία του μέσα από το «Σκιαθίτικο Σπίτι».

Εμπνεύστηκαν έτσι ένα Open House project που μοιάζει πολύ με λαογραφικό μουσείο, με έκθεμα τον ίδιο του τον εαυτό.

Άνοιξαν το αρχοντικό της οικογένειάς τους (το οποίο πέρασε στα χέρια τους μετά από 4 γενιές) στο κοινό… για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι…

Εξωτερική άποψη από το «Σκιαθίτικο Σπίτι»
Εξωτερική άποψη από το «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Η Μαρένα και η Φωτεινή Μάνεση μίλησαν στο «The Standard» για το «Σκιαθίτικο Σπίτι»:

Ποιες είστε και τι κάνετε;

Είμαστε οι δίδυμες αδελφές Μαρένα και Φωτεινή Μάνεση. Γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε στη Σκιάθο μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Ύστερα, για λόγους σπουδών φύγαμε από το νησί, στο οποίο επιστρέφαμε κάθε καλοκαίρι.

Το υπνοδωμάτιο και μια γυναικεία παραδοσιακή στολή στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»
Το υπνοδωμάτιο και μια γυναικεία παραδοσιακή στολή στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Σπουδάσαμε και οι δύο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η μία (Μαρένα) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και η άλλη (Φωτεινή) στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής.

Αποφοιτήσαμε κι οι δύο το 2020 και συνεχίσαμε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αθήνα, η Μαρένα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Φωτεινή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Σήμερα, παράλληλα με το «Σκιαθίτικο Σπίτι», ασκεί η καθεμία το επάγγελμά της.

Τι είναι το Σκιαθίτικο Σπίτι;

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία με σκοπό τη διατήρηση και την ανάδειξη του παραδοσιακού τρόπου ζωής της Σκιάθου του περασμένου αιώνα. Η οικία χρονολογείται από το 1904 και έχει ως έκθεμα τον ίδιο της τον εαυτό, συνοδευόμενη από τα πολύτιμα κειμήλια τεσσάρων γενεών.

Οικογενειακό Αρχείο - Χειρόγραφα στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»
Οικογενειακό Αρχείο – Χειρόγραφα στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Ποιος και πώς το εμπνεύστηκε; Τι θέλετε να πετύχετε με αυτό το project;

Πρόκειται για ένα βίωμα που έγινε εγχείρημα. Από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας ζούμε ανάμεσα σε μνήμες και ιστορίες προγόνων.

Στη διατήρηση και διάσωση της μνήμης, φυσικά, συνέβαλλε το γεγονός ότι μεγαλώσαμε στο αρχοντικό της οικογένειας, στο οποίο έζησαν οι πρόγονοί μας και το οποίο κληροδοτούνταν από γενιά σε γενιά μαζί με τα αντικείμενα που το πλαισίωναν.

Κάθε γενιά διατηρούσε τα αντικείμενα της προηγούμενης ως ένδειξη σεβασμού. Σήμερα, αυτό το συνονθύλευμα από μνήμες, ιστορίες και κειμήλια τεσσάρων γενεών αποτελεί βίωμα και κομμάτι της ταυτότητάς μας.

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες της οικίας στα τέλη του 19ου αιώνα
Οι πρώτοι ιδιοκτήτες της οικίας στα τέλη του 19ου αιώνα

Έτσι, πριν από 5 χρόνια, εμείς οι δύο, ως η πέμπτη γενιά, πήραμε την απόφαση να «ανοίξουμε» το σπίτι μας στο κοινό, δημιουργώντας ένα Open House στη Χώρα της Σκιάθου.

Στόχος της πρωτοβουλίας μας δεν είναι η διατήρηση της στάχτης… αλλά η μεταφορά της φλόγας! Αυτή ακριβώς τη «φλόγα» προσπαθούμε να κρατήσουμε αναμμένη, ώστε η μνήμη των προγόνων μας να μείνει ζωντανή.

Αυτή ήταν η αρχή που μας οδήγησε να μετατρέψουμε την οικία, το σπίτι των προγόνων μας σε ένα Open House.

Υδατογραφήματα σε παλιά χειρόγραφα στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»
Υδατογραφήματα σε παλιά χειρόγραφα στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Τι θα δούμε από έρθουμε στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»;

Ο επισκέπτης εισερχόμενος στο ισόγειο της οικίας θα συναντήσει αρχικά το αυθεντικό σκιαθίτικο τζάκι, τον καστρινό και τον σκιαθίτικο καναπέ, έναν πολυέλαιο του 1883, έναν αρχαίο αμφορέα, παραδοσιακές φορεσιές, σκιαθίτικα χαλιά, κεντήματα και κοσμήματα. Η ξύλινη σκάλα, στη συνέχεια, θα τον οδηγήσει στον όροφο όπου υπάρχουν τρία δωμάτια και ένα όφις, στον οποίο δεσπόζει η λιθογραφία με τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ και την βασίλισσα Όλγα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SkiathitikoSpiti (@skiathitikospiti)

Στον όροφο θα συναντήσει κασέλες με κειμήλια, τον αργαλειό, το σιδερένιο κρεβάτι με τα αυθεντικά κεντήματα και στρωσίδια, την ξύλινη κασέλα της νύφης καθώς και σε κορνίζες οικογενειακές φωτογραφίες, με τις μορφές των παλαιότερων γενεών σε σέπια και ασπρόμαυρα πορτρέτα. Το σύνολο των εκθεμάτων σε συνδυασμό με την βιωματική ξενάγηση στο χώρο, συγκροτούν όλα μαζί μια μοναδική ατμόσφαιρα.

To δωμάτιο με τον αργαλειό στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»
To δωμάτιο με τον αργαλειό στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Πώς έχει υποδεχτεί ο κόσμος το εγχείρημά σας;

Το «Σκιαθίτικο Σπίτι» προσελκύει τόσο Έλληνες, αλλά και πάρα πολλούς ξένους επισκέπτες. Είμαστε πολύ χαρούμενες που χρόνο με το χρόνο η προσέλευση επισκεπτών στο «Σκιαθίτικο Σπίτι» είναι όλο και μεγαλύτερη.

Για εμάς η καλύτερη διαφήμιση είναι οι επισκέπτες μας, οι οποίοι με τα σχόλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Google και στο Tripadvisor μας ανταμείβουν και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πάθος.

To παλιό γραμμόφωνο στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»
To παλιό γραμμόφωνο στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»

Τι στόχους έχετε για το μέλλον;

Κάθε χρόνο το «Σκιαθίτικο Σπίτι» εξελίσσεται και εμπλουτίζεται σε επίπεδο επιστημονικής έρευνας και πληροφορίας. Στα μελλοντικά μας σχέδια, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και η ένταξη της τεχνολογίας στο χώρο της οικίας.

Στόχος μας είναι να καταφέρουμε να προσφέρουμε και μία οπτικοακουστική εμπειρία που θα συμπληρώνει την βιωματική αφήγηση της ιστορίας των προγόνων μας, προσφέροντας ένα πολυαισθητηριακό ταξίδι στο παρελθόν με τα μέσα του παρόντος και του μέλλοντος.

Αμφορέας στον τοίχο στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»
Αμφορέας στον τοίχο στο «Σκιαθίτικο Σπίτι»



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση