10:30
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
10:30
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ζωή Ράπτη στο «S»: «106 νέες δομές ψυχικής Υγείας, ύψους 55 εκ. ευρώ, το 2023»

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

05.02.2023
07:52
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2023 • 17:18
Όσα ανέφερε στη συνέντευξή της η Ζωή Ράπτη

Recently updated on February 6th, 2023 at 05:18 pm

Για τον Χάρτη Ψυχικής Υγείας της χώρας, ο οποίος απεικονίζει περισσότερες από 800 δομές, για προβλήματα που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες μιλά στη συνέντευξή της στο thestandard.gr η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ψηφιακής αποτύπωσης και γεωαναφοράς όλων των Μονάδων. Όπως εξηγεί η υφυπουργός Υγείας και βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, Ζωή Ράπτη, με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 55 εκατ. ευρώ, δημιουργούνται 106 νέες κοινοτικές δομές σε όλη την επικράτεια.

Από τις 106 νέες Δομές, έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τις 66 και έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι, ενώ για τις 54 έχουν εκδοθεί και οι άδειες ίδρυσης, οπότε ξεκινούν οι προσλήψεις προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα. Μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και για τις άλλες 40 δομές που εκκρεμούν.

Στις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας από το ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Πολάκη η κ. Ράπτη σημειώνει: «Απαντάμε εμπράκτως. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδρασε από τη Βουλή (μια και ομολογουμένως ουδέν σοβαρό έχει να πει και να παρουσιάσει) και ασχολείται με ύβρεις, συκοφαντίες, λαϊκισμό και αναπαραγωγή ιδεολογημάτων που έχουν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες». Και συμπληρώνει: «Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μας θλίβει επειδή είναι βαθιά αναχρονιστική και πολιτικά ασυνάρτητη».

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη
Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που παραχώρησε η Ζωή Ράπτη στην Ειρήνη Μπέλλα

Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε και την ψυχική υγεία των Ελλήνων. Ποια είναι τα συμπεράσματα που έχει καταλήξει το υπουργείο;

Ζωή Ράπτη: «Η πανδημία έπληξε τις ζωές μας σαν σαρωτικό κύμα, προκαλώντας πολλές επιπτώσεις που είναι ακόμα ορατές στην κοινωνία. Δεν προλάβαμε να πάρουμε ανάσα από το μεγάλο αυτό πρόβλημα και αναδύθηκαν άλλα καυτά ζητήματα όπως η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η εισαγόμενη ακρίβεια, κ. α.

Οι μελέτες που διενέργησαν οι επιστημονικοί φορείς στη χώρα μας, με επικεφαλής διακεκριμένους επιστήμονες όπως οι καθηγητές Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Νίκος Σμυρνής και Νίκος Στεφανής και ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Τούντας αποτύπωσαν την αύξηση του άγχους, της κατάθλιψης, του φόβου και της ανασφάλειας σε όλο το κοινωνικό σύνολο- ειδικά στους υγειονομικούς που υπέστησαν επαγγελματική εξουθένωση.

Επίσης καταγράφηκε «άλμα» των ψυχικών διαταραχών, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες και μεγάλη αύξηση των εξαρτήσεων, κυρίως στα παιδιά τους εφήβους, καθώς οι νέοι μας δέχτηκαν το μεγαλύτερο ψυχικό φορτίο. Στις νεαρές ηλικίες ο εθισμός στο διαδίκτυο και γενικά οι επικίνδυνες συμπεριφορές στον διαδικτυακό και τον φυσικό κόσμο σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Παράλληλα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση σε κάθε μορφή βίας και κυρίως στην ενδοοικογενειακή βία και στην κακοποίηση παιδιών και γυναικών, με σοκαριστικά περιστατικά κακοποίησης να αποκαλύπτονται τον τελευταίο καιρό, το ένα μετά το άλλο, επιβεβαιώνοντας την αρχική υποψία πως αυτό που βλέπουμε είναι μονάχα η κορυφή του παγόβουνου.

Σε δυσμενή θέση βρέθηκαν και οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας, που υποχρεωθήκαν να απομονωθούν για λόγους προστασίας από την μετάδοση του κορονοϊού. Στα άτομα της τρίτης ηλικίας αυξήθηκε η κατάθλιψη και διογκώθηκαν τα προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η άνοια, η νόσος Αλτσχάιμερ και οι συναφείς διαταραχές».

Πόσες δομές ψυχικής υγείας λειτουργούν τώρα στη χώρα μας; Σε ποιες ηλικιακές κατηγορίες ειδικεύονται;

Ζωή Ράπτη: «Αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας πριν από δύο χρόνια, διαπιστώσαμε την έλλειψη μιας πλήρους καταγραφής των Μονάδων Ψυχικής Υγείας της χώρας.

Για το λόγο αυτό, προχωρήσαμε στην πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια ψηφιακής αποτύπωσης και γεωαναφοράς όλων των Μονάδων. Πρόκειται για τον Χάρτη Ψυχικής Υγείας της χώρας, ο οποίος απεικονίζει περισσότερες από 800 δομές, για προβλήματα που αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ανώνυμα και με προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, οι πολίτες μπορούν να αποκτήσουν άμεση και εύκολη πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο, email, τύπος δομής, παρεχόμενες ωφέλειες κ.α.) για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας της χώρας, των οποίων τις υπηρεσίες χρειάζονται.

Ο Χάρτης είναι διαθέσιμος στο σύνδεσμο του Υπουργείου Υγείας, για κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να ενημερωθεί. Παράλληλα, διαπιστώσαμε πως οι υπάρχουσες Δομές και υπηρεσίες δεν επαρκούν για να καλύψουν τους πολίτες, ειδικά στην δεδομένη συγκυρία μετά τις καταλυτικές επιδράσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην κοινωνία.

Μέσα από την γρήγορη αξιολόγηση την οποία διενεργήσαμε αναδείχθηκε η επείγουσα ανάγκη να δράσουμε άμεσα, υλοποιώντας καινοτόμες πρωτοβουλίες όπως η Εθνική Δωρεάν Γραμμή Ψυχοκοινωνικής στήριξης 10306, που λειτουργεί όλο το 24ωρο, απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και έχει μέχρι σήμερα λάβει περισσότερες από 545.000 κλήσεις.

Επίσης δημιουργήσαμε το πρόγραμμα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», για όλους όσοι επλήγησαν από τον κορονοϊό, τους ασθενείς, τους υγειονομικούς και τις οικογένειές τους.

Επίσης υλοποιούμε ως συντονιστές, μέσω του ΕΟΔΥ και την κα Βάλη Κοντέ, το καινοτόμο πρόγραμμα «JA ImpleMENTAL» της ΕΕ, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας με έμφαση στην πρόληψη της αυτοκτονίας και επιβλέπεται από την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου με χρηματοδότηση 5.4 εκ. ευρώ».

Πόσες δομές θα λειτουργήσουν στο μέλλον;

Ζωή Ράπτη: «Με την χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 55 εκατ. ευρώ, δημιουργούμε 106 νέες κοινοτικές δομές σε όλη την επικράτεια, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των πολιτών, δίνοντας έμφαση στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα παιδιά και τους εφήβους καθώς και τους ηλικιωμένους.

Από τις 106 νέες Δομές, έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τις 66 και έχουν αναδειχθεί οι ανάδοχοι, ενώ για τις 54 έχουν εκδοθεί και οι άδειες ίδρυσης, οπότε ξεκινούν οι προσλήψεις προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα.

Μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία και για τις άλλες 40 δομές που εκκρεμούν, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερους ωφελούμενους, καλύπτοντας σταδιακά τα κενά, που είχε δημιουργήσει η υποχρηματοδότηση του τομέα της ψυχικής υγείας το προηγούμενο διάστημα».

Τι συμβαίνει στις απομακρυσμένες περιοχές;

Ζωή Ράπτη: «Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και είναι γεμάτη με μικρά νησιά και απομακρυσμένα ορεινά χωριά στο ηπειρωτικό της τμήμα, στα οποία δεν είναι εκ των πραγμάτων δυνατόν να υπάρχει σε όλα νοσοκομείο ή κάποια δομή υγεία. Για να μπορέσουμε να προσφέρουμε εξ αποστάσεως φροντίδα στους κατοίκους αυτών των περιοχών, αξιοποιούμε τα ψηφιακά εργαλεία, που μπορούν και ξεπερνούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς.

Έτσι δημιουργήσαμε σε συνεργασία με την ΚΛΙΜΑΚΑ Μονάδες Τηλεψυχιατρικής, για εξ αποστάσεως παροχή φροντίδας σε απομακρυσμένες περιοχές του τόπου μας, με εμβληματικές περιοχές το Καστελόριζο και τη Σύμη και την προοπτική επέκτασής του προγράμματος και σε άλλες νησιωτικές και ορεινές περιοχές της χώρας.

