15:20
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:20
19/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

08.07.2023
15:00
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2023 • 20:51
Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης

Άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής με ομιλίες βουλευτών, η συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στο βήμα αναμένεται να ανέβει πρώτος από την κυβέρνηση, ο νέος υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ σήμερα θα μιλήσουν μεταξύ άλλων και οι υπουργοί, Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας και Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Το πολιτικό ενδιαφέρον σήμερα, τελευταία μέρα της τριήμερης συζήτησης, εστιάζεται στις δευτερολογίες τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και των πολιτικών αρχηγών της Αντιπολίτευσης αλλά και του νέου υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

Την αυλαία αναμένεται να κλείσει ο πρωθυπουργός αργά το απόγευμα και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική φανερή ψηφοφορία, η οποία είθισται να χαρακτηρίζεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ζαχαράκη: «Η δημιουργία του υπουργείου Οικογένειας δείχνει την προσήλωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον θεσμό»

Η σύσταση του νέου υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αποτελεί απόδειξη της πρόθεσής μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των πολιτών, τόνισε η επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου, Σοφία Ζαχαράκη.

«Η πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συστήσει ένα υπουργείο που θα δώσει έμφαση στην στήριξη της οικογένειας δείχνει την προσήλωση του και στο θεσμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, οι προκλήσεις που αντιμετωπίσουμε είναι πολλές: Η επιμονή των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, το διαρκώς μειούμενο αλλά σχετικά υψηλό ποσοστό ανεργίας ειδικά για τις νέες γυναίκες και τους νέους ανθρώπους, ο κίνδυνος της φτώχειας, η εισοδηματική ανισότητα, απαιτούν ένα κοινωνικό κράτος που θα βρίσκεται αδιάκοπα δίπλα στους ευάλωτους πολίτες [..] έτσι ώστε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά, ώστε η ανάπτυξη που πετύχαμε και θέλουμε να αυξήσουμε για την χώρα, να αφορά όλους τους πολίτες και να μην αφήνει κανέναν και καμία πίσω.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, όσο και αν έχουμε αγωνιστεί διαχρονικά, ο κοινωνικός αποκλεισμός, και οι διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας, αναπηρίας ή σεξουαλικής προτίμησης, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να διχάζουν τους ανθρώπους και να χαράσσουν βαθιά τραύματα, στην κοινωνία, στην οικογένεια, στον ίδιο τον άνθρωπο.

Η κα Ζαχαράκη είπε ότι με την σύσταση του υπουργείου δεσμευόμαστε να αδράξουμε τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις, ενώ κατέγραψε τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια στους τομείς ευθύνης της, λέγοντας: Βρήκαμε έργα και πολλές πρωτοβουλίες, που με ενθουσιασμό και ζέση θα συνεχίσουμε είπε, φέροντας ως παράδειγμα τη συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος προσωπικού βοηθού ΑμεΑ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Ζαχαράκη στον εξορθολογισμό της πολιτικής επιδομάτων και στην αναβάθμιση του συστήματος χορήγησης προνοιακών παροχών «μέσω της αναβάθμισης του ελέγχου των επιδομάτων, με τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής Πύλης για όλα τα επιδόματα ανά δικαιούχο, με αυτοματοποιημένο έλεγχο κριτηρίων και εναρμόνιση κριτηρίων».

Έτσι, είπε η κα Ζαχαράκη, θα επιτύχουμε λιγότερη ταλαιπωρία για τους δικαιούχος και περισσότερη διαφάνεια και δικαιοσύνη για τη χορήγηση των παροχών, προς όφελος αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη.

Ακολούθως, είπε ότι:

  • Προχωράμε σε ψηφιακό ανασχηματισμό του ΟΠΕΚΑ, ο οποίος, ως ο βασικός μοχλός υλοποίησης των πολιτών που αναπτύσσονται, είναι στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Ενισχύουμε την προστασία των παιδιών με αναπηρία, μέσω της ενίσχυσης ανεξάρτητης διαβίωσης και συμμετοχή στη κοινωνική και εργασιακή ζωή.
  • Θεσπίζουμε τις προπληρωμένες κάρτες επιδομάτων, δηλαδή την καταβολή τακτικών επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ, το επίδομα ανεργίας, το επίδομα παιδιού, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε προπληρωμένη κάρτα, με παροχή κινήτρων για την χρήση της κάρτας.
  • Αυξάνουμε κατά 8% το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του 2024, ενώ θα επεκτείνουμε και το θεσμό της υποστηριζόμενης απασχόλησης στα άτομα με αναπηρία.
  • Θα φέρουμε μια μεταρρύθμιση στις υπηρεσίες για την υποστήριξη της μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Θα εκπονήσουμε και θα υλοποιήσουμε εθνική στρατηγική για την μακροχρόνια φροντίδα, για την μεταρρύθμιση και την κατ’ οίκον φροντίδα.

Είναι δέσμευσή μας, είπε η υπουργός, ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν θα φιλοξενείται σε κανένα ίδρυμα έως το 2030.

Όσο για το δημογραφικό ζήτημα είπε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι η απόλυτη εθνική προτεραιότητα»: Στόχος της δημογραφικής πολιτικής δεν είναι μόνο να θεσπίσουμε κίνητρα για την απόκτηση περισσότερων παιδιών, είναι η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία οικογένειας, που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, που δυσκολεύουν την πρόσβαση στην εργασία, τη στέγη, και κρατούν στο περιθώριο κοινωνικές ομάδες [..] Ουσιαστική προϋπόθεση είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος ασφαλείας και αισιοδοξίας για το μέλλον είπε η κα Ζαχαράκη εξηγώντας ότι μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συστάθηκε στο υπουργείο η νέα Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής.

Εξάλλου, μιλώντας για το επίδομα γέννησης των 2.000 που δίδεται για κάθε παιδί, δεσμεύτηκε «για την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στους εννιά μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, ακριβώς όπως ισχύει στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Τέλος, για τη στεγαστική πολιτική, είπε ότι συνεχίζεται το σχετικό πρόγραμμα για νέους έως 39 ετών και ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο διπλασιασμός των πόρων του προγράμματος.

Μηταράκης: «Τον Σεπτέμβριο οι νέες ταυτότητες»

Τις προτεραιότητες, τους στόχους και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας για την Ελληνική Αστυνομία παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νότης Μηταράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».

Στην συνέχεια σημείωσε πως «η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, στη Βουλή
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.

«Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες για να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης – στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη».

Οικονόμου: «Στόχος μας είναι ο αθλητισμός για όλους»

«Στόχος μας είναι ‘o αθλητισμός για όλους’ και θέλουμε να γίνει κοινωνική συνείδηση το ‘ζήσε αθλητικά’», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, Γιάννης Οικονόμου, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Οικονόμου ανέλυσε τους επτά άξονες της κυβερνητικής πολιτικής που είναι:

  • Περισσότερη άθληση για όλους, που είναι ένας εθνικός στόχος, ειδικά για τις νέες γενιές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στο Ευρωβαρόμετρο, στην αθλητική άσκηση, σε αντίθεση με τον δείκτη της παχυσαρκίας. Στόχος είναι, είπε ο αν. υπουργός, περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες αθλητισμού στα παιδιά μας, με κίνητρα να ασχοληθούν και εκτός του σχολικού περιβάλλοντος. Αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που θα σχεδιάσουμε το επόμενο διάστημα με χορήγηση ενός προγράμματος vaucher, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συλλόγους και σωματεία για να δοκιμάσουν τα παιδιά μας διάφορα αθλήματα, προκειμένου να επιλέξουν ποιο τους ταιριάζει. Και στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν ομοσπονδίες, σύλλογοι, σωματεία και οι άνθρωποι του αθλητισμού, καθώς η χώρα μας έχει ισχυρό αποτύπωμα.
  • Συνέχιση των σημαντικών έργων συντήρησης επέκτασης και αναβάθμισής των αθλητικών εγκαταστάσεων σε στενή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Πολιτικές για έναν υγιή αθλητισμό. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό, είναι η αντιμετώπιση των απειλών που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός, όπως είναι οι ανισότητες και οι διακρίσεις στους αθλητικούς χώρους, η βία, η παρενόχληση, η διαφθορά, το ντόπινγκ και η βία. Κομβική μας μέριμνα, είναι να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα και η κατασκευή υποδομών για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες. Ο αν. υπουργός τόνισε πως η αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης, είναι θέματα που μια κοινωνία που σέβεται τον εαυτό της θα πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να τα θέσει έξω από τον αθλητισμό. Δεσμεύτηκε πως, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, «θα δουλέψουμε μεθοδικά σε θέματα πρόσληψης και αν χρειαστεί, θα εμπλουτίσουμε τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας. Παράλληλα, θα δώσουμε έμφαση στην εμπέδωση μιας άλλης φίλαθλης κουλτούρας».
  • Χρηστή διοίκηση. Βασική μας προτεραιότητα την επόμενη περίοδο, συνέχισε ο κ. Οικονόμου, είναι η ολοκλήρωση του μητρώου των αθλητικών φορέων, που θα ξεκινάει από τις ομοσπονδίες και θα καταλήγει στους αθλητές. Θα έχουμε, είπε, μια διαφανή απεικόνιση, που θα συνδέεται με κάθε θεσμική παρέμβαση και δραστηριότητα στον αθλητισμό. Επίσης, είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε στην καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Στον άξονα αυτό θα προχωρήσει και η ηλεκτρονική πλατφόρμα της αθλητικής ακεραιότητας, γνωστή και ως «ΕΠΑΘΛΑ» η οποία αποσκοπεί στην προστασία του επαγγελματικού αθλητισμού από κάθε μορφής χειραγώγηση. Παρακολουθούμε στενά τα όσα βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με την διερεύνηση του παράνομου στοιχηματισμού σε 6 χώρες – ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Και εφόσον αυτά αποδειχθούν, να είστε βέβαιοι, τόνισε ο κ. Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση θα είναι αμείλικτη.

Ο Γιάννης Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μάλιστα, ο αν. υπουργός ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Νοέμβρη θα γίνει στην Ελλάδα ένα μεγάλο συνέδριο για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης, με την συμμετοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ιντερπόλ, της ΔΟΕ και της ΟΥΕΦΑ.

  • Ενίσχυση των ομοσπονδιών και της εξωστρέφειας του ελληνικού αθλητισμού: Ο κ. Οικονόμου ανέφερε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που θα διεξαχθούν το επόμενο διάστημα και τόνισε πως θέλουμε να διεξαγάγουμε και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, γιατί έτσι θα αναβαθμίσουμε το κύρος του αθλητισμού στην χώρα μας και θα εισαγάγουμε καλές πρακτικές στο σύστημα του αθλητικού μας οικοσυστήματος. Και στην κατεύθυνση αυτή, είπε, θα συνεργαστούμε στενά με τον ΣΕΓΑΣ και την ΔΟΕ για να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο διεθνή αγώνα στίβου στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. Ο αναπληρωτής υπουργός, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε για επιχορηγήσεις στους διεθνείς μας αθλητές.
  • Ψηφιακή μετάβαση με την ψηφιοποίηση όλων των εγκαταστάσεων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η φίλαθλη κουλτούρα στην εκπαίδευση, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι κάτι που αποδεικνύεται με την μεταφορά του χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Παιδείας και αποτελεί τον οδοδείκτη για την συστηματική καλλιέργεια των ιδεωδών του Ολυμπισμού στην εκπαίδευση. Γιατί οι πράξεις μας καθορίζονται από την γνώση μας. Ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι στο σχολικό πρόγραμμα θα ενταχθούν εκπαιδευτικά εργαλεία και δραστηριότητες που θα διαμορφώσουν στα παιδιά φίλαθλη και όχι οπαδική κουλτούρα. Παράλληλα, είπε, θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, διεθνή προγράμματα προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών στην Ολυμπία, ώστε να έχουμε στελέχη που θα προάγουν και θα εφαρμόζουν τα ολυμπιακά ιδεώδη στην εκπαίδευση και τους αθλητικούς χώρους.

  • Φρένο στην τοξικότητα του επαγγελματικού αθλητισμού. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιτρέψουμε να επικρατούν στρεβλές αντιλήψεις, ή ακόμα χειρότερα, τοξικές μέθοδοι επικράτησης με κάθε μέσο. Τόνισε πως «είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε στο πλαίσιο που ορίζουν οι εθνικοί νόμοι, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις που η χώρα έχει υπογράψει. Έτσι ώστε το προϊόν που θα προσφέρουμε στον κάθε έναν φίλαθλο, να είναι θελκτικό, αλλά κυρίως, απολύτως υγιές. Θέλουμε καθαρούς αγώνες και ο καλύτερος να κερδίζει «γιατί όλα έχουν ένα όριο» είπε, προσθέτοντας ότι «η τοξικότητα, όπως ξεπεράστηκε στις πρόσφατες εκλογές, είναι ώρα να την αφήσουμε πίσω και στον αθλητισμό».

Ο κ. Οικονόμου τέλος, υπογράμμισε πως οι ΠΑΕ «θα μας βρουν αποφασισμένους συμπαραστάτες μας εάν θέλουν να αναβαθμίσουν το προϊόν τους. Και αυτή η κυβέρνηση το έχει αποδείξει, όταν στάθηκε αρωγός στο να αποκτήσουν μεγάλες και ιστορικές ομάδες το δικό τους σπίτι. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή, τόσο στην περίπτωση του ΣΕΦ, όσο και των ομάδων της Θεσσαλονίκης».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση