Το 2013, μετά τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής, είχε γίνει μια απόπειρα διαδικτυακής συλλογής υπογραφών με αίτημα να μπλοκαριστούν οι σελίδες ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής οργάνωσης από το YouTube.
«Σε αυτούς τους χρήστες επιτρέπεται όχι μόνο το ελεύθερο ανέβασμα βίντεο, αλλά, πιο σοβαρά, φαίνεται ότι καταφέρνουν να πληρώνουν για ακόμη μεγαλύτερη έκθεση επιτυγχάνοντας να τοποθετούν τα βίντεο αυτά ψηλά στη λίστα των “πιο δημοφιλών”», ανέφερε τότε το κείμενο της σχετικής πρωτοβουλίας.
Στο ίδιο κείμενο διαμαρτυρίας υπήρχε η επισήμανση ότι το Facebook είχε ήδη αποκλείσει τους χρυσαυγίτες βουλευτές, ενώ το YouTube δεν έδειχνε τότε «σημάδια αντίστοιχης ευαισθησίας, παρά το γεγονός ότι έχει κατακλυσθεί από φιλοναζιστικές, ρατσιστικές και υπερ-εθνικιστικές αναρτήσεις».
Μία δεκαετία αργότερα το YouTube έχει γίνει η βασική πλατφόρμα μέσω της οποίας πραγματοποιεί την προεκλογική εκστρατεία του ο Ηλίας Κασιδιάρης, πρώην ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που εκτίει στις φυλακές Δομοκού την πρωτόδικη ποινή του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Το κανάλι του έχει πλέον 135.000 ακολούθους και το πιο πρόσφατο βίντεό του, ανεβασμένο στις 5 Απριλίου, έχει ξεπεράσει τις 150.000 προβολές.
Σε αυτό το νέο διαδικτυακό διάγγελμά του μιλάει για την ανάληψη της προεδρίας του κόμματός του, «Ελληνες», από τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο και παράλληλα δεν κρύβει την ιδεολογία του λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να απαλλαγεί από τις απειλές της «λαθρομετανάστευσης» και της «ισλαμοποίησης», ενώ παραπέμπει στην Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν ως κράτος-πρότυπο.
Τι απάντησε το YouTube για το κανάλι Κασιδιάρη
Από τον περασμένο Ιανουάριο η «Κ» είχε στείλει συγκεκριμένα ερωτήματα στο YouTube σχετικά με το καθεστώς του καναλιού του Ηλία Κασιδιάρη. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η πλατφόρμα τού είχε επιβάλει «σκιώδη αποκλεισμό για να μην ενημερώνονται νέα μέλη», με ειδοποιήσεις μόλις γίνεται κάποια νέα ανάρτηση, κάτι το οποίο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Η «Κ» ζητούσε να διευκρινιστεί πώς διαχέονται οι αναρτήσεις και γιατί το κανάλι παραμένει ενεργό, σε αντίθεση με τις αποφάσεις που είχαν λάβει το Facebook και το Instagram. Η απάντηση ήρθε, έπειτα από τρεις μήνες.
«Το YouTube έχει αυστηρές Οδηγίες Κοινότητας τις οποίες επιβάλλουμε. Οι πολιτικές μας εστιάζουν στο περιεχόμενο, όχι στο ποιος είναι ο ομιλητής. Επειτα από έλεγχο, έχουμε αφαιρέσει στο παρελθόν περιεχόμενο από το κανάλι του Ηλία Κασιδιάρη γιατί παραβίαζε την πολιτική μας για τη ρητορική μίσους, η οποία αυστηρώς απαγορεύει περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος εναντίον ατόμων ή ομάδων, με βάση μια σειρά από προστατευόμενα χαρακτηριστικά. Εχουμε ακόμη αφαιρέσει περιεχόμενο από το κανάλι του για παραβίαση της πολιτικής παραπληροφόρησης σχετικά με την COVID-19. Οι πολιτικές του YouTube ισχύουν για όλους», δήλωσε στην «Κ» εκπρόσωπος του YouTube.
Ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πόσα ήταν αυτά τα βίντεο, ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενό τους και πότε αφαιρέθηκαν. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της πλατφόρμας, ένα κανάλι τερματίζεται εάν παραβιάσει τις Οδηγίες Κοινότητας τρεις φορές μέσα σε 90 ημέρες.
Στις 7 Οκτωβρίου 2021 το τριμελές συμβούλιο της φυλακής είχε επισημάνει ότι ο Κασιδιάρης έχει δυνατότητα επικοινωνίας με δικηγόρους και συγγενείς έως τετάρτου βαθμού. Σημείωνε, όμως: «Αν παρατηρηθεί οποιαδήποτε παρατυπία (συνομιλίες εκτός προσωπικών και οικογενειακών θεμάτων) και με τα πρόσωπα για τα οποία έχει άδεια επίσκεψης, εφόσον πέσει στην αντίληψη της υπηρεσίας ή αποκαλυφθεί ότι επικοινωνεί με άλλα πρόσωπα εκτός των αναφερομένων, θα διακόπτεται άμεσα η επικοινωνία, θα ενημερώνεται άμεσα ο διευθυντής του καταστήματος και θα ασκείται ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος».
Κατά καιρούς στα διαγγέλματά του σχετικά με τους τρόπους επικοινωνίας του από τη φυλακή ο Κασιδιάρης κάνει λόγο για απόπειρες φίμωσης και απαγορεύσεις που στοχεύουν μόνο εκείνον. Ωστόσο δεν προκύπτει πως εφαρμόζεται στον ίδιο κάτι διαφορετικό από αυτά που ισχύουν για κάθε έγκλειστο. Στο άρθρο 22 του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας καταστημάτων κράτησης αναφέρεται ότι η επικοινωνία των κρατουμένων γίνεται από καρτοτηλέφωνα μόνο με τα άτομα που έχουν άδεια επίσκεψης (δικηγόροι και συγγενείς μέχρι τετάρτου βαθμού).
Αντίστοιχα, στο άρθρο 53 του νόμου 4985/2022 αναφέρεται ότι «με απόφαση του συμβουλίου φυλακής καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι επικοινωνίας με τα κοινόχρηστα τηλέφωνα, καθώς και οι περιπτώσεις επικοινωνίας με άτομα τα οποία δεν έχουν δικαίωμα επίσκεψης. Σε κάθε περίπτωση, το συμβούλιο φυλακής δύναται να περιορίσει την επικοινωνία του κρατουμένου όταν προκύπτει σοβαρός κίνδυνος διατάραξης της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος».
Δεν βρέθηκε κινητό
Σύμφωνα με σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, σε ελέγχους που έχουν γίνει κατά καιρούς στο κελί του Κασιδιάρη δεν έχει βρεθεί κάποιο κινητό τηλέφωνο. Μέχρι και σήμερα η επικοινωνία του γίνεται μέσω καρτοτηλεφώνου.
Ο ίδιος είχε υποδείξει και τον τρόπο διάχυσης των μηνυμάτων του όταν σε βίντεο που αναρτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2021 έδινε ρητά την άδεια σε δικηγόρο του να ηχογραφήσει τη συνομιλία τους και να τη μοιραστεί.
Στα περισσότερα βίντεο που εμφανίζονταν έπειτα στο κανάλι του υπήρχε γραπτή ή προφορική αναφορά ότι όσα ακούγονται είναι μέσω επικοινωνίας με συνηγόρους του. Στα πιο πρόσφατα βίντεο δεν φαίνεται να υπάρχει πλέον η ίδια επεξήγηση.
Στην πτέρυγα όπου κρατείται υπάρχουν, σύμφωνα με περιγραφές που έγιναν στην «Κ», τέσσερα λειτουργικά καρτοτηλέφωνα, μοιρασμένα σε δύο κοινόχρηστους χώρους, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Σωφρονιστικός εξήγησε ότι δεν είναι πρακτικά εφικτό να βρίσκεται κάποιος στον χώρο κλήσης για να ακούει το περιεχόμενο των συνομιλιών ή να βλέπει τους αριθμούς που καλεί ο κρατούμενος.
Υπάρχει μόνο οπτική επιτήρηση του χώρου από μακριά. Βάσει νόμου, το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επικοινωνιών των κρατουμένων δεν ελέγχεται, παρά μόνο «σε περίπτωση που το επιβάλλουν λόγοι εθνικής ασφάλειας ή προς διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».