Επίσης, σε συνεργασία με την ΕΠΑΨΥ διαθέτουμε κινητές μονάδες ψυχικής υγείας στις ΒΑ Κυκλάδες (Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Τήνος, Άνδρος Μύκονος) και τις Δυτικές Κυκλάδες (Μήλος Κίμωλος, Σίφνος, Σέριφος, Κύθνος και Κέα), όπου συνολικά μέχρι το τέλος του 2022 είχαν λάβει υπηρεσίες περισσότεροι από 15.000 ωφελούμενοι.

Επιπλέον, υλοποιούμε Πρόγραμμα Ψυχογηριατρικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Νοσοκομείο, σε απομακρυσμένες νησιωτικές και ακριτικές περιοχές της χώρας και λειτουργούμε την Τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας για την Άνοια 1102 που απευθύνεται σε άτομα με άνοια, τους φροντιστές τους και σε επαγγελματίες υγείας, η οποία μέχρι σήμερα, έχει υποστηρίξει περισσότερους από 21.000 συμπολίτες μας.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων, λειτουργούμε Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και Τηλεψυχιατρικής το οποίο μέσα στο 2022 έχει δεχτεί περισσότερα από 1214 ραντεβού».

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο που έχετε πετύχει στη θητεία σας;

Ζωή Ράπτη: «Το γεγονός ότι αναδείξαμε –με μια σειρά από έργα, καινοτόμες υπηρεσίες και πρωτοβουλίες- τη σημασία της Ψυχικής Υγείας ως προϋπόθεση για την προστασία της σωματικής υγείας αλλά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

Μια ψυχικά υγιής κοινωνία είναι ενωμένη, αισιόδοξη και εργάζεται θετικά για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».

Τι θα μπορούσε να επιτευχθεί σε μια μελλοντική τετραετία;

Ζωή Ράπτη: «Χωρίς την πανδημία να μας ταλανίζει θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τα περισσότερα έργα και αλλαγές που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, το οποίο έχει ορίζοντα δεκαετίας.

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη
Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Μια επιπλέον τετραετία για τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα αφήσει πίσω της έργο και στον Ψυχική Υγεία, που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα και θα προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην κοινωνία μας».

Δέχεται η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Πολάκη επίθεση και στο θέμα της Υγείας. Τι απαντάτε;

Ζωή Ράπτη: «Απαντάμε με έργα, που είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες, δωρεάν, με δομές και υπηρεσίες στην περιφέρεια, στις ακριτικές περιοχές, με χρήση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας και ενίσχυση με προσλήψεις στον κρίσιμο τομέα του ανθρώπινου δυναμικού και του προσωπικού.

Απαντάμε εμπράκτως και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδρασε από τη Βουλή (μια και ομολογουμένως ουδέν σοβαρό έχει να πει και να παρουσιάσει) και ασχολείται με ύβρεις, συκοφαντίες, λαϊκισμό και αναπαραγωγή ιδεολογημάτων που έχουν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες. Αν σκεφτόμασταν στενά κομματικά θα είμασταν χαρούμενοι για την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναδεικνύει τη δική μας θετική διαφορά.

Όμως, η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μας θλίβει επειδή είναι βαθιά αναχρονιστική και πολιτικά ασυνάρτητη. Εμείς, από την άλλη, πιστεύουμε ακράδαντα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να βοηθήσει μία κυβέρνηση ασκώντας σοβαρή και εποικοδομητική κριτική – και το κόμμα του κ. Τσίπρα πόρρω απέχει από αυτό που αξίζει στη δημοκρατία μας και στον τόπο».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το διακύβευμα των επόμενων εκλογών;

Ζωή Ράπτη: «Τίποτε λιγότερο από το μέλλον της χώρας και του λαού μας. Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών.

Το αν θα προχωρήσουμε μπροστά, συνεχίζοντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε ζωτικούς τομείς -την υγεία, την παιδεία, την οικονομία- ώστε να διορθωθούν στρεβλώσεις δεκαετιών, η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία της στο εξωτερικό και να τονωθεί τόσο η οικονομία όσο και η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας ή αν θα διολισθήσουμε σε εποχές φόβου και ανασφάλειας, που όλοι θυμόμαστε και κανείς λογικός και εργατικός άνθρωπος δεν επιθυμεί να ξαναζήσει».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση