11:12
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:12
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Βουλή: Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία 181 ψήφων η αναβαθμισμένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος – ΗΠΑ

Το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» συζητείται στις 13 Απριλίου στη Βουλή / Φωτογραφία: ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» συζητείται στις 13 Απριλίου στη Βουλή / Φωτογραφία: ΑΠΕ

12.05.2022
22:07
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2022 • 8:02
Πέρασε με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και δύο ανεξάρτητων βουλευτών η αμυντική συμφωνία από τη Βουλή

Εγκρίθηκε από τη Βουλή,  έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία, με 181 ψήφους υπέρ έναντι 119 κατά, «η κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Υπέρ της νέας αναβαθμισμένης ελληνοαμερικάνικης Συμφωνίας, τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ μαζί με τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους δύο ανεξάρτητους βουλευτές, Κωνσταντίνο Μπογδάνο και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν εξάλλου νωρίτερα στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης που έχει η Ελλάδα, υπάρχει η ανάγκη να προσαρμοζόμαστε και όσον αφορά στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, ρώτησε τον Αλέξη Τσίπρα, αν υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έστειλε. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει και προστατεύει τα ελληνικά συμφέροντα.

«Μαζί με την Τουρκία είμαστε η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και λόγω της γεωγραφικής μας θέσης μπορούμε να έχουμε λόγο στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή αλλά προσαρμογή στην γεωγραφική μας θέση», είπε συνεχίζοντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος εκ νέου στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε: «Μιλήσατε κ. Τσίπρα για την Ουκρανία και εκφράσατε πάλι προβληματισμό για την αποστολή αμυντικού υλικού. Υπάρχει κ. Τσίπρα μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία;»

O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας
O Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Χώρες με παράδοση αιώνων στην ουδετερότητα άλλαξαν την πολιτική τους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε πως εάν είχαμε ακολουθήσει την δική σας πολιτική «θα πηγαίνατε στον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα λέγατε όχι, μόνος εσείς και 26 απέναντι. Θέλετε να μου πείτε πως αυτή θα ήταν η στάση σας στην ΕΕ. Αυτή η στάση θα ενίσχυε το στερεότυπο της εθνικής γραφικότητας, που αυτή η κυβέρνηση παλεύει να αναιρέσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Είχατε πει πως θα γυρίσουν φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών από το Σαχέλ για να μην υπερψηφίσετε την Ελληνογαλλική συμφωνία. Το είπατε ή όχι κ. Τσίπρα; Το είπατε, εγώ δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη στο Σαχέλ. Όταν θα έλθει η ώρα να ψηφίσουν οι πολίτες ας βάλουν στο ζύγι τι επέτυχε αυτή η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική και τι εσείς» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Θα καταγγείλετε ναι ή όχι τη συμφωνία»

«Εμείς επιδιώξαμε την 5ετή επέκταση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Σας ρωτώ ευθέως θα καταγγείλετε ναι ή όχι τη συμφωνία; Να απαντήσετε ευθέως. Μας έχετε ήδη πει πως θα την καταγγείλετε, τώρα ποιος θα σας πιστέψει είναι άλλο θέμα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως αυτή η συμφωνία πηγαίνει πακέτο με τη νομοθεσία της προώθησης των Ελληνοαμερικανικών αμυντικών σχέσεων, όπου αναφέρεται η δυνατότητα να προμηθευτεί η χώρα μας F-35, αλλά και άλλο αμυντικό υλικό.

«Κατά συνέπεια το πλαίσιο υπάρχει ήδη. Έχει γίνει πολλή και συστηματική δουλεία, να ευχαριστήσω την πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον την κ. Παπαδοπούλου. Μας είπατε πως δεν υπήρξε καμία αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις υπερπτήσεις, θα θέσω το συγκεκριμένο θέμα στο ανώτατο επίπεδο την επόμενη Δευτέρα και Τρίτη στην Ουάσιγκτον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απήντησε ότι δεν αμφισβητείται η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών. Όμως το ταξίδι μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματικό ούτε ετεροπροσδιορίζεται από την τουρκική στάση.

Σήμερα η Ελλάδα μετράει περισσότερο ή λιγότερο σε σχέση με τρία χρόνια πριν; Αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντηθεί. Η χώρα μας σήμερα έχει φωνή και αξιοπιστία. Σας καλώ να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας, δεν είναι δύσκολο, σας ζητώ να κάνετε αυτά που κάνατε και ως κυβέρνηση. Είστε όμως σαν τον σκορπιό, όταν είστε στην αντιπολίτευση μεταμορφώνεστε προς το χειρότερο. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην κατηγορηθείτε πως είστε ακόμη μία φορά εθνικά ανορθόγραφος», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Πάει πολύ κ. Μητσοτάκη να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής»

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί». «Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις». Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».

Μητσοτάκης: «Κρίσιμος κόμβος η Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ»

Νωρίτερα στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και εκτός από το γεωπολιτικό βρίσκει και ενεργειακό ενδιαφέρον και η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή».

Ο Μητσοτάκης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας

«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το απόγευμα.

«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη» ανέφερε, συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον. Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».

Βουλή: Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία 181 ψήφων η αναβαθμισμένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

«Μία συμφωνία – είπε – που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».

«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι τρεις λόγοι που το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα

«Όσοι δεν συμμερίζονται αυτή την ανάλυση, ή δεν άκουσαν τον υπουργό Εξωτερικών ή έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους» είπε συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, αναφέροντας τους τρεις σημαντικούς λόγους, «για τους οποίους θεωρώ ότι αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα» που έρχεται – όπως σημείωσε – σε συνέχεια συζητήσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.

Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.

Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Βουλή: Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία 181 ψήφων η αναβαθμισμένη Αμυντική Συμφωνία Ελλάδος - ΗΠΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής / Φωτογραφία: Eurokinissi

 

Τσίπρας: «Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ είναι χωρίς ανταλλάγματα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «αμήχανο» και «στριμωγμένο», λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Όπως είπε, ξεκινώντας την ομιλία του, «αυτή η αμηχανία και η δυσκολία» έχουν να κάνουν με τα «αποτελέσματα της πολιτικής» της κυβέρνησης.

Αναφέρθηκε, δε, στην «αντιπολιτευτική ομιλία», όπως την χαρακτήρισε, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, που «θα ζήλευε κάθε βουλευτής της αντιπολίτευσης».

«Ο βασικός λόγος της αμηχανίας σας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας βιώνει εξαιτίας των πολιτικών σας μία πρωτοφανή λαίλαπα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία να έρχεστε σήμερα σε μία συζήτηση κατεξοχήν κρίσιμη για εθνικά θέματα και να βρίσκεστε σε αυτό το δίλημμα “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Τσίπρας εξήγησε πως από τη μια καλείται ο πρωθυπουργός να «υπερασπιστεί» μια συμφωνία με τις ΗΠΑ «δίχως ανταλλάγματα» και λίγο μετά τη δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να «πριμοδοτήσουν» την Τουρκία και από την άλλη αντί να μιλάει για τα «κρίσιμα εθνικά θέματα» να «υπεραμύνεται» μιας πολιτικής που «έχει οδηγήσει στην ανέχεια της συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας».

«Μη γίνει τροχοπέδη για τα εθνικά θέματα η δυσκολία που βιώνετε σε πολιτικό επίπεδο εξαιτίας των δικών σας επιλογών. Άλλα τα οικονομικά και τα κοινωνικά, άλλα τα εθνικά», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχουν «πολλές ευκαιρίες» για να συζητηθούν τέτοια θέματα, όπως η ΔΕΗ, το ενεργειακό ή η ακρίβεια.

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση