Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κάλεσε όσους κατοίκους εξωτερικού θέλουν να ψηφίσουν στις χώρες που διαμένουν να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή, και να εγγραφούν τώρα στους ειδικούς καταλόγους.
Μιλώντας από το βήμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, ο κ. Βορίδης είπε ότι με το προϋφιστάμενο καθεστώς, δινόταν η δυνατότητα στους κατοίκους εξωτερικού, τρεις ημέρες μετά την κήρυξη των εκλογών, να δηλώσουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στο εξωτερικό.
Να θυμίσουμε ότι ο Μάκης Βορίδης επικοινώνησε στις αρχές της εβδομάδες με τους προέδρους των Ελλήνων ομογενών των ΗΠΑ.
Όπως σημείωσε, εάν έρθουν εκείνο το τριήμερο, 10-20.000 άνθρωποι να γραφτούν, είναι αδύνατο για τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν τα αιτήματά τους.
Πείτε ότι μια χρονική στιγμή Χ, αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή προκειμένου να πάμε σε εκλογές, και με την υφιστάμενη διάταξη, οι κάτοικοι εξωτερικού μπορούν μέχρι και τρεις ημέρες μετά, να εγγράφονται. Εάν έρθουν 10-20.000, «πότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις; Πότε θα γίνουν δεκτές, όσες είναι να γίνουν δεκτές; Πότε θα απορριφθούν αυτές που είναι να απορριφθούν; Πότε θα πάνε στον Συνήγορο του Πολίτη για δειγματοληπτική εξέταση; [..] Πότε θα κριθούν οι ενστάσεις από τον Συνήγορο και από την διακομματική, για να έχω οριστικοποίηση των εκλογικών καταλόγων;» σημείωσε ο κ. Βορίδης και τόνισε:
«Λέμε στους κατοίκους εξωτερικού, ότι αυτοί που θέλουν να εγγραφούν, επειδή πλησιάζουν οι εκλογές, να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή να ακούσουν την κήρυξη τους. Να πάνε να εγγραφούν τώρα, διότι τώρα πλέον η προθεσμία γίνεται μήνας, για λειτουργικούς λόγους».
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το λέω σε όλους, και το λέω δυνατά, να το ακούσουν και από το Κοινοβούλιο, θα το πούμε με όσο πιο ισχυρό και δυνατό τρόπο, προς τους κατοίκους εξωτερικού, οι εκλογές -αντικειμενικά είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της θητείας της κυβέρνησης- πλησιάζουν. Ε, μην περιμένουν να ακούσουν την εξαγγελία για να πάνε να γραφτούν. Ας αξιοποιήσουν τώρα τη δυνατότητα».
Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορά την εκλογική διαδικασία των κατοίκων εξωτερικού.
Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι ομογενείς, ποια η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια για τις εκλογές:
- να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
- να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν.
Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Εφόσον η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστείλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησής του. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση μεταβολής στοιχείων, καταχωρίζοντας τη νέα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και τους νέους τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.
Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και ξεκινά η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης για τις εκλογές.
Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρίζεται εντός δύο μηνών στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.
Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής, αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας.
Με αυτοπρόσωπη παρουσία, τον ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών, μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στην εφαρμογή.