00:10
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
00:10
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

ΥΠΕΞ: «Σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών γεγονότων τα περί απομάκρυνσης του Παπαϊώαννου»

Υπουργείο Εξωτερικών /Φωτογραφία: Eurokinissi

Υπουργείο Εξωτερικών /Φωτογραφία: Eurokinissi

10.12.2022
13:30
Τελευταία ενημέρωση: 10/12/2022 • 19:35
H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για τα δημοσιεύματα για τον Αλέξανδρο Παπαϊώαννου

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου αποτελεί παρελθόν για το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση για να διαψεύσει ότι η απομάκρυνσή του συνδέεται με τη διαρροή που έγινε στους «New York Times».

«H αναφορά σε – μικρή ευτυχώς – μερίδα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ για δήθεν “απομάκρυνση” του Εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αλέξανδρου Παπαιωάννου, αποτελεί σκόπιμη παραποίηση σε πείσμα των πραγματικών γεγονότων, τα οποία ήταν ήδη γνωστά σε όλους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, υπογραμμίζει πως «αποτελεί απόπειρα πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, χωρίς την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Υπενθυμίζει πως ο κ. Παπαϊωάννου ορίστηκε μόνιμος αντιπρόσωπος στους διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη με Προεδρικό Διάταγμα από 4.8.22 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11.8.22, και προσθέτει πως η εντολή τοποθέτησής του εκδόθηκε στις 7.9.22 με ανάληψη υπηρεσίας, η οποία ορίστηκε για το δεύτερο δεκαήμερο Δεκεμβρίου, ώστε να λάβει χώρα στις 12.12.22 προκειμένου να επιδώσει τα διαπιστευτήρια πριν από το τέλος του χρόνου και τις διακοπές των Χριστουγέννων στην Ελβετία.

Παπαϊωάννου: Τις τελευταίες εβδομάδες ασκούσε μέρος των καθηκόντων του ο Αρναούτης

Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του, μάλιστα, είχε πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με υπουργούς της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες, για θέματα που σχετίζονται με τα νέα του καθήκοντα, όπως με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε και σχετική ανάρτηση στις 7.12.2022 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ακόμα, αναφέρει πως είναι γνωστό ότι τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει της αναχώρησης του κ. Παπαϊωάννου, μέρος των καθηκόντων του ασκούσε ο νυν Εκπρόσωπος και τότε Αναπληρωτής, Γεώργιος Αρναούτης.

Τέλος, υπενθυμίζει πως την Τρίτη 6.12.2022, στις 14.00, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τελετή ενόψει της αναχώρησης του κ. Παπαϊωάννου στη Γενεύη, παρουσία όχι μόνο μελών του Διπλωματικού Σώματος, αλλά και εκπροσώπων του Τύπου.

«Τα παραπάνω, τα οποία ήταν ήδη γνωστά από χθες, Παρασκευή 9.12.2022, όταν και δημοσιεύθηκαν τα πρώτα ψευδή δημοσιεύματα για το ζήτημα, απεκρύβησαν σκοπίμως και συνεχίζουν να αποκρύπτονται και σήμερα σε συγκεκριμένα ΜΜΕ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τι είχε πει ο Παπαϊωάννου για το Predator

Θυμίζουμε πως δημοσίευμα της New York Times, με τίτλο «Πως η παγκόσμια βιομηχανία παρακολουθήσεων βγήκε εκτός ελέγχου», υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Intellexa άδειες για την πώληση του Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, τη Μαδαγασκάρη.

Το δημοσίευμα των New York Times
Το δημοσίευμα των New York Times

Συγκεκριμένα, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαίωσε ότι ένα τμήμα του υπουργείου εξέδωσε δύο άδειες εξαγωγής στην Intellexa στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Σε μια υπόδειξη της πίεσης που δέχεται η χώρα, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου ξεκίνησε εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο σχετικά με την εταιρεία.

Η Meta, καθώς και το Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, ένας οργανισμός παρακολούθησης της κυβερνοασφάλειας, εντόπισαν το Predator στην Αρμενία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ινδονησία, τη Μαδαγασκάρη, το Ομάν, τη Σαουδική Αραβία, τη Σερβία, την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Βιετνάμ, τις Φιλιππίνες και τη Γερμανία. Οι τοποθεσίες αυτές προσδιορίστηκαν μέσω σαρώσεων στο διαδίκτυο για διακομιστές που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με το spyware.

Ποιος είναι ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο London School of Economics και Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης, στη Bruges.

Ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία το 1997 και έχει υπηρετήσει στις Πρεσβείες Ρώμης και Τύνιδας. Έχει επίσης υπηρετήσει, ως αποσπασμένος για συγκεκριμένες αποστολές, στις Πρεσβείες Βατικανού και Μόσχας, καθώς και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Στην Κεντρική Υπηρεσία έχει υπηρετήσει στο Διπλωματικό Γραφείο του Υπουργού Εξωτερικών Γεωργίου Α. Παπανδρέου, του Υφυπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και ως Διπλωματικός Σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 ήταν Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Τουρκίας στο ΥΠΕΞ.

Τέλος, έχει υπηρετήσει στη Διεθνή Γραμματεία του ΝΑΤΟ, στη Μονάδα Σχεδιασμού Πολιτικής στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, όπου ήταν αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το Σεπτέμβριο του 2020 έχει τεθεί Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχεδιασμό του Υπουργείου Εξωτερικών.

Από το 2018, διδάσκει, ως Επισκέπτης Καθηγητής, στο Κολέγιο της Ευρώπης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση