05:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:36
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ξέρουμε πότε θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές – Το ΥΠΕΣ «πρόδωσε» την ημερομηνία

Κάλπη σε εκλογές / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάλπη σε εκλογές / Φωτογραφία: Eurokinissi

27.04.2023
18:00
Τελευταία ενημέρωση: 28/04/2023 • 8:51
Μπορεί ακόμη να μην έχουν γίνει οι πρώτες εκλογές, ωστόσο ήδη γνωρίζουμε πότε θα διεξαχθούν οι δεύτερες

Αντίστροφα μετράμε για τις εκλογές 2023, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Μαΐου, ωστόσο ήδη γνωρίζουμε την ημερομηνία διεξαγωγής των δεύτερων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών «πρόδωσε» την ημερομηνία διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών, απαντώντας σε αίτημα για διευκολύνσεις στους ετεροδημότες κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κομμάτων να υπάρξουν διευκολύνσεις στις μετακινήσεις των εκλογέων στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματός τους, όπως εκπτώσεις στα εισιτήρια με τις συγκοινωνίες (ΚΤΕΛ, τρένα, αεροπλάνα) και ελεύθερη διέλευση από τα διόδια.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ υπήρξε πρόταση για χορήγηση «election pass» προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών που «πρόδωσε» την ημερομηνία των δεύτερων εκλογών

Η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ότι δεδομένου ότι οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν κλείσει λόγω της προκήρυξης των εκλογών του Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διευκολυνθούν και να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους, αλλά για τις εκλογές της 2ας Ιουλίου, αρκεί να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των ετεροδημοτών (στο www.ypes.gr), έως 30 Απριλίου, οπότε κλείνει η δεύτερη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων.

Εάν δεν το πράξουν έως τότε δεν θα μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στις δεύτερες εκλογές καθώς η τρίτη αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων που θα γίνει στα τέλη Ιουνίου δεν θα μπορεί να τους συμπεριλάβει, καθώς θα έχουν κλείσει λόγω της προκήρυξης των εκλογών.

Έτσι, όπως ανακοινώθηκε, οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν την 2α Ιουλίου.

Οι αριθμοί της πρώτης και της δεύτερης κάλπης στις εκλογές

Ένα από τα βασικά ερωτήματα είναι αν η πρώτη κάλπη μπορεί να αναδείξει μια «κυβέρνηση ηττημένων», όπως παρουσιάζει η Νέα Δημοκρατία μια πιθανή σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜΕΡΑ25, με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε ένα εγχείρημα συσπείρωσης του εκλογικού του ακροατήριο έχει δηλώσει ότι μαθηματικά αυτό μπορεί να ισχύσει με ανάλογα ποσοστά. Βέβαια, οι δηλώσεις Βαρουφάκη περί σχεδίου «Δήμητρας» απομακρύνουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο επί του πρακτέου, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές της απλής αναλογικής που αυτά τα τρία κόμματα συγκεντρώσουν 151 βουλευτές μπορούν να πάρουν τη δεδηλωμένη. Για να μπορέσει να ισχύσει θεωρητικά αυτό θα πρέπει η ΝΔ να καταγράψει ποσοστό 33% και να λάβει 113 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 30,5% και να λάβει 104 έδρες και το ΠΑΣΟΚ σ10,5% και να λάβει 36 έδρες, το ΜΕΡΑ25 3,5% και να λάβει 11 έδρες και το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων να ανέρχεται στο 11,8%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προχθές μιλώντας στον Alpha ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα και θα παραλάβει κανονικά την εντολή θα του έχει εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο, παρότι δεν το είπε ανοιχτά, άφησε να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να επιδιώξει την επίτευξη συνεργασιών, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο κυβέρνησης με ψήφο ανοχής. «Διεκδικώ αυτοδυναμία. Πολύ δύσκολο στην πρώτη κάλπη, αλλά θα θέσει το πλαίσιο για να την πετύχουμε στη δεύτερη κάλπη», πρόσθεσε.

Στις δεύτερες κάλπες που θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική και με κλιμακούμενο μπόνους για το πρώτο κόμμα, αυτό μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία σε συνάρτηση του ποσοστού της με το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής.

Έτσι αν τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό 8% έως 10% το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό 37% με 38% για να πετύχει αυτοδυναμία.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση