Την άποψη ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, καταθέτει μιλώντας στο TheStandard.gr, η Βάσια Αναστασίου, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που ερευνά το πως και γιατί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της ΕΥΟ.
Η αναπληρώτρια τομεάρχης Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα υπάρξει σταθερότητα από την Κυριακή των εκλογών που θα διεξαχθούν με τη μέθοδο της απλής αναλογικής.
Επίσης, άφησε αιχμές για την επιμονή της κυβέρνησης στο να επιβάλλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια, υποστηρίζοντας ότι μοιάζει σαν να επιζητά την ένταση στα ΑΕΙ της χώρας.
Τέλος, η Βάσια Αναστασίου τονίζει ότι το έγκλημα της γυναικοκτονίας θα πρέπει να ενταχθεί ως ειδεχθές στον Ποινικό Κώδικα, «κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ενταχθεί ως επιβαρυντική περίσταση στα ζητήματα της σωματικής βλάβης ή της ανθρωποκτονίας».
Αναλυτικά η συνέντευξη της Βάσιας Αναστασίου στο TheStandard.gr
Π.Δ.: Κυρία Αναστασίου, πριν από λίγες ημέρες, από τη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι με «ισχυρό ΠΑΣΟΚ» θα υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα από τις εκλογές της απλής αναλογικής. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπει το κόμμα σας σε συζήτηση μετεκλογικών συνεργασιών;
Βάσια Αναστασίου: Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, δεν έχει νόημα να συζητάμε για σενάρια πριν καν αποφανθεί ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του, οπότε οποιεσδήποτε συζητήσεις έπονται, κ. Δημακόπουλε. Η λαϊκή ετυμηγορία θα δείξει την κατεύθυνση της επόμενης διακυβέρνησης του τόπου.
Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα έχουμε σταθερότητα από την πρώτη Κυριακή αν έχουμε ένα ισχυρό και δυνατό ΠΑΣΟΚ, το οποίο με ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, με νέο πολιτικό προσωπικό, με διαφάνεια και πολιτικό ήθος, θα βοηθήσει τον τόπο να γυρίσει σελίδα.
Π.Δ.: Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την έρευνα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη; Από που πηγάζει αυτό το συμπέρασμα για το κόμμα σας;
Βάσια Αναστασίου: Η παρακολούθηση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη ξεκίνησε κατά διαβολική σύμπτωση το διάστημα των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε μόνο με την εκλογή του.
Την ίδια μέρα που έκανε την καταγγελία ο Νίκος Ανδρουλάκης καταστράφηκε το αρχείο από την ΕΥΠ. Πάλι κατά διαβολική σύμπτωση.
Το απόρρητο φαίνεται να ισχύει μόνο για τον κ. Κοντολέων, ενώ η κατάθεση του προηγούμενου διοικητή της ΕΥΠ, επί ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται non–paper από το Μαξίμου.
Η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή δεν αφήνει να εξεταστούν ως μάρτυρες πρόσωπα-κλειδιά που συνδέονται άμεσα με το παράνομο λογισμικό Predator στην Ελλάδα. Αν όλα αυτά δεν είναι απόπειρα συγκάλυψης, τι είναι;
Π. Δ.: Η ακρίβεια πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ όλες οι προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν «πολύ δύσκολο» χειμώνα που έρχεται. Ο πρόεδρος σας είπε ότι η κυβέρνηση «άργησε» να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος. Τι προτείνετε για αυτό το θέμα;
Βάσια Αναστασίου: Ήδη βιώνουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο με ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά προϊόντα. Δείτε για παράδειγμα τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα, με το ψωμί και τα δημητριακά να έχουν αύξηση 18,5% ή το κρέας με αύξηση 17,1%. Ή στην ενέργεια, όπου οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν από τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη. Γιατί δεν προχωράει το Υπ. Οικονομικών σε μια μείωση του φόρου στα καύσιμα;
Η απάντηση του κ. Σταϊκούρα είναι ότι η χώρα θα χάσει έσοδα. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η χώρα κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022 έχει από τον ΕΦΚ στα καύσιμα μειωμένα έσοδα έναντι του στόχου κατά 192 εκατ. ευρώ.
Κι αυτό συνέβη γιατί προφανώς έχει πέσει η κατανάλωση λόγω της εκτόξευσης του κόστους. Επομένως, για ποιο λόγο δεν εξετάζεται η μείωσή του, ώστε να αυξηθεί η κατανάλωση και επομένως και τα έσοδα του κράτους;
Π.Δ.: Τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε τα ΑΕΙ της χώρας να μετατρέπονται σε εστία έντασης, με αφορμή την παρουσία της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την μετωπική σύγκρουση με τους φοιτητές για μικροπολιτικούς λόγους;
Βάσια Αναστασίου: Πολλές φορές η κυβέρνηση λειτουργεί σαν να επιζητά την ένταση και τις ταραχές στα πανεπιστήμια. Εκλαμβάνει λανθασμένα την αντίδραση της πλειοψηφίας των πολιτών σε φαινόμενα ανομίας, σε καταστροφές κι αυθαιρεσίες που συμβαίνουν σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα, ως ένα «πράσινο φως» για να προχωρά αδιακρίτως σε κατασταλτικές ενέργειες στα πανεπιστήμια.
Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος, όλα τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχουν περιφρούρηση, η οποία γίνεται από ιδιώτες, από υπαλλήλους του πανεπιστημίου.
Η είσοδος στα ιδρύματα γίνεται υποχρεωτικά με φοιτητική κάρτα κι όταν υπάρξει μια παράνομη ενέργεια, οι υπηρεσίες – ιδιωτικές ή μη – καλούν την αστυνομία να μπαίνει μέσα στο πανεπιστήμιο.
Αντίστοιχα σε χώρους υψηλού κόστους εργαστηρίων να υπάρχουν κάμερες ασφαλείας. Εμείς θέλουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο να λειτουργεί εύρυθμα και ο κάθε φοιτητής να μπορεί να κάνει τις σπουδές του με αξιοπρέπεια κι όχι να ζει σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν του αξίζει.
Π. Δ.: Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες της έξαρσης της βίας εναντίον των γυναικών, με ταυτόχρονη αύξηση των δολοφονιών τους. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση αρνείται να νομοθετήσει την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία». Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα, ως νέα γυναίκα που είστε και εσείς;
Βάσια Αναστασίου: Πρόκειται για μία τραγική, κατάσταση που αντανακλά τα βαθιά πατριαρχικά στερεότυπα που υπάρχουν ακόμα στην ελληνική κοινωνία κι επιτρέπουν σε έναν άνδρα να βιαιοπραγεί, και να καταπιέζει μία γυναίκα όταν αυτή δεν αντιδρά όπως θα ήθελε εκείνος.
Αυτά όμως, πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα τον 21ο αιώνα. Επίσης αυτονόητο ωστόσο, πρέπει να είναι και αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες, όπως στη γειτονική μας Κύπρο.
Να ενταχθεί ως ειδεχθές το έγκλημα της γυναικοκτονίας στον Ποινικό Κώδικα, κι αν αυτό δεν είναι εφικτό, να ενταχθεί ως επιβαρυντική περίσταση στα ζητήματα της σωματικής βλάβης ή της ανθρωποκτονίας. Η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και να δει με μεγάλη κατανόηση αυτό που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία.
Το ΠΑΣΟΚ έχει βγει μπροστά και θα στηρίξει μία τέτοια αλλαγή και στο δικαιϊκό σύστημα. Ταυτόχρονα, πρέπει να παρέχουμε στις γυναίκες κι εκείνες τις κοινωνικές υπηρεσίες που θα τους επιτρέπουν κάθε φορά που έχουν ένα ζήτημα βίας, ενδοοικογενειακής ή μη.